4.1 C
Năsăud
marți, 5 noiembrie 2024

Reducerea TVA la energie, o soluție liberală refuzată cu obstinație de un guvern liberal

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

În ultima perioadă constatăm o creștere importantă de prețuri, atât pe piața europeană, cât și pe cea națională. În contextul noilor schimbări majore în piața energiei, în ultimele luni, Guvernul a căutat soluții pentru protejarea populației și economiei față de creșterile alarmante de preț în sectorul energetic.

Pe lângă creșterea cererii de energie (electrică și gaze naturale), determinată de reluarea activității economice la niveluri similare celor dinainte de perioada pandemică (situație care a dus creșterea economică în Uniunea Europeană, la fel ca și în România), a intervenit și majorarea prețurilor la care se tranzacționează certificatele de emisii (chiar la peste 57 euro) ca urmare a angajamentelor statelor membre UE de a face tranziția către surse nepoluante și sustenabile de energie, ceea ce a condus la o creștere importantă a prețurilor energiei electrice și gazelor naturale. În plus, guvernul român a decis liberalizarea pieței de energie tocmai în acest moment critic, fapt care a contribuit și el la creșteri de prețuri.

la începutul săptămânii au fost anunțate măsurile adoptate, care se referă la compensarea facturilor la energie cu un anumit procent. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat luni seară, după ședința de guvern, că a fost adoptată ordonanța de urgență privind compensarea facturilor la energie electrică și la gaze pentru sezonul rece 2021-2022. Compensarea se va face pentru toate prețurile care depășesc prețul de 68 de bani pe megawatt. Impactul bugetar pentru compensarea facturilor este undeva la 1,3 -1,4 miliarde de lei, a precizat ministrul.

„Am aprobat ordonanța de guvern privind compensarea prețului la energie electrică și gaze naturale. Vorbim de o compensarea pentru 5.200.000 de gospodării la energie electrică, aproximativ 13 milioane români – 85% din populația României – și de 2.200.000 de gospodării la rețeaua de gaze – dintr-un total de 3.600.000 – peste 65% din totalul populației conectate”, a transmis Virgil Popescu.

Măsurile adoptate vor acoperi maxim 25% din creșterea de prețuri la energie, ceea ce înseamnă că restul va fi suportat de populație. În condițiile în care prețurile la energie sunt mai mari decât în toată Europa, iar veniturile populației se situează pe ultimele locuri din Europa, românii nu au altă variantă decât să rabde de frig ca în regimul communist. Dacă în perioada comunistă statul făcea economie și furniza energie termică după un program scurt, în prezent ca efect al măsurilor luate de guvernul liberal, românii își vor aplica singuri un sistem de reducere drastică a consumului astfel încât să reușească să își achite facturile la energie.

Reducerea TVA -ului la facturile de energie o soluție liberală ignorată de premierul Cîțu

Premierul Florin Cîțu a refuzat încă din luna august a.c. o eventuală soluție pentru reducerea facturilor la gaze și electricitate prin reducerea la 5% a TVA. Această soluție a fost cerută și de furnizori prin intermediul asociației care îi reprezintă, Asociația Furnizorilor de Energie din România. AFEER a cerut, încă din luna august a.c., ca facturile la energie să fie scutite de plata TVA și a accizei, precum și adoptarea urgentă a legii consumatorului vulnerabil, astfel încât factura la utilități a acestora să fie parțial acoperită.

Premierul Florin Cîțu a refuzat scăderea TVA pe motiv că nu este potrivită adoptarea unei soluții permanente la o problem temporară. Cu toate acestea, Parlamentul a aprobat în luna iulie a.c. (Legea 196/2021) scăderea TVA la 5 % pentru furnizarea de energie termică în regim centralizat, măsură susceptibilă a favoriza exclusiv anumite companii și orașe. Practic sisteme centralizate de termoficare mai sunt active doar în 51 de orașe, din 29 de județe, printre care București, Cluj-Napoca, Oradea, Suceava, Brașov, Sibiu, Arad, Timișoara, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiul Secuiesc. Coincidență sau nu, majoritatea acestor orașe sunt conduse de primari din partidele aflate la putere.

Aceeași măsură a reducerii de TVA la energie electrică și la gaze a fost refuzată cu obstinație de gurvernul liberal, deși mai multe țări europene au inclus această măsură în setul deciziilor menite să protejeze populația și economia față de creșterile fără precedent la energie.

Pe de altă parte, schema de ajutor prin compensarea facturilor, așa cum a fost aprobată și prezentată de guvern are dezavantajul de a miza totul pe o singură variantă, fără alte măsuri complementare, ceea ce o face dependentă de decizia Bruxelles-ului. Rezumată la o singură măsură, schema nu a fost corelată cu alte măsuri, cu eventuale reduceri de taxe, așa cum a făcut Spania și Italia, țări care au decis și ele să subvenționeze creșterea prețului la energie și gaze.

De exemplu, Spania a plafonat preţurile gazelor naturale, a redus taxele (de la 5% la 0.5%) şi va redirecţiona profiturile companiei energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi, a transmis premierul Pedro Sanchez, potrivit Agerpres.

În Italia, Consiliul de Miniștri a aprobat pe 24 septembrie a.c. decretul de peste trei miliarde de euro, care prevede reducerea temporară a unor taxe și extinderea numărului de familii care urmează să beneficieze de ajutoare, în contextul creșterii prețurilor la energie, anunță Corriere della Sera. Măsurile sunt împărțite în trei categorii: două miliarde sunt destinate reducerii costurilor generale ale sistemului, 450 milioane sunt resursele acordate pentru bonusul social pentru familiile cu venituri mici, iar cea de-a treia măsură prevede reducerea TVA la 5% pentru livrările de gaze.

Astfel de măsuri cum sunt cele adoptate de Spania și Italia protejează în mod real atât populația cât și economia, la un calcul simplu dacă prețurile se plafonează și intervine o reducere de TVA, facturile la energie sunt mai mici decât anterior creșterii exorbitante a prețurilor. În România la un TVA de 19% dacă se adoptă o reducere a acestuia la 5% și o plafonare a prețurilor, scăderea efectivă numai din TVA este de 14%.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole