27.6 C
Năsăud
duminică, 24 septembrie 2023

Ionică Moldovan, celebrul cântăreț din Sângeorz-Băi, este de azi Tezaur uman viu

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

În conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, precum şi cu cele ale Regulamentului de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU, aprobat prin OMC nr. 2893/14.04.2021, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de TEZAUR UMAN VIU unui număr de 12 persoane purtătoare, păstrătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial, printre care și lui Ioan Moldovan, jud. Bistrița Năsăud, (spiritualitate cântăreț neprofesionist). Județul nostru mai are 2 persoane care dețin acest titlu este vorba de cunoscuta creatoare de costume populare Ana Bodescu și de Teodora Purja pe care o ştie toată lumea pentru doinele ei.

Programul „TEZAURE UMANE VII”, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud precizează despre Ionică Moldovan că este „printre cei mai de seamă reprezentanţi ai muzicii tradiționale din judeţul Bistriţa-Năsăud, imagine artistică vie a frumoasei zone a Năsăudului, a localității Sângeorz- Băi. Ioan Moldovan este un apreciat și foarte iubit violonist, unic prin calităţile sale muzicale, măiestria interpretativă, autenticitate, frumuseţea și valoarea repertoriului de cântece populare pe care întotdeauna le-a pus în lumină păstrându-le specificul local și modul de interpretare învățat de la înaintașii săi.

Taraful Tradițional din Sângeorz Băi

Împreună cu vestiții ceterași ai locului din anii tinereții, a fost nelipsit de la nunțile și jocurile satelor năsăudene. De la acești îndrăgiți și talentați muzicanți a deprins arta interpretării și a învățat jocurile și cântecele vechi, moștenite din strămoși. Aceste sărbători importante pentru satul tradițional năsăudean de altădată au fost rampa sa de lansare. Astăzi, putem spune că, Ioan Moldovan este un important depozitar al cântecelor și jocurilor tradiționale din această parte de țară.

Prin tot ceea ce a realizat de-a lungul anilor, căci vreme de peste 50 de ani domnia sa a cântat cu marii instrumentiști ai zonei, a asigurat acompaniamentul muzical pentru nenumărate ansambluri folclorice sătești, fiind cel care a condus muzical Taraful Tradițional din Sângeorz Băi, ceterașul Ioan (Ionică) Moldovan s-a impus în plan județean, național și chiar internațional, drept un simbol pentru muzica tradițională din județul Bistrița-Năsăud și din Transilvania.” ( pentru mai multe detalii vizitați https://www.facebook.com/cjcbn)

Teodora Purja, născută pe 22 noiembrie 1941, la Agrieș, este Tezaur Uman Viu din 2018. Mai multe detalii găsiți aici:

Teodora-Purja

Ana Bodescu, născută pe 1 ianuarie 1950, la Salva, este Tezaur Uman Viu din 2020. Mai multe detalii găsiți aici:

Ana-Bodescu

Prin acordarea acestor titluri Bistrița-Năsăud își ocupă locul bine meritat în patrimoniul național imaterial al României pentru că valorile tradiționale autentice din această zonă se remarcă prin valoarea lor cultural artistică, prin unicitate în raport cu alte zone ale țării, fapt care ne asigură un specific local deosebit pentru a cărui prezervare și transmitere trebuie să ne preocupăm pe mai departe.

Teodora Purja, născută pe 22 noiembrie 1941, la Agrieș, este Tezaur Uman Viu din 2018.
Ana Bodescu, născută pe 1 ianuarie 1950, la Salva, este Tezaur Uman Viu din 2020.
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole