3.8 C
Năsăud
joi, 1 decembrie 2022

Operațiunea cu mâinile curate – un matrapazlâc turcesc în memoria Regelui

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

Schimbarea denumirii Parcului Municipal, etapa pe documente, este în curs de desfășurare pentru că Asociația România ECO a solicitat informații publice în legătură cu acest demers tipic de ignoranță administrativă, de netrasparență și abuz în exercitarea prerogativelor legale.Astfel, am solicitat de la Primăria Bistrița documentele și rapoartele care au stat la baza hotărârii de redenumire a Parcului Municipal și am obținut următoarele acte:

  • Memoriul Clubului Monarhiștilor Bistrițeni nr. 38668 din 10.05.2021;
  • Proiectul de hotărâre nr. 159/18.10.2021;
  • Raportul direcțiilor de specialitate din PMB nr. 79769/15.10.2021;
  • Avizul comisiei de urbanism nr. 159/C /18.10.2021;
  • Adresa Prefecturii nr. 90446/19.10.2021;
  • Adresa Prefecturii nr. 91121/20.10.2021;
  • Avizul Comisiilor de specialitate reunite nr. 163/20.10.2021.

Prima constatare din analiza acestor documente este că nici monarhiștii, care au înaintat un memoriu și niciunul dintre factorii de decizie din Primăria Municipiului Bistrița, de la vlădică la opincă, nu au știut titulatura oficială a regelui (au semnat ca primarul). Numai comisia pentru denumiri din cadrul Prefecturii a semnalat faptul că titulatura corectă este Regele Mihai I al României.

De menționat că în memoriul Clubului Monarhiștilor Bistrițeni se specifică numele greșit în repetate rânduri, element preluat ca atare și în documentațiile direcțiilor de specialitate ale primăriei (semnate de Cristina Bungărdean – pentru architect șef, Dumitru Cincea – director executiv DAPJ, Nicolae Chirleșan – director DC), dar și de comisia de urbanism condusă de Cristiean Munthiu. Toți acești decizionali, consilieri și președinți de comisii, au trecut cu vederea un aspect esențial: denumirea corectă a suveranului. Mai mult, în proiectul de hotărâre al cărui inițiator este primarul Ioan Turc se menționează aceeași titulatură eronată. Halal cultură (vorba turcului)!

Următoarea observație, mai de substanță dacă vreți, este că memoriul adresat Primăriei Bistrița este înregistrat încă din 10 mai 2021, o zi memorabilă pentru că este Ziua Independenței de Stat și Ziua Regalității (la 10 mai 1866 a fost încoronat Regele Carol). Acest lucru ne dă de gândit. De ce au așteptat din luna mai până cu cinci zile înainte de Centenar să expună public această inițiativă?

Una din explicații ar putea să fie lenea, indolența, birocrația, ori vreun incompetent care a uitat de memoriu și l-a aruncat într-un dosar uitând de el. Dar la Primăria Bistrița lucrează numai oameni competenți, departe de mine gândul că această ipoteză ar putea să stea în picioare. Competența și seriozitatea funcționarilor este dovedită zi de zi și anual prin evaluările cu calificative de foarte bine obținute în proporție de 99%. Cine poate contesta așa ceva?

O altă explicație este un demers abscons, un interes de a nu publica intenția și de a ocoli dezbaterea publică pe acest subiect, care evident a atras și atrage încă nemulțumiri. Aceasta poate să fie o dovadă că s-a vrut de la început o românească, o șmecherie, un șmen sau un matrapazlâc (limba turcă matrabazlyk = faptă necinstită). Din păcate, în toată tărășenia aceasta a fost atrasă o personalitate demnă de respect, și care merita mult mai mult decât au arătat acești politicieni de provincie cu aere de cultură înaltă. De ce a fost așa de secretă această operațiune? Pentru că în spatele ei stau și două cluburi Lions din Bistrița (aspect invocat în memoriul monarhiștilor)?

Continui să cred că instituțiile își fac treaba și am așteptări de la Instituția Prefectului Județul Bistrița-Năsăud că îmi va răspunde la solicitarea transmisă de Asociația România ECO prin care am solicitat revocarea hotărârii Consiliului Local Bistrița. Prefectura are acest atribut conferit de lege și, având în vedere faptul că nu se justifică urgența și includerea hotărârii pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare, Prefectura ar trebui să constate nelegalitatea și să solicite Consiliului Local revocarea hotărârii. Aștept cu interes acest raspuns.

Printre altele, am mai aflat cât costă statuia. Nici mai mult nici mai puțin decât 55.000 de lei, respectiv 11.224 euro. Prețul unor astfel de lucrări e dificil de evaluat, contează mult autorul (Alexandru Păsat în cazul de față), nu se face la kilogram. Din ce știu eu indirect, prețul este undeva peste media din piață, având în vedere că e o statuie în mărime naturală, care e una mică raportat la dimensiunile altor statui (comparați statuia lui George Coșbuc din parc cu cea a regelui).

Mai mult, statuia nu se știe cine a finanțat-o. Gavrilă Țărmure, directorul Centrului Municipal de Cultură, a declarat pentru bistrițeanul.ro că ar fi fost cumpărată printr-un program al Centrului Județean de Cultură Bistrița-Năsăud, care însă infirmă categoric această variantă și ne transmite că sigur a fost o eroare de comunicare (un mod elegant de a spune că Gavrilă Țărmure minte).

Pe lângă toate acestea, primarul Ioan Turc afirmă în mai multe intervenții TV că nu s-a modificat denumirea parcului, că de fapt parcul era fără nume. În realitate însă, din documentele emise de direcțiile de specialitate ale Primăriei, rezultă clar că se propune schimbarea denumirii parcului din Parcul Municipal în Parcul Regele Mihai (cum greșit au intenționat să-l denumească). Așadar parcul, inclusiv în actele oficiale, avea numele de Parcul Municipal. Această denumire apare pe toate indicatoarele către parc. Schimbarea numelui s-a făcut la solicitarea ținută secretă a unor cluburi din Bistrița, cu acordul primarului.

Aceasta este toată tărășenia, așa înțelege primarul nostru să răspundă în fața cetățenilor, iar când este întrebat prin studiourile de televiziune despre acest lucru oftează și face mișto-uri. Dacă 250 de semnături obținute în cinci zile de la bistrițeni nu au contat, de ce au contat trei semnături de la trei cluburi din oraș, domnule primar?Nu cluburile vă votează, dar văd în schimb că ele dictează!

Epopeea denumirii Parcului Municipal și a statuii amplasate peste noapte continuă, vă ținem la curent cu demersurile noastre. Vă rog să ne susțineți și să semnați petitia online, să distribuiți și să convingeți bistrițenii că este importantă vocea lor și că în acest mod se pot face ascultați.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole