0.8 C
Năsăud
luni, 28 noiembrie 2022

Află ce TAXE vei plăti dacă utilizezi o centrală termică de apartament, conectată la rețeaua de gaze naturale

Trebuie citit

Mihai Bălan
Mihai Bălan
Mihai Bălan este consultant, specializat pe politică energetică. Fost corporatist, cu o experiență de 20 de ani în sectorul energetic, a conceput proiecte atât pentru firme mari de profil, cât și pentru instituții locale, naționale și europene.

Declarațiile televizate succesive ale ministrului Energiei, Virgil Popescu, la Digi24 și Realitatea Plus, nu au reușit să risipească temerile românilor beneficiari ai sistemelor individuale de încălzire pe bază de combustibil gazos cu privire la posibile viitoare taxe “de poluare” aferente centralelor termice deținute. Ministrul ne-a asigurat că nu se pune problema de asemenea taxe până în 2024, dar este neclar când și dacă emisiile de CO2 rezultate din arderea gazului natural vor fi supuse taxării.

Cu referire la propunerea de pachet legislativ, denumit sugestiv “Fit for 55”, publicat de către Comisia Europeană, ministrul Energiei a sugerat existența unei propuneri de a taxa emisiile de gaze cu efect de seră, fără a oferi mai multe detalii.

Însă, după cum arată actualul calendar verde al Uniunii Europene, gazul natural este acceptat ca soluție de tranzit către următoarea fază de reducerii a emisiilor de noxe, care va începe în 2030, moment în care reglementările vor impacta mai degrabă procesatorii și transportatorii de gaze naturale, care vor fi nevoiți să introducă în conducte un anumit procent de hidrogen.

Astfel, este puțin probabil ca taxarea consumatorilor casnici să devină realitate, deoarece toate echipamentele consumatoare de gaze, inclusiv centralele de bloc sau cazanele care deservesc CET-urile orașelor cu sisteme de încălzire centralizată, poluează proporțional cu capacitatea de transformare energetică instalată. Pe românește, este imposibil și ilogic să taxezi doar proprietarii de centrale termice individuale, deoarece și apartamentele conectate la sisteme centralizate primesc energie rezultată din… arderea gazelor și a altor combustibili fosili. Diferă doar locația arderii acestora, noxele mergând în aceeași atmosferă.

Cel mai probabil, obligativitatea introducerii mixului de hidrogen în rețelele de transport gaze va determina consumatorul, indiferent că vorbim de CET sau proprietarul de centrală termică de apartament, să modernizeze echipamentul tehnic existent sau, pur și simplu, să achiziționeze altul nou, mai puțin poluant. De altfel, tendința modernizării echipamentelor consumatoare este deja evidentă, politica UE de introducere a standardelor de eficiență energetică fiind deja palpabilă și eficientă, centralele termice trecând deja prin prima etapă de modernizare, având ca rezultat apariția tehnologiei “condensării”.

Pentru a înțelege mai ușor fenomenul, putem face o paralelă cu procesul de modernizare al bulbului luminescent, numit bec. Gândiți-vă cât de stupid ar fi sunat anunțul taxării consumului exagerat de energie electrică aferent becului clasic incandescent și cât de logic percepem obligativitatea trecerii la utilizarea becurilor economice sau “cu led”.

În concluzie, este puțin probabil să plătim taxe pe centrala de apartament dar este foarte probabil să fim nevoiți, în următorii zece ani, să o modernizăm sau să cumpărăm una nouă.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole