14.9 C
Năsăud
vineri, 14 iunie 2024

GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural, un mijloc de dezvoltare prin învățare și implicare civică a fetelor de la țară

Trebuie citit

Fundația Progress lansează GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural un proiect ce va fi implementat începând cu luna ianuarie 2022, pe o perioadă de 24 de luni, prin care își propune să educe, să crească nivelul de capacitare și să dezvolte intelectual 500 de fete din mediul rural, pentru ca ele să facă față mai bine provocărilor aduse de viitor.

Proiectul se adresează pre-adolescentelor și adolescentelor cu vârste între 10-16 ani, din mediul rural care, potrivit unei cercetări realizate pe un lot de conveniență având peste 100 de respondente, sunt victime ale violenței verbale în proporție de 53%,  sunt  frecvent jignite sau disprețuite 39% dintre ele, iar 47% se gândesc cu îngrijorare la viitorul lor, spune dr. Camelia Crișan, CEO și cercetător la Fundația Progress. http://www.progressfoundation.ro/studiu-atitudinile-si-provocarile-fetelor-din-romania-rurala-in-anul-2021/.

În acest context, proiectul își propune ca fetele din mediul rural implicate în proiect să își asume provocările cu care vin în contact, să își schimbe atitudinea față de provocările vârstei (făcând față situațiilor de violență verbală și fizică, directă și online, de defăimare și jignire), să devină puternice prin dobândirea de cunoștințe și competențe sociale, să aibă curajul  de a-și exprima opinia și să participe la deciziile comunității în chestiuni care le privesc.

Managerul de proiect Anemari Ciurea, consideră că „proiectul este foarte important pentru că în pre-adolescență și adolescență este perioada dezvoltării în care se definitivează repere referitoare la viitor și competențe interpersonale care vor permite fetelor, viitoarelor femei, să facă față mai ușor provocărilor din societate sau situațiilor critice.

Proiectul GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural este derulat de Fundația Progress cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este acela de a capacita si de a spori competențele sociale a 500 de pre-adolescente și adolescente din 50 de comunități rurale din România. Mesajele cheie ale proiectului sunt legate de educația pentru drepturi civice și drepturile pe care fetele din mediul rural le au pe teritoriul țării noastre.

Cum va funcționa rețeaua fetelor puternice din rural?


În fiecare dintre cele 50 de comunități rurale se înființează un club al fetelor puternice,  GirlPower Hub (GPH) care va funcționa în cadrul bibliotecii publice rurale din comunitatea respectivă, sub coordonarea și îndrumarea bibliotecarului. Rețeaua GirlPower Hub-urilor formează GirlPower Network. Fundația Progress va asigura resursele necesare pentru buna funcționare a hub-urilor. Ele includ materiale pentru organizarea instruirii bibliotecarilor pentru a dobândi calitatea de facilitatori ai GPH-urilor și materiale pentru dotarea bibliotecilor cu un toolkit suport pentru activitățile curente în cadrul GPH-urilor. Toolkit-ul este compus din 10 formate de programming tematic (de tip  plan de lectie), însoțite de toate informațiile necesare bibliotecarului pentru a organiza si coordona întâlnirile Hub-ului nou creat.

Fetele din mediul rural vor avea acces la educație, ateliere și informații de calitate privind zece teme utile în dezvoltarea lor, ce vor fi documentate și incluse în kit: Educație pentru sănătate – corpul meu, alegerea mea; Comunicare asertivă; Independență financiară. Antreprenoriat; Diferiți dar împreună – diversitate, toleranță, incluziune, coeziune; Fake-news și fact-checking – noțiuni de media literacy și gândire critică; Schimbarea climatică – ce putem face fiecare dintre noi; Cum gestionăm violența și bullying-ul în online și offline?; Meseriile viitorului; Wellbeing; Cetățenie activă.

Fundația Progress va publica în cursul lunii ianuarie 2022, pe website-ul www.progressfoundation.ro și pe pagina de Facebook GirlPower Network – Rețeaua fetelor puternice din rural (@feteputernicerural), informațiile necesare pentru selecția bibliotecilor care vor participa la implementarea proiectului. Persoanele interesate pot trimite e-mail la adresa feteputernice@progressfoundation.ro.

Despre Fundația Progress:

Fundația Progress este o organizație nonguvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială.
www.progressfoundation.ro 

Despre Programul Active Citizens Fund România:

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Contact: Andreea Dumitrescu, Coordonator Comunicare Fundația Progress
andreea.dumitrescu@progressfoundation.ro
0745 611 143

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole