-2.3 C
Năsăud
vineri, 17 ianuarie 2025

Cu carul înaintea boilor, la Bistrița

Epopeea pietonalului luminos se poate încheia tragic în cazul unui incendiu!

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

Deciziile administrației Turc continuă să uimescă și să-i năucească pe cetățenii bistrițeni. Mai nou e o adevărată tevatură cu autorizațiile emise pentru terasele de pe pietonal și anulate de o dispoziție a primarului care prevede eliberarea spațiului. Subiectul a fost abordat pe larg de alte publicații și nu mai insist și eu. În schimb am o explicație, nu mai este spațiu pe pietonal pentru că majoritatea culoarului a fost ocupat cu tunelul magic închiriat cu 400 de mii de lei.

Așa cum a spus ulterior scandalului primarul Ioan Turc, într-o postare pe Facebook (de parcă pagina primarului este biroul de presă al Primăriei), terasele incomodau luminițele și trebuie asigurat un culoar de acces pentru autospecialele de salvare și pompieri. A mai lansat și niște acuze la adresa unei doamne, care ar face parte din PSD, proprietar de terasă pe pietonal.

Vreau în schimb să vă prezint situația de pe pietonal din altă perspectivă, una tragică, respectiv un posibil incendiu în zona de case de pe pietonalul Liviu Rebreanu.

Accesul autospecialelor de intervenție la incendii trebuie asigurat cu orice preț. Cum însă luminițele închiriate pe bani mulți de Primărie au fost montate pe toată zona carosabilă a pietonalului, nu îmi explic pe unde vor putea să intre mașinile pompierilor în cazul nefericit al unui incendiu în zonă.

Problema principală este că s-a pus carul înaintea boilor, prima dată au închiriat și apoi s-au montat elementele de iluminat festiv. Odată montate și-au dat seama că nu mai este spațiu suficient și că terasele, cele trei rămase deschise obturează accesul și vizibilitatea. Atunci s-au hotărât să elimine terasele.

Totuși, mergeți pe pietonal și vedeți că sunt locuri pe unde nu poate trece o autospecială de pompieri, pentru că și așa este insuficient spațiul iar prin amplasarea tunelului pe culoarul auto inițial se blochează accesul.

Vedeți în pozele de mai jos cam cât spațiu există pe lângă tunelul luminos și clădiri dar și prin interiorul tunelului: nu cred că încape nicio mașină din dotarea ISU, din cele destinate stingerii incendiilor desigur.

Chiar și cu ridicarea teraselor rămâne puțin spațiu de manevră, pentru că există un aliniament de arbori, apoi un alt aliniament cu mobilier urban (banci, stâlpi, coșuri de gunoi), iar la mijlocul pietonalului sunt amplasate două tonete de înghețată de care nu vor putea trece mașinile pompierilor, chiar dacă până acolo să zicem că se strecoară cumva. Deci cred că este imposibil de realizat o intervenție la incendiu în zona centrală.

În plus, trebuie avut în vedere că în zona respectivă va avea loc cel puțin un eveniment de amploare, un concert al trupei Cargo. De asemenea se vor amplasa căsuțele de la Târgul de Crăciun și se va organiza un foc de artifcii. Astfel de evenimente incubă un anumit grad de risc la incendiu pe care se pare că Primăria a ales să îl ignore. Doamne ferește să avem parte de un Craciun tragic, de tipul Colectiv.

Un alt factor de risc de care trebuie să ținem seamă este faptul că în zona centrală majoritatea caselor nu sunt reabilitate, rețeaua electrică este sub-dimensionată față de nevoile moderne și cel mai probabil nici calitativ și nici tehnic nu mai corespunde. În perioada de iarnă este știut că se folosesc mai multe aparate electrice decât vara și în cazul nefericit al unui incendiu vom asista neputincioși la un dezastru.

În caz de incendiu timpul de intervenție trebuie să fie foarte scurt, nu mai este timp să fie mutate sau evacuate structurile metalice amplasate pe pietonal și atunci rămâne întrebarea: cum ajung pompierii la zona unde este incendiul?

Eu propun ca la astfel de evenimente cineva din Primărie (șeful SVSU poate) să se consulte și cu specialiștii ISU. Nu cred că au fost întrebați și nici nu cred că sunt încântați de modul cum s-a amenajat pietonalul.

Poate ar trebui repede organizată o ședință ATOP și găsită vreo soluție (aceasta este o glumă care vrea să evidențieze lipsa de utilitate a instituției menționate).


Later edit:

Prefectul județului, Nechita Stelian Dolha, sesizat de presă cu privire la nerespectarea distanțării sociale cu prilejul evenimentelor de duminică, 5 decembrie, anunță că se va analiza situația în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Îi propun pe această cale să se sesizeze și cu privire la neasigurarea culoarului de acces pe pietonal pentru autospecialele de intervenție la incendii.

Ca să vedeți cât de aglomerat e pietonalul la un eveniment vedeți mai jos cum a fost duminică cu ocazia aprinderii luminițelor.

În altă ordine de idei, aranjamentele pentru iluminatul festiv sunt frumoase, nimic de zis, păcat că sunt doar închiriate. Adică anul viitor alți bani, altă distracție. Cu sume similare alte orașe au cumpărat aranjamente la fel de frumoase: vezi Sibiul care a alocat 500 000 lei anul acesta și nu are o problemă dacă le folosește mai mulți ani.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole