În 2021, pe 18 septembrie, Zilele Europene ale Patrimoniului sărbătoresc Patrimoniul incluziv și divers, prin tema comună a patrimoniului, din și pentru toată lumea. TemaZilelor Europene ale Patrimoniului 2021 – este „Patrimoniul: incluziunea tuturor (Heritage: All Inclusive).”
Zilele Europene ale Patrimoniului au avut mereu la bază evenimente și activități desfășurate în 50 de țări sărbătorind în același timp patrimoniul și diversitatea noastră comună. Explorarea mozaicului bogat de culturi din Europa promovează încrederea și înțelegerea, încurajează o mai mare toleranță și perpetuează gândirea dincolo de granițele naționale.
În ciuda faptului că Zilele Europene ale Patrimoniului sunt sărbătorite în fiecare an în peste 50 de țări din Europa, inclusiv în țara noastră, fără nicio explicație în anul acesta nu avem la nivel național niciun eveniment, pe site-ul Ministerului Culturii nu există nicio activitate dedicată. Practic toată lumea a dat ignore Patrimoniului Cultural Național cu această ocazie în care puteam valorifica într-un context european moștenirea noastră culturală.
De menționat că, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost ținute în România inclusiv în context pandemic în anul 2020. Cu atât mai mult este de neînțeles situația din acest an. Curios este că nici în plan local nu au fost programate evenimente sau acțiuni în acest context.
Pe site-ul oficial https://www.europeanheritagedays.com/country/Romania, la secțiunea țării noastre se precizează:
„În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să descopere patrimoniul cultural din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. În România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă, încă din 1992, participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar și patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej, se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală. Apropierea faţă de patrimoniul cultural trezește sentimentul identitar al locuitorilor, de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural. De asemenea, aceste activități îmbogăţesc cunoaşterea diversităţii societăţii noastre, contribuind la o mai bună înţelegere mutuală între cetăţeni.”
Site-ul oferă și un link către programul dedicat, care însă te conduce pe pagina principală a Ministerului Culturii unde nu se găsește nimic despre evenimentele organizate în acest an.
În comparație, țări precum Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia, Franța, Andorra au anunțat programele lor încă din 10 septembrie a.c.
Astfel, în Polonia, tema ZEP este tradiția culinară, în Letonia s-a ales marcarea ZEP în legătură cu Anul European al căilor ferate, în Lituania se marchează evenimentul în tema generală Patrimoniul incluziv, în Ungaria tema din acest an este Inside and out și propune peste 400 de evenimente la care publicul nu are acces în mod normal, în Franța activitățile programate se încadrează în tema generală Patrimoniul pentru toți și marchează inclusiv Anul European al Căilor Ferate, mai mult, activitățile se concentrează pe prezentarea protecției patrimoniului și explicarea conceptelor din domeniu pentru elevi.
Patrimoniul cultural este o reflectare a oamenilor într-o societate; exprimarea de sine a valorilor, credințelor, cunoștințelor și tradițiilor lor în evoluție. Punerea oamenilor în centrul acestei definiții este un accent cheie al Convenției privind valoarea patrimoniului cultural pentru societate – Convenția Faro, 2005 – care afirmă, de asemenea, importanța accesului „la patrimoniul cultural și luarea în considerare a valorilor de către fiecare comunitate cu patrimoniul cultural cu care se identifică”.
Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția 2021, încurajează discuția, implicarea cu istoria și perspectivele tuturor: raselor, etniilor, genurilor, vârstelor, religiilor, abilităților și orientărilor sexuale.
Prin intermediul ediției din acest an, organizatorii naționali și locali sunt invitați să continue să extindă ceea ce oferă vizitatorilor, contactând și colaborând cu un public mai divers.
În recomandările pentru organizatorii de evenimente se precizează că „ar trebui să ia în considerare modul în care pot ajunge și crește implicarea între grupurile tradițional subreprezentate și marginalizate în prezentarea și interpretarea patrimoniului cultural. Inițiative cum ar fi : co-producția și programele de voluntariat; evaluarea alegerii locului de desfășurare și a subiectelor pentru organizarea expoziției și a povestirii / storyteling-ului; precum și producerea unei game de experiențe culturale, cum ar fi dansul, filmul, muzica, literatura și bucatele/produsele alimentare, toate pot contribui la generarea de idei noi și la furnizarea de voci diverse. Vrem să auzim povestea tuturor și să le sărbătorim în mod egal.”
Inclusivitatea vizitatorilor în punctul de acces: oferirea de evenimente primitoare, accesibile și deschise tuturor este esențială pentru asigurarea unei implicări largi a publicului.
„Patrimoniul – incluziunea tuturor” ar trebui să inspire organizatorii de evenimente să își evalueze activitățile în contextul diferitor experiențe și necesități ale vizitatorilor, să facă ajustări de rigoare pentru a se asigura că acestea pot bucura/mulțumi pe toată lumea.
Există multe modalități prin care organizatorii se pot implica și susține tema din acest an, pornind de la stabilirea de noi parteneriate și conectarea cu publicuri mai largi prin noi evenimente, până la re-evaluarea locurilor și materialelor existente.
Mai multe informații: