A fost inaugurată o linie de producție peleți la Ilva Mică, având o capacitate de producție zilnică de 50 tone.
Peleții reprezintă combustibilul pentru centralele termice cu funcționare pe această sursă de energie. Peleții sunt confecționați din resturile provenite din exploatările forestiere, fiind un combustibil solid ce răspunde noilor cerințe de utilizare a energiei „curate” și regenerative, în formǎ de creioane (lungime medie 3-5 cm) și putere calorică de 4.500 kcal/kg.
Un editorial de: Mihai Bălan
Vânzarea centralelor termice pe peleți a crescut exponențial pe piața de profil, utilizarea acestui combustibil reprezentând o soluție rezonabilă de încălzire a locuințelor în zonele unde nu există rețele locale de gaze naturale. Principalul avantaj al acestor echipamente este reprezentat de autonomia extinsă între două alimentări cu combustivil, cu mult mai mare decât în cazul centralelor termice care utilizează lemne de foc. În funcție de mărimea rezervorului de peleți atașat centralei termice, locuința poate fi încălzită mai multe zile fără intervenția factorului uman, ciclurile de pornire-oprire fiind automatizate și, de obicei, controlate prin intermediul unui termostat.
Prețul peleților a fluctuat masiv în ultimii ani, tona de peleți valorând aproximativ 1200-1500 de lei în urmă cu 3 ani, cererea masivă “umflând” prețul acestora până peste 3000 lei/tonă în cursul anului 2022. Principala cauză a scumpirilor a fost exportul către țări precum Germania, Austria sau Italia.
Spre finalul anului trecut, prețul peleților a fost limitat prin lege la un nivel maxim de 2000 lei, intervenția brutală a guvernanților generând o criza masivă a pieței de profil, având ca și consecință dispariția peleților de pe rafturile magazinelor. Motivul? Guvernul nu a considerat necesară limitarea sau interzicerea exporturilor, astfel că toți producătorii au preferat să vândă în străinătate întreaga producție.
Citește tot articolul în BÂRGĂU.RO