Demersurile Primăriei și Consiliului Local Bistrița de a redenumi Parcul Municipal din Bistrița și de a amplasa o statuie în zona de protecției a Ansamblului medieval protejat Zidul Cetății, monument istoric de clasă A, au fost realizate cu încălcarea a cel puțin trei legi importante, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „România Eco”.
„În primul rând, prin refuzul autorităților de a organiza o dezbatere publică pe subiectul redenumirii parcului, deși asociația a transmis puncte de vedere și a inițiat o petiție, se încalcă flagrant prevederile Legii nr. 52/2003, privind transparența decizională.
În al doilea rând, prin amplasarea fără autorizație de construcție a unei statui în cadrul unui ansamblu monument istoric se încalcă Legea nr.422/2001, privind protecția monumentelor istorice. Mai mult, pentru monumentele de for public este necesar un aviz de la Ministerul Culturii din partea Comisiei pentru monumente de for public.
În al treilea rând, Primăria Bistrița a acționat ilegal prin realizarea unei construcții fără autorizație de construcție (precizăm că în absența avizelor de la minister și DJCBN nu se poate emite o autorizație legal), faptă care este sancționată de legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, iar în cazul monumentelor istorice este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an, sau cu amendă.
Toate aceste demersuri ilegale au fost sesizate de Asociația România Eco încă de joi 21 octombrie 2021 și transmise autorităților competente să se autosesizeze și să ia măsuri în consecință, respectiv: în privința legii nr. 52/2003 am sesizat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, în cea privind lipsa autorizației a fost sesizată Poliția Locală Bistrița, Disciplina în construcții, iar în domeniul monumentelor am sesizat Direcția Județeană de Cultură Bistrița-Năsăud. Mai mult, vom continua demersurile pentru contestarea în instanța de contencios administrativ a hotărârii de consiliu local prin care s-a atribuit un nume parcului”, spune comunicatul Asociației „România Eco” de luni, 25 octombrie.
Reprezentantul „România Eco”, Ion Lucian Petraș, care a prezentat în ședința extraordinară de săptămâna trecută a Consiliului Local Bistrița punctul de vedere al asociației cu privire la schimbarea denumirii parcului municipal, precizează că acțiunile acesteia se concentrează pe respectarea drepturilor cetățenilor și aplicarea legislației în raporturile cu administrația locală.
„Prin ignorarea acestor drepturi dar și prin încălcare prevederilor legale naționale, administrația bistrițeană se plasează într-o postură deloc confortabilă, fiind percepută ca ostilă cetățenilor și în contradicție cu legislația. Situația prezentă ne îngrijorează mai ales din perspectiva creării unui precedent periculos care să devină un modus operandi în administrația de la Bistrița”, spune Ion Lucian Petraș.
Asociația „România Eco” a lansat cu acest prilej și un apel public de susținere în continuare a demersurile ei prin distribuirea și semnarea petiției online lansate în urmă cu o săptămână: