21.3 C
Năsăud
marți, 16 iulie 2024

Reacție dură a specialiștilor la proiectul de ordonanță pentru modificarea Legii nr. 422/2001

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

Pe data de 30 august, luni, în ultima zi pentru dezbaterea publică a proiectului ordonanței de modificare a legii monumentelor istorice, mai multe voci importante din cadrul Ordinului Arhitecților din România au transmis o scrisoare de protest către președintele României, Klaus Iohanis și către premierul Florin Câțu, prin care cer retragerea de urgență a proiectului și organizarea unei dezbateri reale.

Nu prin diminuarea exigenței și relativizarea procesului de avizare se rezolvă problemele patrimoniului, ci prin întărirea capacității administrative a întregului aparat din subordinea Ministerului Culturii, asupra căruia nu a fost întreprinsă nicio măsură constructivă în ultimul an. Degradarea s-a accentuat o dată în plus în condițiile pandemiei, deși chiar aceste noi circumstanțe defavorabile ar fi impus introducerea unui sistem digitalizat unitar de debirocratizare și de comunicare transparentă a proceselor de avizare”, susțin cei șase arhitecți semnatari ai scrisorii, reprezentanți ai Ordinul Arhitecților din România, OAR Filiala Teritorială București, OAR Filiala Teritorială București, Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice București și a Fundației ProPatrimonio.

Ordinul Arhitecților din România – luni, 30 august 2021

De menționat că proiectul criticat și de alți specialiști din zona societății civile a fost pus în dezbatere publică în urmă cu zece zile pe data de 20 august, în condițiile în care proiectul modifică drastic proceduri importante în protejarea patrimoniul național. Alianța pentru Patrimoniul Transilvan Bistrița a fost printre primele asociații care a luat act de acest proiect dubios și a reacționat prin lansarea unui apel public și o scrisoare de protest, documente transmise Ministerului Culturii, dar și tuturor parlamentarilor din județul Bistrița-Năsăud.

Scrisoarea de protest a arhitecților face o analiză foarte obiectivă asupra problemelor reale din acest domeniu și surprinde faptul că proiectul de Ordonanță nu poate fi justificat din perspectiva unei adevărate protejări a patrimoniului întrucât măsurile preconizate vor deschide calea arbitrariului și abuzurilor prin:

  1. înlocuirea avizării proiectelor în CNMI / CZMI cu semnătura unui singur specialist atestat;
  2. înlocuirea propunerii de aviz a CNMI / CZMI cu decizia direcției locale de cultură;
  3. introducerea conceptului de ”desființare parțială” a unui monument istoric;
  4. reducerea componenței CNMI / CZMI numai la membri atestați.

Nici din perspectiva regimului de urgență nu se justifică proiectul pentru că exclude posibilitatea unor intervenții reale asupra textului.

Scrisoarea este semnată de:

  • Arh. Alexandru Găvozdea – Președinte Ordinul Arhitecților din România
  • Arh Emil Ivănescu – Președinte OAR Filiala Teritorială București
  • Arh. Dan Marin, Arh. Iulia Stanciu – OAR Filiala Teritorială București – Grupul de lucru pentru patrimoniu
  • Arh. Mihaela Criticos – președinte Comisia Zonală a Monumentelor Istorice București
  • Arh. Șerban Sturdza – președinte Fundația ProPatrimonio

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole