21.9 C
Năsăud
marți, 16 iulie 2024

Bă ești turc? Bă ești nebun?

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

Săptămâna trecută am avut o revelație. Trebuie să le mulțumesc astfel primarului și consilierilor locali din sfera puterii pentru această iluminare (de la Illuminati). Așa cum știți, primarul municipiului Ioan Turc, în calitate de inițiator, și-a asumat schimbarea denumirii parcului municipal. În discursul său din ședința consiliului local, din 20 octombrie, l-am auzit vorbind despre bun simț. A vorbit cu patos chiar despre acest lucru. A spus așa: „am convingerea că nu vătămăm pe nimeni, republicani sau monarhiști, cu toții putem aprecia faptul că Regele Mihai este o personalitate de netăgăduit, iar gestul pe care îl facem la 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai este unul de bun simț”.

Cine ne ține nouă lecții de bun simț? De bun simț, după umila mea părere, era să vă consultați și cu altcineva decât sfătuitorii dumneavoastră secreți, domnule primar! De bun simț era să respectați Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională. Urgența nu poate să fie justificată de indolență (lene) și nici de interese ascunse. Spun consilieri secreți pentru că nu a ieșit nimeni public să își asume această inițiativă, decât post factum, și știu ce spun!

La dezvelirea statuii Regelui Mihai I al României (apropo de istorie, în proiectul de hotărâre a fost greșită titulatura regelui chiar de către inițiator, primarul Ioan Turc) am avut prilejul să ascultăm câteva alocuțiuni printre care și cea a președintelui Clubului Monarhiștilor din Bistrița, dr. Tiberiu Podani, care a ținut să mulțumească în mod public celor care au contribuit la această mare realizare. Dr. Podani a mulțumit Cluburilor Lions, Lions Siebenburgen și Rotary din Bistrița, care s-au alăturat Clubului Monarhiștilor.

Ce revelație am avut? Iată cine are influență la domnul primar Ioan Turc, uite cine are trecere bună pe acolo prin primărie și cât de repede se rezolvă totul (fără avize și autorizații, fără dezbateri, dar mai ales cu încălcarea a trei legi). În doar cinci zile a și fost sfințită statuia. Iată cu cine trebuie să vorbesc să se asfalteze strada pe care stau. Acum știu la cine să apelez, cred că în câteva zile o rezolvă, fără autorizație de construcție (ca și statuia), fără avize, SF și alte hârtii neimportante. Important e să șoptească cine trebuie la urechea primarului, că în rest nu contează nimic, nici măcar voturile, pentru că mai este mult până la alegeri și bistrițenii uită și iartă?

Surprinzător este și faptul că acest mic amănunt privind rolul jucat de cluburile bistrițene în redenumirea parcului municipal a trecut pe sub radarul ziarelor locale, nu am văzut vreun articol sau reacție la această implicare a unor organizații mai mult sau mai puțin secrete. Nici aceste cluburi nu au ieșit public să se laude cu marea realizare, deși de obicei se face foarte mare vâlvă pentru o excursie în parcul perilor seculari sau târgul de purici (un talcioc mai sofisticat). Singurul care a ieșit public să își asume acțiunea este dr. Marius Pop, cunoscut monarhist și membru Lions, dar a făcut acest lucru numai după redenumire și montarea ilegală a statuii, nu a prezentat public demersurile inițiate încă de la începutul anului cum era firesc, de bun simț și legal.

Sigur că veți spune că acum ce mai contează, e făcută și avem alte probleme mai importante. Eu vă rog să fiți atenți la o nuanță: dacă aceste cluburi au avut așa de mare trecere la primar încât să se încalce trei legi pentru ele, ce se întâmplă cu alte decizii mai importante? Ce se face la licitațiile mari (că urmează centura ocolitoare)? Ce interese se joacă pe ascuns cu binele comunității? Din ce ligă fac parte sfătuitorii primarului și unde e granița între o rugăminte de la un prieten, un sfat prietenesc și influența sau traficul de influență?

Eu cred că lucrurile sunt evidente și au devenit foarte serioase din moment ce nici măcar legile nu ne mai pot proteja de astfel de abuzuri. Trăim totuși în secolul XXI, nu mai suntem în evul mediu întunecat. Nu putem funcționa acum pe principiul „Statul sunt eu!”.

Știu că Bistrița a avut printre primele mănăstiri dominicane și franciscane ale Transilvaniei și că ordinele călugărilor erau afiliate unor organizații secrete, dar cred că am evoluat mult de atunci și nu mai este cazul să acceptăm înțelegeri făcute pe ascuns în privința unor decizii care privesc întreaga comunitate.

Mai mult, pentru a vă face o idee despre cum funcționează aceste cluburi, vă împărtășesc faptul că am căutat și am discutat cu mai mulți avocați din Bistrița pentru a iniția o acțiune în instanța de contencios administrativ, însă am fost refuzat de toți. Unii au fost sinceri și mi-au spus motivele (apartenența la partide politice sau alte organizații din cele amintite, temerea de a nu deranja administrația etc), iar la alții le-am intuit.

Colegii din Asociația România Eco, care funcționează la nivel național și prin care am vrut să inițiem aceste demersuri, au rămas uimiți. Cum să îți refuze un avocat dreptul de reprezentare în instanță, practic dreptul la justiție? Pe această cale fac un apel către Baroul avocaților Bistrița să se pună în discuție această situație. De asemenea, dacă sunt tineri avocați care vor să se afirme într-un viitor proces cu Primăria și Consiliul Local Bistrița îi rog să mă contacteze.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole