0.8 C
Năsăud
luni, 28 noiembrie 2022

DISPAR produse din PLASTIC din magazine

Trebuie citit

Mihai Bălan
Mihai Bălan
Mihai Bălan este consultant, specializat pe politică energetică. Fost corporatist, cu o experiență de 20 de ani în sectorul energetic, a conceput proiecte atât pentru firme mari de profil, cât și pentru instituții locale, naționale și europene.

Amenințat de multiple proceduri de infringement deschise pe baza întârzierii aplicării normativelor europene referitoare la procesarea deșeurilor și utilizarea produselor din plastic, Guvernul României reacționează pe ultima sută de metri prin intermediul Ordonanțelor de Urgență, adaptând astfel legislația națională la cerințele Uniunii Europene. Ședința de Guvern este programată cu întârziere de mai mult de o lună de la termenul limită de implementare, fixat pentru data de 3 iulie 2021.

Astfel, la doi ani distanță de adoptarea Directivei UE privind limitarea impactului asupra mediului a elementelor din plastic, produsele de unică folosință vor fi scoase de pe rafturile magazinelor.

Clienții magazinelor vor avea surpriza, până la finalul lunii august, de a nu mai avea acces la o serie de produse, printre care: baloane și bețe din plastic pentru acestea, farfurii și tacâmuri de unică folosință, paie și pahare din plastic pentru băuturi sau chiar banalele șervețele umede. O parte dintre acestea vor fi înlocuite de produse similare, realizate din materiale biodegradabile.

De asemenea, vor fi introduse noi restricții și reglementări cu privire la ambalajele din plastic și reciclarea lor.

Reamintim faptul că, deși sistemul Garanție-Returnare, care presupune o taxă de 0,5 Ron pentru ambalajul tip PET, a fost anunțat și mediatizat cu surle și trâmbițe, implementarea efectivă a acestuia se lasă așteptată în teritoriu iar piața magazinelor de tip retail este complet nepregătită.

Programul presupune returnarea ambalajelor de până la 3 litri în dispozitive automate sau locuri special amenajate, unde clientul își poate primi înapoi, pe loc, fie contravaloarea garanției, fie un voucher care permite următoarea achiziție fără plata taxei.

Un studiu recent, publicat de către Alianța Producătorilor de Băuturi, arată că 9 din 10 români sunt dispuși să returneze ambalajele din plastic, sticlă sau metal.

În prezent, gradul de colectare selectivă a ambalajelor returnabile este estimat a fi, în România, la un nivel de maxim 12%. Restul, de până la 100%, merg direct la groapa de gunoi. În comparație, în Germania și Olanda, gradul de returnare a ambalajelor din plastic sau sticlă depășește nivelul de 95%.

Începând cu anul acesta, România este nevoită să plătească o taxă către UE, aferentă cantității de plastic nereciclat. De asemenea, lentoarea implementării programelor specifice de colectare selectivă poate duce la pierderea fondurilor europene destinate acestora.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole