Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud oferă surprize care te lasă fără respirație, iată dovada!, scrie doamna Cornelia Vlașin directoarea arhivelor.
”Eu o numesc o DESCOPERIRE și ce descoperire!?
O superbă carte poștală, reprezentând Năsăudul, adresată de George Coșbuc, bunului său prieten, Gavrilă Precup, <1886>, în care îi scrie că datorită unei „boli îndelungate” este nevoit să părăsească Gherla și să amâne examenul din semestrul II.
Ce este cu adevărat spectaculos este faptul că din toate datele pe care le cunoaștem despre formarea intelectuală a poetului, Gherla nu figurează nicăieri în biografia sa. Perioada corespunde cu ce este trecut în volumele dedicate marelui poet, ca fiind perioada clujeană, când a urmat studiile Facultății de Filosofie și Litere la Universitatea „Francisc Iosif” din Cluj, care avea pe atunci și o catedră de limbă română, condusă de preotul unit Grigore Silași. In noiembrie 1886, bolnav și confruntat cu diverse dificultăți materiale, nu mai figurează printre studenții clujeni, frecventând doar anumite cursuri universitare.
Sau se poate interpreta aceasta perioadă clujeană ca un supliciu, făcând trimitere la celebra închisoare?
Dacă aveți mai multe informații, date, le așteptăm în comentarii!” scrie Cornelia Vlașin.
Într-o altă carte poștală tot de la Arhivele Naționale Bistrița – Năsăud, aflăm că mai sunt și alte noutăți.
”Mergem mai departe cu noutățile la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, de această dată o altă vedere inedită adresată de George Coșbuc lui Gavrilă Precup, de ziua numelui, datată 1891.
Este perioada când poetul era deja la București.
O legătură cu Gherla am reușit să identificăm, și anume faptul că George Coșbuc a publicat în anul 1886 în „Cărțile Satului Român”, editate în acest oraș (concomitent cu ce publica în „Tribuna”).
De la colegii de la UBB Cluj-Napoca, am aflat că în 1886 nu mai figurează deloc în evidențele universității (așa cum este consemnat în biografia sa).
Încercăm să vedem care este legătura cu Gherla și de ce a publicat aici în acest an (poate a locuit o perioadă aici și nu se cunoaște acest lucru?)” precizează Arhivele Naționale BN.
Sursa foto: Arhivele Nationale BN