2.2 C
Năsăud
joi, 7 decembrie 2023

Fondurile norvegiene – o soluție pentru moedrnizarea comunităților locale

Trebuie citit

Mihai Bălan
Mihai Bălan
Mihai Bălan este consultant, specializat pe politică energetică. Fost corporatist, cu o experiență de 20 de ani în sectorul energetic, a conceput proiecte atât pentru firme mari de profil, cât și pentru instituții locale, naționale și europene.

Recent, Primăria Prundu Bârgăului a implementat un proiect, finanțat din fonduri norvegiene, prin intermediul căruia a amplasat panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice.

Alfabetizare energetică, pentru o Românie eficientă și sustenabilă. Transfer de cunoștințe și creșterea conștientizării între România și Norvegia

Energia verde nu mai este un concept pentru viitor, ci face parte, deja, din viața noastră prezentă. Reprezintă o realitate curentă. Tehnologiile pentru obținerea de energie regenerabilă se diversifică, sunt mai eficiente și mai accesibile, ca preț, pentru o categorie tot mai mare de oameni și entități juridice.

Implementarea lor este, încă, anevoioasă, actele normative sunt în curs de adaptare, nu toți partenerii și actorii implicați în domeniu se cunosc între ei, colaborarea devine mai bună, dar încă este mult loc pentru îmbunătăți.

Proiectul realizat de Freedom House România, alături de partenerii săi, își propune, prin urmare, să aducă împreună actori din toate palierele societății: reprezentanți ai comunitățiilor locale, jurnaliști, antreprenori, asociații de profil și autorități.

Învățăm unii de la ceilalți, dar mai ales construim o rețea prin care toți avem de câștigat.

În plus, proiectul facilitează transferul de bune practici între Norvegia, lider în domeniul energiei verzi, și România și dezvoltă un context multidisciplinar, de la teorie la practică, prin ateliere de educație climatică pentru jurnaliști, tineri, antreprenori și actori din administrația publică.

Alfabetizare energetică este un proiect desfășurat în mai multe etape:

1. Două Eco-Campuri, la București (Primăria Sectorului 6, 25-27 septembrie 2023) și la Ciugud (28-30 septembrie 2023)

Eco-Campurile reunesc reprezentanți ai administrației publice și ai întreprinderilor locale sau private relevante, dar și elevi de diferite vârste.

Cele două destinații gazdă au fost selectate datorită succeselor lor recente în implementarea de soluții eficiente din punct de vedere energetic.

La sesiunile de formare, participă și jurnaliști, funcționari publici reprezentând 10 entități administrative și 10 reprezentanți ai companiilor private.

2. Sustainable Energy Forum, care va avea loc la București, în noiembrie 2023.

Reunește toate părțile interesate, din domeniul public și privat, inclusiv din societatea civilă (până la nivelul comunităților mici, de cartier sau sătești), aducând în aceeași sală resurse și cunoștințe din domenii complementare ale industriei mai largi a energiei regenerabile.

Participă reprezentanți ai autorităților (de la nivel european, național și local), reprezentanții a peste 10 companii și jurnaliști, astfel încât forumul să acopere o gamă largă de subiecte, probleme și interese, acționând ca o platformă pentru schimbul de experiență și cunoștințe, formarea de parteneriate de lungă durată și explorarea colaborărilor.

3. Vizită de studiu în Norvegia (octombrie 2023)

Modelul norvegian de implementare a tehnologiilor verzi este recunoscut la nivel mondial. Cum au reușit, care au fost piedicile ce au trebuit să fie depășite, dar mai ales ce urmează în următorii ani, participanții la proiect vor afla într-o vizită de studiu la partenerul nostru din Norvegia, Norsk Energi.

„Majoritatea proiectelor noastre contribuie la reducerea a consumului de energie, cât și a emisiilor poluante, cum ar fi dezvoltarea sistemelor de încălzire urbană bazate pe surse regenerabile, îmbunătățirea eficienței energetice în industrie și tranziția la energia regenerabilă.

Personalul Norsk Energi este format din 80 de ingineri autorizați, cu o experiență profesională cuprinzătoare și variată, capabili să gestioneze orice proiect național și internațional privind eficiența energetică, producția și distribuția de energie, energia regenerabilă, utilizarea căldurii reziduale, producția mai curată etc.

În ultimii ani, Norsk Energi a jucat un rol cheie în comercializarea tehnologiilor inovatoare. Asistăm întreprinderile nou înființate și dezvoltatorii de tehnologii în ceea ce privește extinderea de la instalații pilot și demonstrative la instalații de procesare comercială la scară largă. În plus, contribuim cu expertiză profesională în ceea ce privește proiectarea, construcția și testarea instalațiilor pilot”, a explicat Sergei Faschevsky, senior consultant Norsk Energy.

Parteneri principali

Freedom House România este o organizație non-profit, nepartizană, care promovează libertatea, libertatea de exprimare, democrația, statul de drept și drepturile omului. FHR are peste 25 de ani de experiență în gestionarea de programe cu finanțare externă și internă, cu proiecte majore în mass-media, justiție și anticorupție, administrație publică și comunicare publică și drepturile omului. Beneficiarii programelor Freedom House în România sunt funcționari publici, în special comunicatori publici, jurnaliști care lucrează în presa scrisă, radio și TV, precum și organizații media centrale și locale.

Norsk Energi este un centru norvegian de competență în domeniul ingineriei și al implementării de proiecte legate de energie termică, mediu și siguranță. Obiectivul său general este de a contribui la utilizarea eficientă, ecologică și sigură a energiei, ceea ce duce la reducerea emisiilor de CO2.  Începând cu 1993, Norsk Energi a realizat o serie de proiecte în Europa de Est care au inclus eficiența energetică a sistemelor energetice, a instalațiilor industriale și publice, utilizarea biomasei, sisteme de gestionare a energiei și programe de consolidare a capacităților.

Cult Market Research este o companie românească de cercetare de piață înființată în 2008, care realizează cercetări calitative și cantitative asupra consumatorilor și studii sociale. Studiile acoperă diverse domenii: satisfacția clienților, sondaje de opinie, studii sociale, agribusiness, bancar, auto, comunicații, etc. Pentru colectarea datelor, folosim cele mai noi tehnologii metodologice: comunități online, paneluri de consumatori, call center-uri la distanță, focus grupuri video online și monitorizare social media. Astfel de servicii sunt indispensabile pentru companii și instituții, deoarece pot influența cele mai bune decizii cu privire la direcționarea resurselor de care dispun.

Asociația De-a Arhitectura este o comunitate de profesioniști și profesori de arhitectură care contribuie la un viitor mai bun prin intermediul educației pentru mediul construit (BEE) pentru copii, tineri și adulți. Programele DAA promovează învățarea bazată pe experiență care sprijină creativitatea și gândirea critică și îi ajută pe copii să se pregătească pentru complexitatea provocărilor contemporane. În cei peste 10 ani de funcționare, programele DAA au ajuns la peste 30.000 de elevi din România, prin intermediul a peste 1.000 de profesori și a aproximativ 1.000 de arhitecți, urbaniști, arhitecți peisagiști și designeri care se oferă voluntari pentru un întreg an școlar sau facilitează ateliere specifice.

Parteneri de organizare: Primăria Sectorului 6 și Primăria comunei Ciugud.

Parteneri media: PRESShub, Agerpres, HotNews, RFI, Euractiv, Curs de Guvernare, Ziarul de Iași, Bihoreanul, ReporterIS, Monitorul de Botoșani, Banatul azi, Vrancea24, Info Sud-Est, Eco Drive, Știri Actuale, Reporter24, Năsăudeanul, Bârgau.ro

Proiect finanțat de EEA și Norway Grants 2014-2021


- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole