Conform programului anunțat pentru procesul de bugetare participativă organizat de Primăria Municipiului Bistrița, până pe 20 septembrie 2021 au putut fi depuse proiecte, cele acceptate fiind afișate pe site-ul oficial. Începând din 9 octombrie a.c., după evaluarea tehnică, proiectele eligibile și acceptate se pot vota, urmând ca acelea care vor obține cele mai multe voturi să fie finanțate. Procesul de vot se încheie pe data de 14 noiembrie a.c.
Vă rog să votați proiectul depus de Patrimoniul Transilvan care presupune realizarea unei aplicații IT menită să sprijine turiștii în alegerea obiectivelor de interes din Bistrița, votați SMART CITY TOUR BISTRIȚA!
Din propria experiență, întrucât am depus câteva proiecte, am câteva observații de făcut:
- bugetul alocat este unul firav având în vedere că sunt proiecte care necesită o finanțare mai consistentă;
- cetățenii au fost limitați la depunerea unui singur proiect pe categorie, iar cei care sunt preocupați de un anumit domeniu, de exemplu mediul înconjurător sau patrimoniul, unde sunt multiple probleme, au fost nevoiți să se limiteze la un singur proiect;
- categoriile pentru depunerea proiectelor au fost limitate la cinci secțiuni, deși putea să fie și o categorie generală de tip deschis, de exemplu, alte categorii;
- între categoriile fixate pentru bugetare participativă nu se regăsește tema SMART CITY, o categorie absolut necesară pentru societatea informațională în care trăim;
- nu se regăsește o categorie specială pentru persoanele cu dizabilități.
Pe data de 8 octombrie a.c. la ora 13,00 a avut loc o ședință la sediul Primăriei Municipiului Bistrița la care au participat inițiatorii proiectelor declarate neeligibile, ocazie cu care primarul Ioan Turc a ținut să ne prezinte personal motivele pentru care au fost respinse anumite proiecte.
Primarul a precizat că majoritatea proiectelor au fost respinse pentru că nu sunt din categoria investițiilor, condiție obligatorie conform regulamentului publicat. De asemenea, a precizat că de anul viitor se va majora bugetul pentru astfel de proiecte la suma de două milioane de lei, dublu față de acest an. În plus, vor fi acceptate și proiecte care nu sunt din categoria investițiilor, adică tocmai cele declarate neeligibile în acest an.
Primarul a trecut în revistă fiecare proiect în parte și a prezentat motivele pentru care a fost respins, majoritatea fiind declarate neeligibile întrucât nu reprezintă investiții și primăria are în derulare proiecte similare, unele finanțate din fonduri europene și este firesc să se acceseze aceste surse nerambursabile.
Pentru proiectul privind reabilitarea Centrului Istoric al Bistriței, unul dintre proiectele depuse de mine, s-a precizat că Primăria municipiului are în vedere accesarea de fonduri din PNRR, având în vedere amploarea unui astfel de proiect, fiind deocamdată antamate discuții cu șeful ADR NV, Marcel Boloș.
Ce proiecte au depus bistrițenii și care sunt eligibile?
Cele mai multe proiecte – cinci la număr – vizează mediul înconjurător, (respectiv spații verzi, calitatea aerului, plantări de arbori și pădure-parc); alte trei proiecte vizează reabilitarea de clădiri și valorificarea patrimoniul cultural (Smart City Tour, program de reabilitare clădiri istorice, proiect reabilitare bloc); două proiecte propun amenajarea unor locuri de joacă sau agrement (unul în Ghinda și unul în parcul municipal pentru persoanele cu dizabilități); alte proiecte propun înființarea de cercuri de muzeistică la Palatul Copiilor, achiziția unui mijloc de transport pentru persoane cu dizabilități, un club al pensionarilor, creșterea siguranței la trecerile de pietoni din Unirea și Viișoara, amplasarea de mobilier urban.
Dintre toate, au rămas eligibile cinci proiecte, repectiv: Smart City Tour Bistrița (Patrimoniul Transilvan), Pădurea Codrișor – oaza de relaxare a bistrițenilor (Bistrița Civică), Siguranță la trecerile de pietoni Viișoara-Unirea, Transport gratuit pentru persoanele cu dizabilități, Joaca accesibilă (leagăn pentru persoanele cu dizabilități în parc).
De menționat că primele două teme de interes pentru cetățeni, respectiv mediul înconjurător și patrimoniul cultural nu se regăsesc printre temele abordate de Consiliul Local, nu sunt discutate în acest for reprezentativ și nu figurează nici printre propunerile de hotărâri/proiecte ale consilierilor locali, indiferent de culoarea politică. Acest lucru relevă că la Bistrița există o discrepanță mare între ceea ce îi preocupă pe cetățeni și agenda politică a consilierilor locali, ceea ce nu mă surprinde deloc.
În prezent se desfășoară etapa de vot în care toți locuitorii Bistriței vor putea să voteze proiectele pe care să le susțină pentru finanțare din bugetul local până pe data de 14 noiembrie 2021. Pentru a putea vota cetățenii trebuie să își facă un cont pe site-ul Primăriei, ceea ce cred că va limita numărul persoanelor interesate.
Regulile procesului de vot:
- Votul asupra proiectelor are loc online, pe platforma bugetării participative fiecare persoană putând vota o singură dată un proiect.
- Votul se va desfășura într-o singură etapă, într-o perioadă de timp predefinită. Fiecare cetățean înscris pe platforma bugetării participative poate vota patru proiecte (nu este obligatorie folosirea tuturor voturilor).
- Accesul la vot poate fi restricționat din punct de vedere al locației utilizatorului, pe raza municipiului Bistrița, pentru a asigura că proiectele câștigătoare sunt cu adevărat reprezentative pentru comunitate. Platforma de bugetare participativă colectează date despre locația utilizatorilor pentru a asigura respectarea procedurii de votare.
- La finalul etapei de vot va fi publicat clasamentul în baza căruia vor fi selectate proiectele, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, în limita bugetului alocat apelului de proiecte în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița pe anul următor desfășurării procedurii de bugetare participativă, indiferent de domeniul din care fac parte.
- Validarea și afișarea rezultatelor finale vor fi postate pe platforma online.
- Eventualele modificări ale calendarului procesului de bugetare participativă vor fi publicate pe platforma online.
- Proiectele selectate în procesul de bugetare participativă vor fi incluse în Programul de Investiții al Municipiului Bistrița, existând și posibilitatea ca acestea să fie integrate în proiecte de o mai mare anvergură.
Pe scurt vă prezint un proiect depus de Patrimoniul Transilvan, acceptat și declarat eligibil la bugetare participativă, vă rog să ne susțineți și să votați proiectul nostru!
SMART CITY TOUR BISTRIȚA – APLICAȚIE IT PENTRU TURIȘTI CONSTÂND ÎN TURURI GHIDATE VIRTUAL
În ultimii ani au câștigat teren experiențele la destinație și nu au întârziat să apară soluțiile care vin în ajutorul turiștilor și călătorilor ce doresc să experimenteze anumite activități în locurile pe care le vizitează. Smart City Tour Bistrița va fi o aplicație cu ajutorul căreia cei ce doresc să viziteze Bistrița pot să își creeze propriul tur ghidat virtual sau să aleagă din cele disponibile în aplicație (Pasajele Bistriței, Zidul Cetății, Bisericile Bistriței, monumente de clasă A, pe urmele lui Dracula etc). Totodată turiștii pot împărtăși cu alții asemeni lor traseele turistice pe care le parcurg, este un fel de bikemap.net pentru călători și turiști.
Aplicația îi ajută pe turiști și călători să creeze tururi din itinerariile pe care le parcurg, aceștia putând adăuga pin-uri pe harta pentru obiectivele turistice sau mai puțin turistice ce merită vizitate, puncte de orientare în teren, informații despre mijloacele de transport folosite, locuri de cazare, masă și alte servicii.
Toate aceste puncte de interes sunt localizate pe traseu și oferă informații despre programul de funcționare, importanța istorică, preț de intrare/cumpărare și sunt însoțite de imagini. Fiecare tip de punct are icon-uri și culori specifice pentru a putea fi recunoscut ușor.
Odată completate toate aceste informații de către dezvoltatorii și utilizatorii aplicației, tururile sunt urcate pe un server și aici se calculează statistici importante despre tur care îi ajută pe alți utilizatori să aleagă destinația potrivită pentru ei, cu focus pe costuri, durată (numărul de zile), distanță și cu ce mijloc de transport e parcursă, altitudinea minimă, maximă și totalul de urcat, tipul turului (cultural, natural sau sportiv) și multe alte informaţii utile.
Un alt criteriu important după care se poate căuta un tur este accesibilitatea, de exemplu: accesibil persoanelor în scaun cu rotile, accesibil pentru grupuri mari, accesibil cu copii până într-un an sau accesibil cu câinele. Astfel de criterii vor ajuta persoanele să își găsească destinația de vacanță potrivită pentru ei.
Proiectul poate să includă și o componentă educativă prin implicarea elevilor (de la liceul de arte și de la alte licee cu secții de istorie și științe sociale) în activitatea de implementare a informațiilor culturale și turistice.
Proiectul poate avea și o componentă de internship/voluntariat prin cooptarea elevilor de la clasele de informatică din oraș.
Aplicația poate fi utilizată și pentru alte tipuri de trasee cum ar fi: ciclism, alergare, plimbare, zone urbane verzi, turism montan în proximitatea Bistriței (de ex: un traseu pe zona Dealul Negru, Heniu, Dorolea) etc. Mai mult, se pot realiza și tururi virtuale pentru monumentele istorice din oraș, astfel încât să fie accesibile online și offline, se descarcă traseul și în funcție de localizarea GPS utilizatorul vede informațiile necesare.
Aplicația poate să fie utilă și din punct de vedere administrativ și științific pentru faptul că se dezvoltă un registru electronic al monumentelor istorice și de for public din municipiu. Registrul electronic poate fi updatat cu informații despre măsurile de protecție, regimul imobilelor, starea actuală etc date care să fie utile cercetătorilor și studenților, dar și administrației.
Tururile ghidate virtual pot fi comercializate la un preț modic (2 euro/persoană) iar includerea agenților economici din zona HORECA în aceste tururi se poate face contracost (20 de euro/an). Proiectul poate face obiectul finanțării din fonduri nerambursabile UE mai ales că 20 % din bugetul alocat prin PNRR vizează digitalizarea.
Buget estimat: 100.000 LEI