0.8 C
Năsăud
luni, 28 noiembrie 2022

Delegație parlamentară USR PLUS în Estonia, campioana digitalizării: „Putem ajunge să implementăm și în România un plan pe termen mediu și lung cu obiective clare”

Trebuie citit

În perioada 5-10 iulie, o delegație de 13 parlamentari USR PLUS a participat în Estonia la mai multe întâlniri și vizite de lucru pentru a identifica cele mai bune practici internaționale și lecțiile din care România poate învăța pentru a digitaliza administrația publică, educația și serviciile publice.

Din delegația Parlamentului României au făcut parte deputații Viorel Băltărețu, Cristian Brian, Diana Buzoianu, Oana Cambera, Adrian Giurgiu, Andrei Miftode, Radu Molnar, Cristina Rizea, Lorant Sas, Daniel Toda și senatorii Cristian Bordei, Ștefan Pălărie și Raoul Trifan.

În cadrul vizitei, parlamentarii români au avut o întâlnire de lucru la Guvernul Republicii Estonia împreună cu Prim-​ministrul Estoniei, Kaja Kallas, unde au discutat despre obstacolele de natură executivă întâmpinate de administrația publică estoniană în procesul de digitalizare a serviciilor publice și soluțiile aplicate.

Delegația română a avut de asemenea o întrevedere în Parlamentul Republicii Estonia, cu Erki Savisaar, parlamentar președinte al Comisiei de Finanțe și al grupului de prietenie cu România. Menționăm de asemenea că anul acesta sărbătorim 100 ani de relații diplomatice bilaterale între România și Estonia.

Pe parcursul întâlnirilor de lucru cu reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului, a reieșit faptul că efortul de digitalizare și succesul înregistrat de Estonia au fost, pe parcursul a peste 20 de ani, susținute de Guvern, Parlament, administrații locale, dar și de societatea civilă și sectorul privat. De asemenea, pentru a avea un proces sustenabil de digitalizare, administrația a investit în cursuri pentru întreaga populație, cursuri care vizau modalități de accesare și navigare a serviciilor digitale. Întregul proces de inovare în Estonia a avut la bază principiul că timpul este cea mai importantă resursă a cetățenilor.

Digitalizarea sistemelor publice influențează puternic pozitiv calitatea vieții cetățenilor, dar și a funcționarilor publici sau a instituțiilor statului. Estonia a gândit digitalizarea serviciilor publice încă de acum 20 de ani, iar succesul de astăzi nu s-a produs peste noapte. Cu o adaptare a bunelor practici din Estonia, plecând de la ideile și principiile generale și obstacolele deja depășite de administrația autohtonă care are deja în spate ani de zile de experiență, putem ajunge și în România să implementăm un plan pe termen mediu și lung cu obiective clare privind digitalizarea”, au declarat deputațiiși senatorii din delegațiaromână care a vizitat Estonia.

Digitalizarea serviciilor publice a adus în Estonia o schimbare radicală de filosofie

În perioada menționată, delegația română a participat, de asemenea, la o serie de prezentări în centrul e-Estonia, pe teme precum digitalizarea administrației publice, mobilitatea și educația.

Digitalizarea serviciilor de educație a început în anii 1990, preocuparea principală fiind accesibilitatea internetului în toate școlile. Estonia a urmat apoi programe pentru dezvoltarea competențelor digitale, atât pentru elevi cât și profesori, schimb de bune practici între școli, manuale digitale ce îți permit să urmărești progresul și să te întorci la ceea ce ai uitat sau dorești să consolidezi, programe pentru încurajarea inovării, platforme școlare ce permit accesul elevilor, profesorilor și părinților.

În ceea ce privește mobilitatea, o multitudine de soluții sunt prezentate pe platforma its-estonia.com, cu preocupări pentru „green solutions” și transport autonom.

În același timp, managementul informațiilor este complet transparent, cetățenii dețin controlul complet și știu în orice moment ce date personale le sunt verificate sau accesate de către autoritățile publice. Astfel, cetățenii pot să solicite modificarea informațiilor incorecte. Drepturile omului sunt respectate, la fel tradițiile și cultura estoniene.

În vizitele de lucru a fost prezentată strategia și viziunea Estoniei în privința digitalizării pentru următorii zece ani. Dacă strategia Estoniei a fost până în prezent despre conectivitatea bazelor de date, despre cum reușești să faci posibil principiul „Once only” („doar o singură dată”), acum Estonia trece la nivelul următor. Strategia pentru următorii 10 ani în Estonia pleacă de la conceptul de Proactive Government, prin care statul va oferi servicii publice într-un mod proactiv. Statul estonian se va adresa, spre exemplu, cetățenilor în momente cheie ale vieții astfel încât aceștia să nu mai aplice pentru anumite servicii publice, ci să le primească automat.

Digitalizarea a dus în Estonia la dezvoltarea economiei și a societății, privită în ansamblul său. Dezvoltarea sectorului IT și gradul înalt de digitalizare au condus la servicii publice rapide, simple și eficiente, unde, de exemplu, depunerea unei declarații fiscale durează mai puțin de cinci minute.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole