Expoziție deschisă cu obiecte de patrimoniu, ateliere de împletit cununi, seminar de dialog între generații, spectacole despre tradițiile de sânziene și concert de muzică de joc din tot arealul județului Bistrița-Năsăud. Specialiștii Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud au gândit și pus în practică, împreună cu mai mulți colaboratori din diverse instituții (Produs în Bistrița-Năsăud, Centrul „Europe Direct” Bistrița-Năsăud, Liceul de muzică „Tudor Jarda” Bistrița, Liceul Tehnologic de la Maieru, Centrul Județean de Cultură – prin ansamblul folcloric „Dor Românesc”), un eveniment maraton care s-a desfășurat în data de 24 iunie 2021 cu titlul „Cămașa sunt EU! SânzIEne la muzEU!”.
Proiectul și-a propus și a reușit să valorifice rezultatele unui studiu etnografic complex al cămășilor tradiționale din județul nostru, aflate în depozitele muzeului, la secția etnografie, dar și a celor de la secția de artă contemporană, bunuri de patrimoniu național. Studiul a fost efectuat de o echipă de trei muzeografi bistrițeni: Gela Neamțu, Mihaela Bolog (etnografie) și Alina Ilia-Sabo (artă contemporană), rezultatele fiind valorificate într-o expoziție reprezentativă și o suită întreagă de manifestări culturale, educative și artistice, comasate într-un eveniment maraton.
Deschiderea expoziției s-a realizat pe 24 iunie, printr-un eveniment gândit special pentru a marca Ziua internațională a IEI românești, Sânzienele și sărbătoarea creștină a nașterii Sf. Ioan Botezătorul, cu implicarea unor meșteri populari și elevi, dar și a publicului vizitator.
În cadrul seminarului de prezentare a expoziției s-a realizat un dialog între generații, la care au participat meșterii populari și elevii de la două clase de liceu din Bistrița, una de la Colegiul Tehnic INFOEL și alta de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, de la secția în limba maghiară. La seminar au participat creatoarele populare Ana Bodescu – Tezaur uman viu și nora ei Cornelia Bodescu, Oltița Dănilă din Șanț, Ileana Domide din Rodna, elevii Colegiului Tehnic INFOEL Bistrița, clasa a X-a A, profesor coordonator Ramona Ciuta, elevii de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, clasa a IX-a B, profesori coordonatori Müller Krisztina și Poenar-Rus Éva. Tinerii au aflat astfel cum se țesea odinioară pânza pentru cămăși, cum se coseau apoi motivele tradiționale, ce semnificații au aceste motive, de ce și cum se foloseau culorile la cusături (codul culorilor) etc.
Directorul muzeului, Alexandru Gavrilaș, a prezentat proiectul și ne-a împărtășit tuturor despre simbolistica motivelor populare pe care le regăsim în cusăturile cămășilor din zona noastră, multe dintre ele fiind prezente și în celelalte zone ale României (spirala, formele geometrice cu romb, semnificații pe care le găsim de la spicul de grâu și până la frunze sau forma bradului).
Un alt moment inedit a fost reprezentat de atelierul de împletit cununi de SânzIEne, tradiția locală spunând că fetele nemăritate trebuie să culeagă florile în noapte de dinainte de 24 iunie. Ulterior, ele vor fi puse în poartă pentru a prinde roua de dimineață, apoi duse la biserică șă se sfințească, pentru ca în ziua de Sânziene fetele să poată să le arunce pe casă. Dacă cununa rămâne pe casă, fetele se mărită în acel an. În curtea muzeului se află două case de patrimoniu național unde fetele și-au încercat norocul. La sfârșit au rămas pe casă două cununi.
Tradițiile de sânziene sunt strâns legate de Solstițiul de vară, celebrarea Soarelui, a Sânzienelor – zâne bune aducătoare de sănătate, belșug și îndrumare în dragoste, de fertilitatea umană și a naturii. Între cele mai interesante tradiții din spațiul european găsim și astăzi aprinderea focului și săritul peste acesta, pentru purificare și alungarea spiritelor rele, împletitul cununilor și ritalurile legate de acestea – purtatul lor, aruncatul pe acoperiș, plutirea pe ape liniștite, studierea umbrei la răsăritul soarelui pentru prevestirea viitorului, culegerea ierburilor ce capătă în această perioadă puteri vindecătoare, spălatul pe față cu roua dimineții vindecătoare, tăvălitul în roua dimineții, stropitul fetelor care fac cununa de Sânziene.
Un alt moment interesant a fost punerea în scenă a unui mic spectacol cu obiceiul Sânzienelor la Maieru, reprodus de elevii de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru, clasa I-a C, profesor coordonator Măriuța Pop. Au fost reprezentate strigăturile peste sat, săritul peste foc și strigăturile pline de umor specifice acestor momente („Ioană, nu ridica poalele că se văd chicioarele!”).
Concertul „Jocul Ielelor”, susținut de elevii de la Liceul de muzică „Tudor Jarda”, a realizat o fuziune interesantă între muzica clasică și elementele de percuție din jocul tradițional românesc, respectiv bătăile cu palmele pe picior, sau din palme și pușcatul din degete.
Și pentru că sânzienele frumoase și feciorii cu chemeși faine – vizitatori ai micuței vetre a satului transilvan din curtea muzeului, cu două case vechi și o bisericuță din lemn – s-au îmbrăcat de sărbătoare cu hainele cele bune, la final au avut parte de o incursiune în timp și spațiu cu Taraful tradițional „Dor Românesc”, care a cântat, sub coordonarea maestrului Ștefan Cigu, cântece și jocuri tradiționale din toate subzonele folclorice ale județului, ca la orice mare sărbătoare, „SânzIEnele la MuzEU” încheindu-se cu joc și voie bună.
(Fotografii și video: Ion Lucian Petraș / Imagini arhivă: Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud; Arhivele Naționale – fondul Dumitru Nacu)