Pentru că am văzut că există unele zbateri și dezbateri în mediul online și în presă pe tema organizării ceremoniei militare cu ocazia Zilei Naționale a României la Bistrița, vreau să aduc câteva lămuriri și opinii personale.
În primul rând, în astfel de ceremonii militare, onorul se acordă unei singure persoane, nu pentru trei cum se obișnuiește la noi de ani de zile. În toate județele unde s-au organizat ceremonii militare, prefectul a fost persoana care a primit onorul militar (pentru cei care se îndoiesc, atașez la final un extras din Regulamentul militar și o selecție cu link-uri de la ceremoniile din alte județe).
Aici vedeți cum a fost la noi:
În al doilea rând, organizatorii trebuie să se asigure că persoanele civile participante la ceremonii nu interferează și nu intervin în desfășurarea acestora. Accesul publicului și invitaților se face organizat, prin locuri anume stabilite. Respectiv nu trebuia permis accesul altor persoane decât cele oficiale prin fața formației gărzii de onoare.
Mai mult, accesul presei trebuia asigurat și organizat, pentru că inclusiv jurnaliștii au fost incomodați de tot felul de postaci de partid, care, atât timp cât nu sunt acreditați, nu au ce căuta în perimetrul de ceremonie. Spre exemplu, pe contul de Facebook al primarului Ioan Turc s-a transmis în direct ceremonia numai până la sfârșitul discursului acestuia, restul, adică discursul prefectului Stelian Dolha nu a fost transmis (ciudat, nu?).
Și, în ultimul rând, dar poate cel mai important, este că Prefectul Stelian Dolha ne spune că nu s-a organizat paradă militară decât la București și Alba Iulia.„Chiar dacă lumea a așteptat să se facă paradă, nu s-a putut organiza. În trei săptămâni vine valul 5. Suntem totuși în pandemie. În afară de București și Alba Iulia, nicăieri nu s-a făcut paradă”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, prefectul Stelian Dolha.
Surpiză însă, inclusiv de Ziua Națională apar dezinformări, pentru că am constatat că au fost organizate defilări în mai multe orașe, cum sunt: Suceava, Cluj-Napoca, Mureș sau Brașov. Atașez linkuri la filmările realizate acolo să vedeți și parada militară, inclusiv cu tehnică de luptă, dar și modul de acordare a onorului militar la care participă exclusiv Prefectul Județului așa cum prevede Regulamentul.
O altă problemă semnalată de presă este cea a coroanei oficiale depusă la statuia lui Andrei Mureșanu, una care pare încropită repejor și nu respectă forma standard (rotundă), probabil de la transport.
Din bistrițeanul.ro aflăm că a fost rândul Consiliului Județean să comande coroana. Tot așa, conform unei tradiții locale (care vine de pe vremea prefectului Ioan Țintean), fiecare instituție realizează pe rând o singură coroană din partea tuturor instituțiilor reprezentate local. De această dată s-a dat și un model exact, inclusiv cu mesajul care trebuie reprodus.
„De această dată, coroana a fost făcută de Consiliul Județean. Se face prin rotație. Este o procedură dată de la nivel național. La urma urmei, e o chestiune de simbolică. Cârcotași vor fi totdeauna. Coroana a fost ok, din flori naturale. E un simbol.
Cred că ar trebui să facem și noi altceva de ziua noastră. Să ne bucurăm, ca și americanii. E drept că la ei au sărbătoarea vara, dar și noi am putea găsi alte variante de a ne bucura de această zi, nu să depunem coroane. Dar cum spuneam, este un protocol național legat de coroană”, a explicat prefectul Stelian Dolha.
Reprezentanții Consiliului Județean Bistrița-Năsăud au confirmat că instituția s-a ocupat de coroana de la acest eveniment.
„S-a dat un nou model de coroană, pentru festivități. Înainte făceam acele coroane mari, frumoase. Dar acum, acesta este protocolul, standardul. Așa trebuie de acum să arate. Așa vor arăta de acum toate coroanele de la evenimente. Vor avea forma standard și vor fii din partea tuturor instituțiilor. Am vorbit oricum cu cei de la florărie că va trebui să facem totuși ceva ca să arate mai bine”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Mihaela Ivan.
Aici găsiți informații detaliate despre manifestările organizate în alte orașe:
- LIVE VIDEO Defilare militară de Ziua Națională a României în Piața Mihai Viteazul din Cluj-Napoca (www.cluj24.ro)
- VIDEO Defilare desincronizată de 1 Decembrie la Cluj-Napoca. Jandarmeria Română: „Moment de neacceptat” (www.hotnews.ro)
- Doi metri de pas de defilare, „parada” oferită celor peste 2.000 de oameni veniți să asiste la sărbătorirea oficială a Zilei Naționale, la Suceava (www.monitorulsv.ro)
Extras din Regulamentul ceremoniilor militare:
Art. 7
- Onorul se acordă în situaţiile şi în condiţiile stabilite pentru fiecare caz în parte de către organizatori, pentru:
- a) Preşedintele României;
- b) preşedintele Senatului;
- c) preşedintele Camerei Deputaţilor;
- d) prim-ministru;
- e) viceprim-ministru;
- f) ministrul afacerilor interne;
- g) secretarii de stat din Ministerul Afacerilor Interne;
- h) inspectorii generali/similari sau înlocuitorii legali ai acestora;
- i) reprezentantul guvernului în teritoriu, militarul sau funcţionarul public cu statut special – poliţist cu funcţia cea mai mare sau, după caz, în situaţia funcţiilor de acelaşi nivel, celui cu gradul cel mai mare, participant la ceremonie;
- j) oficiali străini civili sau militari care participă la diferite activităţi la sediile Ministerului Afacerilor Interne sau ale structurilor acestuia;
- k) personalităţi civile şi militare cu rang de preşedinte sau de secretar general al unei organizaţii internaţionale de securitate care participă la diferite activităţi la sediile Ministerului Afacerilor Interne sau ale structurilor acestuia.
- În situaţia în care la un eveniment participă mai multe dintre persoanele prevăzute la alin. (1), dacă sosesc împreună, onorul se acordă persoanei cu rangul cel mai înalt, potrivit programului întocmit de organizatori.
Aici găsiți integral Regulamentul.
Și sa nu difileze doamnele de la PNL???Sa nu primeasca ele in paltoanele lor onoruri militare???? Poi poate prefectul sa respecte măcar rigoarea impusă de acest moment? Nu poate ! Trebuie sa fie muuuulti, și….