21.3 C
Năsăud
marți, 16 iulie 2024

Cardul de energie – mister total sau misiune ușoară?

Trebuie citit

Mihai Bălan
Mihai Bălan
Mihai Bălan este consultant, specializat pe politică energetică. Fost corporatist, cu o experiență de 20 de ani în sectorul energetic, a conceput proiecte atât pentru firme mari de profil, cât și pentru instituții locale, naționale și europene.

Contravaloarea cardurilor de energie este decontată din fonduri europene. Deși denumirea sugerează existența unui format plastifiat, de tip card electronic, beneficiarii vor primi, în interiorul unui plic personalizat cu datele de identificare (nume, adresă, primele 7 cifre din CNP), o hârtie tipărită, care conține un cod de bare unic.

Vor primi cardul de energie pensionarii în vârstă de minim 60 de anI și persoanele încadrate în categoriile de invaliditate sau handicap, cu venituri lunare de maxim 2000 lei. De asemenea, vor beneficia de susținere și cei care primesc ajutoare sociale sau alocație de susținere familială. Se acordă un singur card pentru fiecare loc de consum, indiferent de numărul de potențiali beneficiari. Codul unic nu poate fi utilizat pentru decontarea unei facturi aparținând unui alt loc de consum.

Poșta Română distribuie plicurile în două tranșe, în luna februarie, respectiv septembrie 2023. Fiecare plic conține un voucher în valoare de 700 lei. Momentan, decontările se pot face numai prin intermediul Poștei Române, la oficiile poșale, prin intermediul factorului poștal sau online pe site-ul https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html 

Se pot plăti facturi de electricitate, gaze naturale sau lemne de foc, integral sau parțial. Se pot efectua maxim 8 plăți prin intermediul celor două carduri de energie, pentru fiecare loc de consum. În cazul persoanelor nedeplasabile, se poate redacta olograf (scris de mână) o împutericire pentru prezentarea la ghișeul Poștei Române fără a fi necesară autentificare notarială.

Facturile de electricitate sau gaze naturale trebuie să fie emise începând cu data de 1 ianuarie 2023, chiar dacă au ca referință consumul din anul anterior. Achiziția de lemne de foc se poate deconta începând cu data de 1 august 2022, în numerar, la factorul poștal,cu condiția existenței documentelor justificative. Toate serviciile de decontare la domiciliu se programează la call-centerul Poștei Române, la numărul scurt de telefon cu tarif normal 031-99.66. De asemenea, orice nelămurire sau sesizare va fi înaintată telefonic la același număr de telefon.

Se pot efectua plăți până la data de 30 iunie 2023 pentru primul card de 700 lei, respectiv 27 decembrie 2023 pentru al doilea card de 700 lei, fără a depăși un număr maxim anual de 8 plăți.

Ghidul oficial este disponibi aici https://mfe.gov.ro/ghidul-cardurilor-de-energie-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-ajutorul-de-1-400-de-lei-pentru-plata-facturilor/

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole