21.3 C
Năsăud
marți, 16 iulie 2024

„Rezervația Biosferei Munții Rodnei – Laborator viu” – 41 ani de existență a rezervației biosferei (1980-2021)

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

România are declarate ca Rezervații ale Biosferei două zone naturale extraordinar de frumoase și importante științific, una dintre ele este ultra cunoscută Delta Dunării, dar cealaltă este foarte aproape de inima noastră, acoperă o mare parte din județul Bistrița-Năsăud și se numește Rezervația Biosferei Munții Rodnei.

Nu știu câți dintre cititori cunosc acest amănunt, dar zona munților Rodnei a fost declarată rezervație a biosferei de către comitetul Man and Biosphere (UNESCO) încă din anul 1980, tocmai pentru atuurile deosebite reprezentate de pădurile virgine din acest areal și de fauna și flora cu valoare științifică certificată. Parcul Naţional Munţii Rodnei a fost înfiinţat prin Legea 5/2000, iar rezervaţia biosferei, care este Pietrosul Mare, se întindea iniţial pe 3300 de hectare, după care Ministerul Mediului a extins acest statut la tot parcul.

Parcul Național Munții Rodnei nu este numai un parc natural, administrația acestui parc se îngrijește și de cercetarea în domeniu, asigură accesul echipelor de cercetare care au un interes științific și valorifică rezultatele. Statutul de rezervație este unul special și ar trebui să fim mândri de oamenii care se străduiesc să mențină acest parc la niște standarde atât de ridicate.

Felicitări doamnei director Poll Mihaela, biologului dr. Iușan Claudiu pentru un volum aniversar care va marca cei 41 de ani de existență ai rezervației și tuturor celor din administrația parcului. La mulți ani!


În cadrul proiectului: „Aniversarea a 41 ani de existență a Rezervației Biosferei Munții Rodnei”, implementat de Asociația „ECO RODNA” în colaborare cu Administrația Parcului Național Munții Rodnei (Rezervație a Biosferei) și Primăria Rodna, în perioada mai-octombrie 2021, prin Programul „Spații Verzi” – Componenta Arii Naturale Protejate, lansat de MOL România în colaborare cu Fundația pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, s-a elaborat și editat volumul omagial „Rezervația Biosferei Munții Rodnei – Laborator viu” – volum omagial 41 ani de existență, ce poate fi găsit în varianta electronică pe www.parcrodna.ro.

Acest volum omagial cuprinde informații despre istoricul declarării Rezervației Biosferei Pietrosu Mare, devenită ulterior Munții Rodnei, importanța acestui sanctuar natural cu un inventar ce depășește 8.000 specii de floră și faună, rolul și beneficiile rezervațiilor biosferei în dezvoltarea durabilă a comunităților locale și promovarea ecoturistică, elemente de biodiversitate cu valoare ridicată de conservare, obiective turistice, introducerea marmotei și a caprei negre.

Fiind una dintre cele mai vechi rezervații naturale din România (1932), Pietrosu Mare a fost nucleul Parcului Național Munții Rodnei și al siturilor Natura 2000 Munții Rodnei. Prin intermediul acestui volum omagial se dorește o promovare a valorii excepționale a acestei arii naturale protejate cu statut protectiv multiplu (parc național, rezervație a biosferei, sit Natura 2000) în rândul comunităților locale și al factorilor de interes regionali, naționali, fiind un reper informațional pentru cei interesați de frumusețea Munților Rodnei. (Coordonator, biolog dr. Claudiu Iușan)

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole