0 C
Năsăud
marți, 19 martie 2024

Parcul Industrial aduce profit. Nu e glumă, e știre!

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

Anul acesta, un grup de tineri, ajutați de un consilier local, de administrația locală și de Prefectură, au pus Parcul Industrial pe harta locurilor unde se face altceva decât ce s-a proiectat, adică un festival de muzică neconvențională într-o locație nefolosită (zic unii). Decât să facă fân, cum au făcut „pesedeii”, mai bine un concert care aduce un plus de imagine și bani la Bistrița (zic alții). Că festivalul nu a fost chiar un succes de casă rezultă din plângerile celor care au fost acolo cu food truck-uri și care nu și-au primit banii.

Despre imagine, cred că un investitor nu e atras de așa ceva, mai degrabă se întreabă de ce nu se bat firmele pe terenul din parc și ajunge să găzduiască evenimente? Cât a câștigat Primăria din afacerea asta? Un mizilic de 8.134,05 lei, atât a plătit SC VIRTUAL ESCAPE SRL, firma care a organizat festivalul pentru închiriere, iar pentru utilități s-au plătit 10.543,71 lei.

Am întrebat Primăria Bistrița ce și cum despre parcul acesta și uite surpriză: Parcul Industrial e „pe plus”, a avut profit pentru prima dată în 2020 și se estimează și pentru 2021, un profit mai mic cei drept. Ciudat este că, spre deosebire de 2020, în anul curent la alcătuirea bugetului au fost luate în considerare venituri mai mici decât în 2020 dar și cheltuieli mai mari, ceea ce reduce practic cota de profit.

Spre exemplu, conform răspunsului primit de la Primărie:

Din datele oficiale de la Ministerul Finanțelor rezultă aceiași indicatori.

În ceea ce privește gradul de ocupare al Parcului Industrial, până în prezent sunt opt contracte semnate cu firme din diverse domenii și urmează să se semneze încă unul. Din aceste firme însă, numai patru își desfășoară efectiv activitatea în Parcul Industrial, restul au doar autorizațiile de construcție eliberate.

Practic, din anul 2015 de când s-a finalizat parcul, au fost convinse nouă firme, din care doar patru au efectiv capacități de producție în această locație. Ceva nu este în regulă, nu credeți? A întrebat cineva administratorii de firme din județ de ce nu sunt interesați? Spre exemplu, firma Teraplast și-a construit singură un parc industrial în apropiere, cu mult înainte de cel al Primăriei, fiind mutate capacitățile de producție din oraș.

Firmele rezidente în parc sunt următoarele:

Parcul Industrial Bistrița Sud, inaugurat în 2015, are o suprafață de 30 de hectare, din care 19 ha efectiv închiriabili, și este destinat ramurilor industriale cu grad redus de poluare și cu tehnologii curate și moderne, ale căror activități sunt preponderent de producție și servicii.

Proiectul ”Parc Industrial Bistriţa Sud” a avut o valoare totală finală de 25,5 milioane de lei, din care 14,4 milioane de lei finanțare nerambursabilă. La o simplă operație matematică vedem că Bistrița a investit o sumă consistentă (11,1 milioane lei adică vreo 2,3 milioane de euro) într-un parc care în șase ani de funcționare nu a reușit să încheie mai mult de nouă contracte de rezidență.

Una din problemele Parcului Industrial este că nu are legătură directă la un drum național, iar alta este cea a utilităților. Puterea electrică instalată în parc este de 0,9 kwh și deja cu cele patru firme s-a ajuns la un necesar de 0,475 kwh, deci a depășit jumătate din puterea instalată. Primăria precizează că această putere va crește în funcție de necesitățile înregistrate, ceea ce presupune alte lucrări, alți bani, altă distracție.

Parcul Industrial Bistrița Sud nu a înregistrat profit în niciun an de la deschidere până în 2020, când a făcut profit de aproximativ 33 de mii de euro. În ritmul acesta investiția Bistriței de 2,3 milioane de euro se amortizează în 50 sau 60 de ani, asta fără să punem și banii veniți din fonduri europene.

Așteptările de la o administrație liberală instalată deja de un an de zile sunt mari în direcția punerii în valoare a Parcului Industrial ca oportunitate de afaceri, nu ca locație pentru festivaluri în aer liber.

Ce așteptări are Primăria de la managementul acestei companii? Vedeți mai jos.

Până una alta, Societatea Business Park Bistrița Sud – SRL are un angajat și un consiliu de administrație format din cinci persoane (numite prin HCL nr. 32/25.02.2021, respectiv Brici Tiberius-Daniel – consilier local, Munthiu Cristiean – consilier local; Vintilă Alexandru – avocat; Dumitru Daniel-Iulius – fost manager al societății; Peteleu Ioan – fost administrator public). Reprezentanții în CA sunt mai puțini decât în trecut (numărul s-a redus de la 7 la 5) și nici nu mai primesc indemnizații, ceea ce aduce totuși economii, dar oare ce fac ei acolo efectiv se vede undeva?


- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole