Trăiesc la Bistrița de mulți ani, am crescut cu trei nume mari ale județului și ale țării, cu George Coșbuc, cu Andrei Mureșanu și Liviu Rebreanu. Mai târziu în gimnaziu și în liceu am studiat cu mândrie opera acestor trei bistrițeni, o mândrie locală, pentru că părinții m-au dus pe la toate casele memoriale și cumva acești oameni mi-au fost tot timpul aproape de suflet.
Pe data de 16 noiembrie s-au făcut 205 ani de la nașterea lui Andrei Mureșanu, poet, traducător și profesor (poate în primul rând profesor) de la care am moștenit Imnul național „Un răsunet”, ale cărui versuri sunt valabile și astăzi. Spre surpriza mea, din mulțimea de instituții de cultură care sunt finanțate de stat în Bistrița niciuna din ele nu a organizat nimic ieri. Singurul eveniment publicat de presă a fost cel realizat de elevii și profesorii Colegiului Național Andrei Mureșanu din Bistrița.
Am crezut inițial că e o greșeală și că sunt desigur manifestări dar care nu prezintă interes pentru presă. Am căutat pe site-urile acestor instituții de cultură, am căutat pe paginile de facebook, că tot e la modă, nimic, nada, nothing. Am găsit doar pe pagina Poarta Transilvaniei o postare care ne invita la Casa Memorială Andrei Mureșanu, iar pe pagina Bibliotecii Județene era anunțată o expoziție de carte omagială: Andrei Mureșanu – „Uniți-vă în cuget, uniți-vă-n simțiri!”.
Am mai găsit, în schimb, o postare pe pagina CJCBN adresată directorului Alexandru Pugna de ziua lui, ciudată alegere, pare un pic de cultul personalității (eu nu aș accepta așa ceva). Dar poate totuși angajații de la CJCBN vor ține minte la anul că la două zile distanță este născut Andrei Mureșanu, un distins om de cultură.
La începutul anului când Consiliul Județean Bistrița-Năsăud se pregătea să reducă bugetele la instituțiile de cultură am fost supărat, am făcut cereri pe legea 544/2001 și petiții să văd cum le afectează activitatea și dacă biblioteca de la Casa memorială Andrei Mureșanu va putea funcționa mai departe. Mi-au răspuns că nu se închide biblioteca de acolo și că totul e în regulă. Acum stau să mă gândesc dacă nu cumva trebuiau reduse mai mult bugetele acestor instituții. Dacă niciuna nu a găsit de făcut nimic de ziua lui Coșbuc (anul acesta au fost 155 de ani de la nașterea poetului), de ziua lui Mureșanu la fel, atunci la ce mai ținem, domnilor, atâția doctori în cultură, la ce ne trebuie dacă nu să promoveze și să producă evenimente culturale.
Dacă Biblioteca Județeană nu a găsit mai nimic de făcut la 205 ani, dacă Centrul Județean de Cultură nu a organizat nimic, oare de ce nu a făcut nici Primăria Bistrița, prin marele Palat al Culturii din Bistrița ceva? Oare dacă nu iese niciun comision, nicio paranghelie, nicio serbare câmpenească chiar nu se pot marca festiv asemenea evenimente?
E trist și periculos să nu ai grijă de cultură! Este lipsit de onoare, lipsit de etică și de patriotism să uiți efectiv de oamenii care au făcut istorie la propriu prin ce au realizat pentru aceste meleaguri și pentru România.
La Ziua Drapelului, la Ziua Imnului, de Ziua Națională sau cu alte multe ocazii am văzut politicienii și șefii de instituții cum se proțăpeau la statuia lui Andrei Mureșanu. Priveam ca la o pantomimă, nu le-am ascultat discursurile goale niciodată, mă uitam la statuie și la steag, la militarii care tresăreau pe notele Imnului Național și care știau versurile. Acum la 205 ani de la nașterea lui Andrei Mureșanu nu a mers unul, niciunul, să pună un buchet de flori acolo. Nu a dat unul ordin să se pregătească ceva cu această ocazie, deși alocăm sume imense pe bugetele instituțiilor de cultură.
Patriotismul nu ține de foame dar ține de frig în suflet, arde acolo ceva nestins, ca o candelă! Pe 27 noiembrie urmează Liviu Rebreanu poate nu uitați de el, a fost cel mai mare romancier român!
P.S. După reducerile anunțate, bugetele instituțiilor de cultură totalizează 16,3 milioane lei, circa 3,32 milioane euro, fiind repartizate astfel: Palatul Culturii – 5 milioane lei; Centrul Județean pentru Cultură – 5,2 milioane de lei, Biblioteca Județeană – 1,7 milioane de lei, Complexul Muzeal – 4,4 milioane de lei.