9.6 C
Năsăud
luni, 7 octombrie 2024

Cripta de la Chiraleș atrage mulți vizitatori nedoriți care lasă în urmă nivelul civilizației lor

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

În luna mai a acestui an, am inițiat o acțiune de ecologizare a Criptei familiei Bethlen de la Chiraleș. Acțiunea a avut un real succes, a fost mediatizată și a scos din buruieni și mizerie un loc unic în Europa.

Cripta a fost săpată în stâncă și are o valoare istorică certă prin faptul că vizitatorii ei din rândul familiilor nobiliare ale Transilvaniei și-au marcat vizita prin sculptarea numelui lor pe peretele criptei. Multe personaje importante ale culturii epocii reformei şi membri ai familiilor aristocrate din Transilvania au marcat în acest fel vizita lor la Chiraleş. Dintre aceste nume putem aminti pe guvernatorul Transilvaniei, Johannes Kornis (G. Johannes Kornys Gubern. Transil.), episcopul Lajos Haynald (Ludovicus Haynald Episc. Trans. 1860.) sau pe contele Miklós Jósika (el a vizitat ansamblul în 1810).

Ulterior, l-a semnalarea unor vizitatori, am mai realizat și alte acțiuni de igienizare, am amplasat saci de gunoi, dar acolo în fiecare lună se adună gunoaie și se folosește cripta pe post de toaletă publică. În primăvara acestui an, în urma acțiunii de igienizare, estimam că se va întâmpla la fel, și am propus realizarea unei porți din fier și închiderea criptei, respectiv conceperea unui mod de vizitare reglementat. E păcat ca astfel de obiective care prezintă interes turistic să rămână pradă unor cetățeni necivilizați.

La momentul respectiv a fost interesată și Instituția Prefectului și Primăria Lechința, însă administrația locală nu a fost de acord cu închiderea incintei. Pe de altă parte, administrația locală spune că nu poate face investiții acolo, întrucât cripta nu e în proprietatea ei. În lipsa unor măsuri de protecție și acces reglementat, cripta va avea de suferit tot mai mult și, în timp, vandalismele își vor pune amprenta și pe ce a mai rămas acolo.

În imediata apropiere se mai află două grote, una din ele fiind așa numitul ghețar, un loc în care localnicii pe vremuri făceau stocuri de gheață pe care o foloseau ulterior. Cu puțin interes în aceste grote naturale se pot amenaja niște saline în care să se facă cure de aerosoli: nu necesită investiții mari și se pot valorifica local și județean.

De menționat că acțiunea de ecologizare de la criptă a trezit interesul unui cunoscut interpret de muzică din țara noatră, este vorba de Cheloo, care a venit și a filmat un videoclip în cripta de la Chiraleș.

Cheloo & Lazar feat dj Wicked – Viral 94 (Killing The Classics) – Videoclip Oficial

De-a lungul timpului au fost semnalate în nenumărate rânduri problemele de la acest obiectiv, cele mai vizibile și deranjante fiind utilizarea pe post de latrină și aruncarea gunoaielor în proximitate. Cred că soluția trebuie să vină de la autorități, care să identifice modalități eficiente de a proteja și valorifica turistic acest obiectiv.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole