Varianta ocolitoare a Năsăudului are finalizat studiul de fezabilitate, după ce firma care a câștigat licitația a lucrat trei ani la realizarea acestuia și a tot făcut ajustari, la cererea administrației orașului, pe măsura apariției unor noi obstacole.
Traseul ocolitoarei a evitat mai multe zone printre care una gestionata de situl „Natura 2000” și cimitirul din Lușca. Harta ocolitoarei are 4 kilometri, două viaducte și un pod de trecere peste apă. Primarul Vlașin speră să reușeasca translatarea proiectului pe viitorul exercițiu financiar al UE și spune că Năsăudul are o șansă unică, după cum consemnează Bistrița Express.
Varianta ocolitoare a Năsăudului este considerată de administrația orașului drept cea mai mare provocare, și asta din cauza hățișului birocratic și legislativ care a ridicat prea multe obstacole. Însă, e acum ori niciodată: dacă nu o construiesc acum, primarul Vlașin este convins că de abia în 50-100 de ani se va mai putea face alta.
Deși Primăria Năsăud a făcut pași importanți înainte și este pe punctul să recepționeze studiul de fezabilitate comandat în 2018, lucrarea tot nu are cum să mai prindă finanțarea până în 2023, adică cea pe actualul exercițiu financiar al UE, dar primarul Dorin Vlașin e optimist: va accesa următorul tren de finanțare: cel până în 2027. Are studiu de fezabilitate gata, după o adevarată odisee, mai e nevoie de câteva avize pentru a-l recepționa, plus un studiu de trafic, gata si acesta și așteaptă un al treilea studiu cu impactul de mediu. SF-ul demarat în 2018 nu e încă preluat oficial, a confirmat primarul pentru Bistrița Express: „chiar dacă l-am primit zilele acestea: îl preluăm abia după ce mai facem câteva verificări”, a explicat Vlașin.
Trei variante inițiale și obstacole zilnice
Trei variante au luat în calcul autoritățile din Năsăud din 2018 încoace până s-a ajuns la o soluție finală de 4 kilometri cu două viaducte si un pod de traversare peste râu:
„La un astfel de proiect atât de greoi si complex, întâmpinăm probleme în fiecare zi. Dar stim că până acum am depășit absolut tot, urmeaza sa preluam studiul de fezabilitate, încă lucrăm la un studiu de impact asupra mediului și studiul de trafic. Cu aceste trei documentații vom merge la Ministerul Transporturilor pentru a intra într-o comisie tehnico- economică. (…) Studiul de fezabilitate a fost făcut printr-o procedura locală de o firmă, comandat de noi. În 2018 s-au prins prima dată bani în buget, atunci s-au făcut și primii pași. S-a pornit de jos: au fost trei variante, toate paralele cu Someșul. Dupa acea licitatie, studiul câștigător a fost livrat recent, a suportat modificări. Cele mai mari probleme le-am avut cu siturile Natura 2000. Am ocolit la maxim zonele unde puteam avea probleme. a trebuit să ocolim și Cimitirul din Lușca, că nu puteam trece șoseaua pe acolo”, a explicat primarul într-o emisiune la BEX TV, în urmă cu două săptămâni.
Traseul de patru kilometri ocolește Năsăudul de la intrarea dinspre Bistrița, înainte de pod va urma un sens giratoriu nou, merge în paralel cu Someșul, o ia în cea mai mare parte prin cartierul Lușca, iese apoi la limita dintre Năsăud și Salva, în așa zisul șes al Salvei.
Într-o primă variantă costurile ar fi fost de 13-14 milioane de euro, în timp au ajuns la 40 de milioane de euro și peste ca valoare totală, a mai spus primarul: „E ca la o casă, când te apuci de ea are un preț, la final ajungi la cu totul altul”.
Oportunitatea finanțării e însă legată de faptul că centura Nsăăudului face legatura între două drumuri de mare viteză.
„După ce avem cele trei documente ne ducem la Ministerul Transporturilor, unde intrăm într-o comisie tehnico-economică, iar după aceea ne mai paște înca o documentație și mai stufoasă decât studiul de fezabilitate, iar următoarea etapă este semnarea contractului de finanțare. Finanțarea ar putea fi sută la sută la sută asigurată din fonduri europene, iar co-finanțarea ar putea fi zero. De aceea oportunitatea pentru noi de a face acest proiect acum este uriașă (…) Noi facem parte dintr-un program pilot la nivel național. Orașul Năsăud, cu această variantă care face legătura între două drumuri naționale de mare viteză, odată legați de acest master-plan, ne putem prinde la acest proiect european cu șoseaua. Facem legătura între ele. Din fericire suntem parte dintr-un mega proiect la nivel național. Asta ne dă această speranță. Să fim serioși: cine îți mai dă acum 40 de milioane să faci o centură în Năsăud?”, spune primarul.
Legea achizițiilor, marele hop
Legea achizițiilor care acceptă termene largi și posibilități de contestare la fel, a fost una din marile frâne și ale acestui proiect, iar primarul crede că măcar acum coaliția PNL-PDS care are o mare majoritate ar putea să o simplifice:
„Eu și asa sunt foarte dezamagit de legislatia achizitiilor publice. Ne-am blocat in proceduri, ne-am blocat pur si simplu in ele. Avem niste termene pe care pur si simplu nu inteleg de ce le impunem, pentru că misiunea noastra este pur si simplu sa atragem fonduri europene, nu sa ne încurcăm . Eu zic că aceasta legislație, a achizițiilor poate fi schimbata, daca vrem : avem majoritate in Parlament ca sa adoptam o legislatie bună, nu cred ca nu putem. Dar culmea, in continuare, ne chinuim. Noi ne axam in continuare pe fonduri europene”, a accentuat Vlașin.
„Chiar daca principalul nostru dușman a fost timpul, pentru că trebuia sa si finalizam pana la finalul 2023 ca sa prindem acest vechi exercițiu financiar, avem si vesti bune, că se poate transmuta oarecum , oarecum pe noul exercitiu financiar. asta înseamnă că vom avea timp să o facem până în 2027 sau chiar mai mult”, a mai spus într-un alt interviu pentru Propolitica.