8.8 C
Năsăud
vineri, 29 martie 2024

Expertul în securitate Iulia Joja: „Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față de cea a SUA”

Trebuie citit

Iulia Joja, profesor adjunct la Universitatea Georgetown, specializată în securitatea europeană și a Mării Negre, explică pentru PRESShub de ce au fost controversate declarațiile recente ale ministrului Apărării, Vasile Dîncu, privind războiul din Ucraina.

Ministrul a declarat într-o intervenție la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua” și „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”.

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai afirmat Vasile Dîncu.

Iulia Joja susține că declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față de cea a Statelor Unite ale Americii și față de cea a celorlalte puteri aliate:

„Nici Germania, nici Franța nu au spus că ar trebui să se negocieze ceva fără Ucraina. În general, poziția comună a statelor aliate este aceea că nimic nu se va întâmpla fără Ucraina când vine vorba de negocieri în numele ei”.

Interviu realizat de Camelia Badea pentru PRESShub.


Cele mai importante declarații ale Iuliei Joja

  • Nu vorbim despre negocierea unor teritorii ca simple bucăți de teren, vorbim de oamenii care locuiesc în acele locuri.
  • Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față de cea a Statelor Unite ale Americii. Americanii susțin că nicio negociere nu va avea loc fără Ucraina.
  • Iohannis nu clarifică cum de ministrul Apărării are o poziție care deviază radical de la poziția României.
  • Până în acest moment, România nu a transmis care sunt obiectivele ei în raport cu acest conflict și care e rezultatul pe care îl dorește din acest conflict.
  • În realitate, conflictul Rusiei este unul proxy împotriva Occidentului, dar, cum nu are puterea să ducă o confruntare militară directă cu Occidentul, face ce poate în Ucraina și în Occident pentru a crește diviziunile existente și a reduce susținerea în Vest față de Ucraina.
  • Rusia nu se oprește din agresiuni în raport cu Ucraina și în raport cu Occidentul de bună voie. Nu are niciun motiv să o facă.

PRESShub: Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut recent niște declarații controversate referitoare la războiul din Ucraina. A susținut în esență că Occidentul ar trebui să negocieze pace cu Rusia în absența Ucrainei. Cum traduci această poziție?

Iulia Joja: Aceste declarații sunt făcute într-un anumit context politic european în care un număr mare de state din Centrul și Estul Europei susțin că singura cale pentru terminarea războiului este ca Rusia să se retragă de pe teritoriile ucrainene. În acest context, afirmațiile ministrului Dîncu sunt cu atât mai problematice.

Este o problemă de responsabilitate: nu vorbim despre negocierea unor teritorii ca simple bucăți de teren, vorbim de oamenii care locuiesc în acele locuri. Iar acei oameni, ucrainenii, sunt ferm hotărâți să nu cedeze teritorii.

Iulia Joja, prof. adj. la Universitatea Georgetown

Altcineva să negocieze în numele Ucrainei, în absența Ucrainei, ar deschide multe probleme. Inclusiv istorice, România ar trebui să știe mai bine că nu e în regulă ca alte state să decidă asupra populației și teritoriilor din Estul Europei, așa cum s-a întâmplat în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față de cea a Statelor Unite ale Americii. Americanii susțin că nicio negociere nu va avea loc fără Ucraina.

Prof. adj. Iulia Joja, specialist în securitate europeană și a Mării Negre

[…]

Interviul integral, în PRESShub:

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole