21.9 C
Năsăud
marți, 16 iulie 2024

Ce a învățat primarul nostru de la Cîțu: „STATUL SUNT EU!”

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

Primăria Bistrița vrea să dea un nume nou Parcului Municipal din Bistrița, printr-o Hotărâre de Consiliu Local ce se va supune la vot în ședința extraordinară de miercuri, 20 octombrie, fără dezbatere publică (30 de zile), fără o minimă informare (de ce e urgent, cine stă în spatele acestei decizii, ce spun consilierii din comisii sau care este referatul aparatului tehnic din Primărie).


Principiul „Statul sunt eu!”, pe care îl aplică domnul primar este unul desuet. Lumea civilizată, democrată, a abordat principii de bună guvernare locală, transparența decizională fiind unul primordial pentru un primar. Indiferent de la cine vine o inițiativă, ea trebuie asumată public și supusă unei dezbateri publice reale, nu cum încearcă domnul Ioan Turc să anunțe vineri, pentru ședința de miercuri, că vrea să-i pună nume parcului mare. Nu așa, domnule primar!

Bistrița nu mai este orașul amorf cu care voi politicienii sunteți obișnuiți sau așa vreți să credeți; bistrițenii vor să se implice și să fie consultați, ei au dreptul aceasta. Iar dacă sunt întrebați, vă răspund. Faceți un exercițiu democratic firesc și convocați o dezbatere publică conform Legii nr.52/2003 privind transparența decizională, să vedeți că vor avea ce să vă spună și cetățenii. Nu mai gândiți în paradigma veche, nu mai funcționați ca în „era Crețu”, care nu se consulta cu nimeni. Faceți o administrație transparentă, așa cum ne-ați promis în campanie (am programul acasă).

De la regele Ludovic al XIV-lea încoace au trecut secole de guvernare democratică. Ludovic a condus regatul Franței fără prim-ministru. De fapt, regele a fost propriul său prim-ministru și a guvernat cu ajutorul a doar câțiva miniștri aleși, fără să se bazeze prea mult pe Parlament. El a deținut puterea absolută, de unde vine şi expresia atribuită celui care se credea Regele Soare: „Statul sunt eu!”

Nu ne puteți conduce ca pe sclavi. România nu e țară bananieră, deși așa vă purtați cu noi. Nu mai împrumutați din sfătoșenia lui Cîțu, care a dovedit că nu are cu ce. Luați exemple de la alți primari care știu să își facă cunoscute proiectele și să atragă cetățenii de partea lor (Bolojan, Boc, Pleșa). Nu ajunge să câștigați alegerile și să ne prostiți odată la patru ani!

Fiecare decizie majoră pentru o comunitate trebuie să fie în dezbatere publică, altfel riscați să ne antagonizăm, să ne învrăjbim între noi, să ne spargem capul pe rețele sociale sau, Doamne ferește!, în stradă. Lumea de azi nu mai înghite orice decizie, suntem cetățeni europeni, avem drepturi, avem legislație care ne consfințește aceste drepturi și instituții care ne apără drepturile. Cetățeanul de azi este un om informat, prea puțini sunt neștiutori, despre care credeți că i-ați câștigat la loz în plic cu o brichetă, calendar, pix sau altceva.

Vă rog, încă odată, lăsați-ne să ne spunem cuvântul. Avem acest drept legal și consituțional. Nu mai faceți lucruri pe ascuns și nu adoptați hotărâri ilegale fără dezbatere publică: este lipsit de etică, de integritate morală și de bun simț! Nu mai zic de lipsa oricărei intenții democratice.

Și încă ceva, dacă nu ați observat, regimurile totalitare au această meteahnă de a redenumi locuri care în memoria locală reprezintă altceva, Piața Centrală din Bistrița a fost Kornmarkt (Piața Cerealelor), apoi a fost denumită Regele Ferdinand, apoi în 40 după Diktat a fost Horthy Miklos, iar comuniștii au rebotezat-o Stalin. Memoria colectivă nu se schimbă așa! Astfel de denumiri nu au rezistat în timp, ca dovadă că acum e Piața Centrală. La fel, Parcul Municipal va rămâne „Parcul Mare” pentru mulți bistrițeni, de ce să ne fudulim dintr-odată cu o denumire care nu va rezista și pe care nici bistrițenii nu o vor aprecia?

Eu, pe bună dreptate, am venit cu o altă propunere decât a primarului. Eu vreau ca parcul să poarte numele poetului George Coșbuc. Motivele le-am explicat în alt articol. Se pare că bistrițenii aleg și ei în număr mare ca parcul să se numească George Coșbuc. Spre deosebire de alții care au ales să vă bage în mapă un proiect gata livrat de Casa Regală, eu am ales să ies public și să îmi asum propunerea mea.

Dumneavoastră, cu consilierii locali, o să decideți miercuri ce faceți, dar eu vă solicit să retrageți proiectul (pentru că nu e o urgență) și să organizați dezbaterea publică, să culegeți propunerile și recomandările cetățenilor sau asociațiilor interesate și abia apoi să decideți. Eu cred că așa este corect. Iar dacă va fi să fie același nume propus de dumneavoastră, așa să fie! Dar faceți lucrurile legal, transparent și cu consultarea cetățenilor.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole