Anul 2021 vine cu o mare surpriză din partea administrației locale pentru bistrițeni. În loc de investiții în infrastructură, cetățenii sunt invitați să se bucure de luminițele care vor invada orașul mai mult decât în anii trecuți, când oricum se spărgeau o grămadă de bani pe iluminatul festiv.
În acest an, administrația a alocat mai mulți bani pentru închirierea de astfel de instalații, care să fie montate până de 1 decembrie, pe lângă cele de care dispune în gestiune, achiziționate și depozitate cine știe pe unde. Mai mult, luminițele vor ajunge și la țară, respectiv în cartierele uitate de Bistrița (Unirea, Viișoara, Sărata, Slătinița, Ghinda și Sigmir), unde oamenii nu au gaz și canalizare, își rup mașinile pe drumuri de pământ și nu au unde să își țină morții pentru priveghi (din lipsă de capele mortuare, obligatorii prin lege), dar plătesc impozite și taxe de oraș.
Cu ce îi încălzește luminița primarului? Nu știu! Știu în schimb că, la Ghinda, Primăria are două locuințe sociale care arată deplorabil, din care una în stare de colaps, iar alta este fermă de șobolani. Știu că la Ghinda s-au tărăgănat lucrările la capela mortuară până a venit iarna și probabil vor începe la anul cândva. Știu că la Ghinda s-a promis un teren de fotbal nou și nu e nicăieri. Pe drumul de pe Valea Ghinzii și până în Ghinda îți rupi mașina pentru că s-au făcut lucrările de canalizare și nu s-a reparat cum trebuie drumul. Și chiar dacă primarul nu știe că mai sunt case încă neracordate la rețeaua de gaz (primarul Ioan Turc afirma într-o emisiune că nu e așa) eu îl invit în teren să cunoască realitatea. Nu cunosc exact situația din celelalte sate abandonate de Bistrița, dar bănuiesc că nu este foarte diferită.
Primăria Bistrița a alocat suma de 400.000 lei pentru închirierea de instalații de iluminat festiv suplimentar celor din gestiune, în timp ce la Sibiu s-au cumpărat instalații de 500.000 lei (care se pot refolosi), la Oradea au fost reduse drastic costurile, iar la Cluj-Napoca la fel. Bucureștiul încă nu are un contract pentru iluminat festiv.
Noi avem primar nou care trebuie să puncteze cu ceva, dacă străzi nu a reușit să facă, parcări pe ici colo, iar demolările nu i-au ieșit. Probabil trebuia să iasă în față cu ceva în plus față de propria toaletă, ca realizări în primul an de mandat.
Compania MK LIGHTING din Hunedoara a câștigat licitația organizată de Primăria Bistrița pentru închirierea elementelor de iluminat ornamental festiv în valoare de 400 de mii lei. Contractul prevede montajul și racordarea elementelor la rețeaua de iluminat public, testarea și punerea în funcțiune.
În plus, instalațiile luminoase din anii precedenți au fost montate de curând de compania ELBA, cea care se ocupă de iluminatul public local, acestea fiind în proprietatea Primăriei. Administrația locală a promis însă că anul acesta vom avea parte de mai multe ornamente stradale ca de obicei, motiv pentru care a recurs la varianta închirierii, spre deosebire de municipiul Sibiu care a cumpărat instalații de 500 de mii lei de la aceeași firmă. Rămâne de văzut cum va arăta Bistrița față de Sibiu la acest capitol.
„Sărbătorile de iarnă, pe componenta iluminatului festiv, vor arăta foarte frumos. Zona centrală a oraşului va fi împodobită aşa cum se cuvine. Vrem să-i bucurăm pe oameni, să simtă că sunt Sărbători. Este şi motivul pentru care am alocat o sumă generoasă. Faţă de sub 200.000 lei, anul trecut, am alocat 400.000 lei. Prin contractul pe care-l avem cu Elba, această societate urmează să monteze piesele pe care Primăria le are în proprietate şi care sunt depozitate, dar pentru ca oraşul să arate îmbrăcat în haine de sărbătoare, vom şi închiria anumite ornamente. Mergem pe această soluţie pentru că în fiecare an cred că oraşul trebuie să arate altfel, diferit, să-i surprindă pe oameni. Puteam merge pe varianta de a cumpăra, dar asta însemna să ne repetăm în fiecare an”, a declarat Ioan Turc într-o conferință de presă.
Cum stau lucrurile în marile orașe din Transilvania (cu care îi place primarului Turc Ioan să se compare)?
SIBIUL a redus cheltuielile de la 1,4 milioane lei la 499.000 lei
Primăria Sibiu a semnat un contract cu aceeași firmă MK Illumination SRL, în urma unei licitații lansată în luna august a acestui an, în valoare de 499.000 de lei cu tot cu TVA, prin care se vor livra următoarele elemente de iluminat festiv:
- 138 de figurine de câte doi metri înălțime pentru amplasarea în jurul stâlpilor de iuminat din oraș
- 75 de ”perdele de leduri” lungi de câte doi metri
- 230 de ghirlande de tip țurțuri
- 120 de ghirlande luminoase de tip șir de minim 11 m
De asemenea, Sibiu a mai achiziționat cinci distribuitoare de putere și aproximativ 200 de metri de cabluri de extensie.
Cu sediul în Deva, MK Illumination SRL este societatea de la care Primăria Sibiu a cumpărat, în urmă cu doi ani, bradul artificial utilizat în prezent pentru decorarea Pieței Mari a orașului în preajma Crăciunului, cel mai scump brad de crăciun din țară (jumătate de milion de lei, dar fără TVA, a fost valoarea acelui contract).
Tot în anul 2020, Primăria Sibiului a mai cheltuit 1,4 milioane de lei, fără TVA, pentru ornamentele de amplasat prin oraș pe perioada iernii. (Sursa: Turnul Sfatului)
ORADEA, iluminat festiv numai în zona centrală
Iluminatul festiv de Sărbători va fi realizat, anul acesta, doar în zona centrală a municipiului, a informat într-un comunicat Primăria Oradea. Potrivit sursei citate, a început montarea decoraţiunilor luminoase. Acestea vor împodobi Oradea în straie de sărbătoare doar în zona centrală, respectiv în Piaţa Unirii, str. Vasile Alecsandri, Podul Sfântul Ladislau, str. Libertăţii, str. Iosif Vulcan şi str. Republicii.
Decoraţiunile sunt asigurate de firma MK Illumination, iar montajul este pus în practică de către Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), care se ocupă şi de iluminatul public. Bugetul alocat în 2021 pentru iluminatul festiv este de 553.300 de lei plus TVA.
Zona centrală va fi împodobită cu figurine 3D, leduri albe calde, bannere luminoase, ţurţuri şi perdele de lumini, precum şi un brad de 15 metri decorat cu globuri şi fundă roşie. În zonele menţionate se vor regăsi şi decoraţiuni sub formă de reni, spiriduşi, urşi, soldăţei, conuri şi chiar un Moş Crăciun. Iluminatul festiv va fi pornit pe 3 decembrie, urmând să înfrumuseţeze oraşul până la Bobotează. (Sursa: PSnews)
CLUJ-NAPOCA, iluminat de austeritate, exact ca și anul trecut
Conform unui comunicat al Primăriei Cluj-Napoca, în principiu, iluminatul festiv va fi la fel ca anul trecut, iar clujenii nu se simt ofensați că se refolosesc instalațiile de anul trecut. Culorile predominante sunt alb cald cu influențe alb rece în zona centrală. Vor fi amenajate piețele importante din oraș, parcurile mai mari și arterele principale. Ca de obicei, în Piața Unirii va fi amplasat bradul de Crăciun. Tot aici vor avea loc următoarele:
- Se vor împodobi 21 pomi (tulpină) cu 2 șiruri / pom – perimetrul exterior al pieții.
- Se vor împodobi 220 de bucăți pe cupola luminoasă +16 șiruri pentru stâlpi + 40 pe 8 stâlpi cupolă + 1 sferă vârf cupolă.
- Se va împodobi bradul central cu 374 șiruri led+ 1 stea în vârf.
- Se vor împodobi 21 stâlpi mici cu 2 șiruri / stâlp.
- Se vor împodobi 5 stâlpi mari interior piață cu 6 șiruri / stâlp.
- Se vor împodobi 14 pomi (tulpină) cu 2 siruri / pom – latura Diesel.
- Șir led alb cald+alb rece flash.
Cine este în spatele MK Illumination?
Firma S.C. MK Illumination S.R.L. este din Hunedoara și are ca acționari firma MK IMMO TRUST GMBH din Austria și un cetățean român, BABA HOREA MIHAI.
Potrivit site-ului oficial al companiei din 2012, MK Illumination se mândrește cu titlul de Furnizor Oficial al Casei Regale a României, o distincție a cărei acordare implică un înalt standard al produselor şi serviciilor, constanţă, seriozitate şi înalt profesionalism din partea companiei comerciale sau a persoanei furnizor.
Horea Baba este asociat în investigațiile de presă cu majoritatea administrațiilor PNL din orașele mari ale Transilvaniei, dar și cu cuplul PSD Firea și Pandele, cel în cauză fiind implicat în mai multe afaceri cu ornamente festive. Contractele au fost adjudecate de diferitele firme în care este asociat, tocmai pentru a disimula amploarea acestor operațiuni cu bani din bugetele locale.
Cum a ajuns MK Illumination să furnizeze instalații de iluminare cuplului Firea/Pandele? „Banii nu are culoare” (politică)!
Adrian Corbu, vecinul cuplului Firea–Pandele din Voluntari, este nimeni altul decât ginerele lui Mircia Muntean, fostul primar liberal al orașului Deva. De numele lui Adrian Corbu este legată o controversată afacere cu iluminatul festiv al Bucureștiului.
Pe 20 decembrie 2018, compania de stat condusă de Corbu a atribuit un contract de 6,1 milioane lei pentru livrarea produselor de iluminat festiv cu tehnologie LED.
Contractul a fost atribuit pur întâmplător companiei MK Ilumination SRL din Deva, orașul de sufletul al socrului său. Soția lui Adrian Corbu și fiica lui Mircia Muntean, Paula, își lăuda soțul pe Facebook pentru contractul semnat cu firma din Deva.
Pentru că afacerile se fac în „famiglie”, cu două luni înainte de atribuirea contractului de la București, firma MK Illumination a fost contractată și de Primăria orașului Voluntari, controlată de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.
Firma MK Ilumination este controlată de Horea Mihai Baba, care mai apare în alte două societăți: Corvin Design și MK Lighting SRL, firme abonate la contractele cu Primăria Voluntari (Sursa: Newsweek)
Să fie contractul de la Bistrița venit pe filiera PNL sau PSD?
Nu știu care e răspunsul, dar cert este că Bistrița a ales să cheltuie pe instalații închiriate cât cheltuie Sibiul, Oradea și Clujul pe instalații cumpărate, care rămân în administrare pentru mulți ani.
Bistrița vrea ceva nou în fiecare an, dar Clujul a ales să refolosească exact aceleași ghirlande de anul trecut. Mai mult, cupolele instalate la Bistrița erau inaugurate festiv la Cluj-Napoca în anul 2013 și noi le luăm cu chirie la peste 8 ani distanță.
La Slatina ceva similar a fost în 2016, iar la Lugoj în 2019. Ce este nou acum, la Bistrița? Doar primarul e nou.
Și în administrația PSD, recte Crețu, ornamentele festive erau pe bani mulți, cu firme de casă. Speram că poate, totuși, se schimbă ceva, să nu mai aruncăm banii contribuabililor în vânt. Poate cu mai multă chibzuială și cu folosirea instalațiilor din anii trecuți se făcea ceva mai bun pentru oraș cu suma de 400 de mii de lei.
Spre comparație, Bistrița a primit în septembrie, de la Guvern, 800 de mii de lei din fondul de rezervă pentru cheltuielile urgente, dar a cerut 10 milioane de lei fără de care chipurile nu se putea funcționa. Iar acum Primăria aruncă pe geam jumătate din ei, adică 400 de mii de lei, care se duc pe luminițe.
Actuala administrație cheltuie mai mult decât fosta doar ca să ia ochii bistrițenilor, dar nu rămânem cu nimic prin închirierea unor instalații pe care alții le foloseau cu un deceniu în urmă. Suntem SMART, nu? Bistrița e la ani lumină de orașe ca Sibiu, Oradea, Cluj-Napoca, poate de asta cumpără mai multe luminițe să îi ajungem din urmă.
Dar luminița de la capătul tunelului o mai vede cineva? Curtea de Conturi verifică aceste achiziții? Sau înțelegerea dintre Nelu și Radu e valabilă și acolo?