Corriere della Sera relata zilele trecute că un român de 40 de ani din Italia a colizionat un autoturism din coloana oficială a președintelui american Joe Biden, aflat în vizită în Italia pentru întâlniri în marja Summit-ului G20. Accidentul nu a avut consecințe grave, deși impactul a fost unul puternic. Mai puternic a fost impactul mediatic, știrea privind incidentul făcând înconjurul pământului în câteva ore.
La finalul conversației cu Papa Francisc, care a avut loc la Vatican, cele peste 35 de mașini, multe dintre ele blindate, care făceau parte din coloana oficială a președintelui SUA la Roma, au pornit spre Quirinale, unde Joe Biden urma să se întâlnească cu președintele Italiei, Sergio Mattarella. În pasajul subteran de la podul Amedeo di Savoia Aosta, în fața spitalului Santo Spirito, în direcția Gianicolo, un șofer român în vârstă de 40 de ani s-a izbit de una dintre mașinile blindate ale personalului diplomatic din cauze încă necunoscute, dar care urmează să fie clarificate, titra presa italiană, preluată masiv de toată presa din România.
Conform protocolului de securitate, prestabilit pentru astfel de situații, coloana oficială și-a continuat marșul însoțită de un imens serviciu de pază, format din foarte mulți polițiști pe motocicletă și ofițeri în uniformă și civil. Patrule de poliție municipală au intervenit pentru a cerceta incidentul. Circulația în zonă a fost blocată pentru câteva minute.
În ciuda măsurilor de securitate luate în contextul Summit-ului G20, dar și cele particulare pentru vizita președintelui american Joe Biden, un asemenea incident este un semnal de alarmă. Românul nostru nu era însă un temerar care să testeze practic vigilența serviciilor secrete americane și italiene, printr-o încercare de a demonstra că se poate ajunge în proximitatea imediată a președintelui american cu o mașină.
Astfel de acțiuni nu au succes tocmai pentru că măsurile de securitate sunt foarte drastice, practic toate procedurile de securitate vizează eliminarea tuturor variantelor în care un autoturism capcană s-ar putea apropia de coloana oficială. În acest incident, de fapt, românul conducea o mașină închiriată de staff-ul american și făcea parte din delegația americană.
În cazul în care un autoturism se apropie de coloana oficială, protocolul de securitate prevede ca aceasta să fie oprită de una sau mai multe mașini din coloană, inclusiv prin producerea unei coliziuni (ceea ce nu a fost cazul). Transportul oficialilor în astfel de misiuni se face cu șoferi antrenați special, care conduc autovehiculele cu viteză mare într-o deplasare continuă și respectând o configurație anume stabilită pentru formația de autoturisme. Dacă un șofer din coloană frânează brusc pot avea loc astfel de incidente. Imaginile apărute după incident relevă că mașina blindată americană era lovită din spate și confirmă o astfel de ipoteză.
Ce nu a observat presa din România este denumirea NCC din articolul publicat de Corriere della Sera, care reprezintă prescurtarea de la „transport de lux cu șofer”. Diferența între un accident provocat de o mașină din coloană și o coliziune provocată de un șofer din trafic este imensă. Dacă în primul caz poate să fie vorba de o clipă de neatenție, în al doilea caz ar reprezenta un eșec teribil pentru serviciile de securitate italiene și americane. Încă o dată vedem că neatenția la detalii, inclusiv de traducere, poate transforma o știre onestă într-un fake-news.
Indiferent de cauze și explicații rămâne concluzia că românul nostru și-a făcut intrarea la Summit-ul G20, cel puțin câteva minute toți cei implicați cred că au vorbit despre incident.
Summit-ul G20 este cunoscut ca un bun prilej pentru organizarea de proteste unele pașnice, alte mai puțin, astfel de întruniri atrag și grupurile anarhice de la nivel mondial, iar unii șefi de stat din G20 sunt vizați de organizații teroriste astfel că un asemenea incident nu poate trece neobservat în mediul politic și de securitate.
Notă: Într-o postare pe Facebook, Anca A. Mihai, jurnalistă româncă din Italia, a sesizat faptul că șoferul român făcea parte din coloana delegației americane. În rest s-a „rostogolit” masiv știrea fără această observație, foarte importantă de altfel.