Nu, niciun viitor fost client al actualului furnizor (cu cotă zonală majoritară de piață), CPL CONCORDIA FILIALA CLUJ ROMÂNIA, nu va rămâne fără gaze pe conducta care alimentează aragazul sau centrala termică din gospodăriile năsăudene sau din restul județului.
Conform legislației în vigoare, orice consumator care rămâne fără contract de furnizare, indiferent de motiv, este preluat automat de către unul dintre Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI), desemnați de către ANRE, adică una din aceste șase companii. Clienții casnici sunt repartizați automat la primul clasat, conform ierarhiei stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, și sunt acoperiți minim 12 luni de noul contract.
Asistăm, din momentul publicării anunțului actualului furnizor, la un spectacol politic jalnic, în care autoritățile locale pretind că se vor mobiliza pentru a interveni. Unde? Într-o piață liberă? De fapt, aceste manifestări “salvatoare”, propagate de către presa locală prin intermediul articolelor “la comandă” sau a celor speculative privind viitorul clienților casnici, sunt complet inutile și cel puțin manipulatoare.
Deși au avut suficient timp pentru a semna contracte “noi”, în piața concurențială, majoritatea consumatorilor casnici au preferat să nu facă nimic, rămânând în portofoliul vechilor furnizori, la nivelul tarifar stabilit periodic de către ANRE. Astfel, la ora actuala, diferența tarifară a ajuns la diferențe de… 5-6 ori!!! mai mari în cazul acestora, majoritatea clienților din piața concurențială plătind tarife contractate vara trecută, la nivel de 2-300 lei pentru un megawatt (mwh), în timp ce tarifele FUI sar de 1000 lei/mwh.
E cazul să ne panicăm sau să credem politicienii care se zbat “să aducă” un furnizor competitiv? NU
Ofertele actuale pe piața concurențială (valabile astăzi pentru zona Năsăud) sunt la nivelul minim de 6-700 lei/mwh, conform comparatorului oficial ANRE, astfel încât este greu de crezut, chiar imposibil, că vreunul din zecile de furnizori autorizați vor face o ofertă “la jumătate”, în sensul de a livra în pierdere. Și atunci?
Indiferent de furnizorul la care se vor muta (de notat faptul că tehnic nu există modificări la nivel de conducte sau contor), voluntar sau repartizați automat, clienții Concordia vor plăti, in corpore, nivelul plafonat, stabilit prin intermediul actualelor și viitoarelor documente legislative ale statului român. Adică 310 lei pentru un megawatt sau 0,31 RON pentru un kilowatt (kwh), adică un tarif foarte apropiat de cel actual al furnizorului (353 lei/mwh), începând cu 1 aprilie 2022.
În aceste condiții, este de neînțeles avântul politicienilor de a poza în salvatori, respectiv conținutul de tip „senzațional” din articolele presei locale, care au indus panica în populație. Au existat aceste plafonări și compensări și înainte de reperul legislativ 1 aprilie 2022, și vor exista și după această dată, cel puțin până în aprilie 2023.
Și nimeni, repet, NIMENI nu poate rămâne fără gaze!
La final, remarcăm “norocul” bârgăuanilor și sângeorzenilor care nu au probleme de acest gen. Și asta datorită incompetenței politicienilor, foști și actuali decidenți, care consideră că aceștia se descurcă suficient de bine pe cont propriu în aventura anuală a procurării lemnelor de foc. De fapt, mai mult de jumătate dintre gospodăriile de pe teritoriul României nu sunt racordate la rețelele de gaz. Amin!