15.9 C
Năsăud
vineri, 3 mai 2024

Instituțiile europene sesizate de către un europarlamentar Renew Europe, după modificarea legilor electorale în România

Trebuie citit

Eurodeputata Ramona Strugariu a sesizat Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și Biroul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului din cadrul OSCE despre abuzurile coaliției PSD-PNL şi restrângerea drepturilor electorale ale românilor, cu mai puțin de 3 luni înainte de alegeri.

“Schimbarea legislației electorale, prin Ordonanță de urgență, cu scopul de a elimina, în practică, dreptul partidelor nou înființate de a avea reprezentanți în secțiile de votare este un atac periculos la democrație, o încălcare a pluralismului politic și o practică pe care o mai vedem doar în regimurile iliberale.

Drepturile tinerilor care ar fi putut participa la vot în alegerile locale sunt ignorate şi încălcate.

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale va provoca confuzie în rândul electoratului, care trebuie să voteze informat atât pe teme europene, cât și pe teme locale.

Organizarea anticipată a alegerilor locale, față de calendarul inițial, dă undă verde traseismului politic şi restrânge substanțial dreptul partidelor mici, fără resurse și subvenții de la stat, de a se organiza logistic, de a identifica în teritoriu candidați bine pregătiți și de a-i promova în fața oamenilor, în detrimentul mașinăriilor de partid și a practicilor tranzacționale, care nu au nicio legătură cu mandatul public.

Amendarea legislației electorale cu mai puțin de 3 luni înainte de alegeri contravine practicilor internaționale și standardelor asumate de România în fața Comisiei de la Veneția şi a unor organizații europene şi internaționale care monitorizează respectarea principiilor democrației și a statului de drept.

Partenerii noștri europeni şi internaționali trebuie să afle cum Ciolacu și Ciucă își bat joc de statul de drept şi democrație, de drepturile cetățenilor români și de niște procese electorale atât de importante pentru viitorul nostru european, doar din motive politicianiste și din calcule care să le asigure continuitatea la șefia PSD și PNL.”

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole