Am participat astăzi (miercuri) la ședința extraordinară de Consiliu Local pentru ai reprezenta pe cei 250 de bistrițeni care consideră că Parcul municipal trebuie să se numească George Coșbuc. Așa cum știți, Primăria a anunțat vineri că în ședința de miercuri, 20 octombrie, se va adopta o hotărâre în aceste sens.
Am inițiat o petiție online, pe care am trimis-o și Primăriei, am realizat un sondaj al opiniei bistrițenilor duminică, la statuia lui George Coșbuc. Bistrițenii mi-au confirmat în cea mai mare parte părerea; au fost și localnici care au spus că vor să rămână așa cum este astăzi, Parcul mare, alții spun să alegem numele unei personalități bistrițene (de ex. arhitectul parcului). Nimeni, niciun locuitor al municipiului, nu mi-a spus că ar vrea ca parcul să poarte numele regelui.
Ceea ce noi contestăm nu este denumirea în sine, ci procedura netransparentă prin care s-a ales această denumire, noi cerem ca bistrițenii să fie consultați și ei, să fie implicați în guvernarea locală, măcar acest drept să le fie respectat.
Ce s-a întâmplat azi?
Deși am solicitat participarea la ședința de consiliu local încă de sâmbătă, nimeni nu mi-a răspuns la solicitare. Practic dacă nu mergeam eu peste ei, rămâneam și fără acest drept minim al cetățenilor, de a ne adresa consiliului. Am trimis un mesaj scris domnului primar și nu mi-a răspuns, am vorbit cu purtătorul de cuvânt care este în concediu medical și nu mi-a putut da detalii. Am decis atunci să mă prezint efectiv la ședință și să îmi exercit un drept elementar, acela de a te adresa consiliului într-o chestiune de interes public. Nu am mers pentru mine, nu pentru faimă sau alte cele, m-am dus să reprezint bistrițenii care au semnat petiția.
Din păcate primarul și o parte din consilierii locali (cei de la putere) au ales varianta cu regele, au ales să nu vă reprezinte și să reprezinte interesele altora, care le-au pus pe masă un proiect ticluit de nu știu cine. Pentru ei George Coșbuc nu reprezintă nimic, pentru ei nu contează că în 20 septembrie a.c. s-au împlinit 155 de ani de la nașterea poetului nostru, pentru ei nu contează că nouă ne pasă. Primarul a ales să nu răspundă la întrebările mele și a ales să mă dojenească pentru cele numai 250 de semnături.
Da, domnule primar, sunt numai 250, dar vom fi mai mulți, pentru că în trei zile nu ai cum să faci o consultare publică reală. Tocmai de asta ați ales să nu ne consultați, de frica unui răspuns negativ. Tocmai de asta s-a anunțat numai vineri potlogăria, să nu avem timp de reacție.
Hotărârea de azi este ilegală și o vom ataca în instanța de contencios administrativ, vă promit!
Pentru că nu am nimic personal cu primarul Ioan Turc, mi-am permis să îi fac cadou din partea noastră, a celor 250 de bistrițeni, un cadou, un volum cu poeziile reprezentative ale marelui poet George Coșbuc, ale marelui patriot, academician, traducător, jurnalist George Coșbuc!
Redau mai jos cele susținute de mine în Consiliul local, în numele celor care au semnat petiția online referitoare la schimbarea numelui Parcului municipal:
„Stimați consilieri locali, domnule primar, doamnelor și domnilor,
Mă aflu azi aici pentru că îmi pasă de ce se întâmplă în orașul meu! Ca mine sunt mulți bistrițeni cărora le pasă, ar avea ceva de spus dar nu îi întreabă nimeni. Vreau să vă transmit punctul meu de vedere, cu susținerea a peste 250 de bistrițeni, cu privire la proiectul de hotărâre privind redenumirea parcului municipal. Noi, cel puțin cei 250 de bistrițeni pe care-i reprezint, vrem ca parcul să fie denumit George Coșbuc!
Mai mult, noi vă solicităm să retrageți proiectul de HCL de pe ordinea de zi, să faceți o informare publică corectă, cu organizarea unei dezbateri publice la care să invitați părțile interesate inclusiv profesori de istorie și civilizație, specialiști în sociologie și antropologie, simpli cetățeni. Folosiți secțiunea de sondare a opiniei publice de pe site-ul primăriei și vedeți care e opțiunea cetățenilor (pentru că în referatul de aprobare spuneți că sunt mulți concitadini care vor ca parcul să se numească Regele Mihai).
Domnule primar, doamnelor și domnilor consilieri, aici nu e vorba despre o luptă între Petraș și Turc, unul vrea Coșbuc și altul vrea Regele Mihai, aici nu e o luptă nici măcar între marele poet și fostul rege, aici e o luptă a bistrițenilor care vor să fie consultați, vor să știe ce se întâmplă cu orașul și vor să fie implicați în buna administrare a orașului. Iar ceea ce vedem e că administrația ne ignoră.
Credem că a trecut vremea în care aleșii locali fac doar ce îi taie capul, fără transparență, fără consultare și fără asumarea de responsabilități. Asta nu e guvernare în slujba cetățeanului. Noi credem că Bistrița nu este un sat fără câini, că orașul nu se conduce pe persoană fizică. Noi ca cetățeni avem drepturi, ne cunoaștem drepturile, știm legislația care ne protejează aceste drepturi și ni le exercităm, chiar acum, azi în fața dvs.!
Primăria are obligații, tot așa cum avem și noi, primăria are obligația să reprezinte toți cetățenii indiferent de culoare sau opțiune politică, are obligația să asigure transparența decizională, are obligația să informeze cetățenii și să organizeze dezbaterea publică a proiectelor de hotărâri!
Această hotărâre dacă se adoptă astăzi nu este legală, noi o vom acționa în instanța de contencios administrativ pentru lipsă de transparență și nerespectarea prevederilor Legii nr.52/2003.
Vă propunem să nu faceți un circ din această acțiune, care să păteze memoria regelui și să organizați cum se cuvine acest proces deliberativ și legislativ.
Doamnelor și domnilor consilieri, noi am ieșit public și ne-am asumat o propunere cu care ne mândrim, alții au ales să vă introducă în mapă, într-o ședință extraordinară, un proiect ticluit de unii care nu și-l asumă public. Nu știm care sunt resorturile și interesele pentru care acest proiect își porpune să așeze în memoria colectivă a bistrițenilor o personalitate fără prea multe legături cu orașul nostru.
Am realizat o acțiune duminică în parcul municipal, am stat de vorbă cu foarte mulți bistrițeni, majoritatea au fost de acord ca parcul să se numească George Coșbuc, o altă parte vor să rămână așa cum este, dar nici unul măcar nu a zis că ar prefera numele la care se face referire în propunerea de hotărâre. Faceți același lucru, mergeți la cetățeni și cereți-le punctul de vedere, abia așteaptă să fie întrebați. Suntem în secolul XXI nu se poate să ne conduceți ca pe oi în evul mediu, după principiul Statul sunt eu! este desuet, guvernarea participativă este acum apreciată și pe bună dreptate.
În plus, am câteva întrebări de adresat domnului primar: De ce așa pe repede înainte? Care e urgența? De ce e lipsit total de transparență? Și, mai ales, cine a decis că nu avem nevoie de o dezbatere publică?”