Începând de marți, 22 iunie, România a preluat președinția în exercițiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN). Lucrările Adunării generale a APCEMN s-au desfășurat în sistem videoconferință, ocazie cu care Parlamentul României, prin președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a preluat președinția organizației, de la Parlamentul Republicii Moldova.
Totodată, în cadrul sesiunii plenare a Adunării, deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Lorant-Zoltan Sas, șeful Delegației Parlamentului României la APCEMN, a fost ales vicepreședinte al organizației pentru un mandat de doi ani.
În discursul său din cadrul reuniunii Comisiei permanente a Adunării, care cuprinde șefii delegațiilor statelor membre, Lorant Sas a evidențiat că proiectele și inițiativele privind regiunea Mării Negre reprezintă o prioritate pe agenda politicii externe a României. De asemenea, a apreciat că este nevoie de accentuare unor domenii precum digitalizare și inovare, în vederea abordării eficiente a provocărilor cu care se confruntă comunitatea globală, în contextul pandemiei de Covid-19.
„În calitate de șef al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră, și vicepreședinte al acestei organizații, îmi exprim satisfacția cu privire la exercitarea, în perioada următoare, a președinției APCEMN de către Camera Deputaților a Parlamentului României. Președinția română a APCEMN reprezintă o oportunitate de întărire a cooperării regionale și de promovare a unor teme de interes pentru România în domeniile de activitate ale Adunării. Astfel, pe perioada președinției noastre, o atenție deosebită vom acorda digitalizării și inovării”, spune noul vicepreședinte al APCEMN, deputatul Lorant Sas.
Președinția română a APCEMN a propus deja ca următoarea temă pentru dezbaterea generală din cadrul viitoarei sesiuni plenare, care este programată a avea loc la București, în perioada 23-25 noiembrie a acestui an, să se desfășoare sub genericul „Parlamente deschise: inovare și digitalizare”.
Având încredere că acest subiect este de interes pentru toți membrii APCEMN și documentele vor prezenta bune practici parlamentare pentru transparența și accesul cetățenilor la activitatea legislativă, vicepreședintele APCEMN, Lorant Sas, și-a exprimat speranța ca sesiunea de la București să se concretizeze în mult așteptata întâlnire față în față a parlamentarilor din regiune.
„Stabilitatea şi prosperitatea regiunii Mării Negre sunt de importanţă strategică pentru România. Îmi exprim încrederea că preşedinţia română va contribui la consolidarea parteneriatelor şi sporirea dialogului politic între statele membre ale organizaţiei”, spune la rândul său preşedintele APCEMN, Ludovic Orban.
Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) a fost creată ca urmare a schimbărilor politice majore de la sfârșitul anilor 1980. Adunarea este formată din parlamentari reprezentanți ai statelor membre ale Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). Cu ocazia lucrărilor Adunării generale a APCEMN de marți, Macedonia de Nord a fost primită la rândul ei în cadrul organizației, devenind astfel al 13-lea stat membru cu drepturi depline al celor două organisme de cooperare la Marea Neagră.
Începând cu acest an România este cel mai bine reprezentată în cadrul celor două organizații ale guvernelor și parlamentelor statelor membre, de la data înființării OCEMN și APCEMN până astăzi, deținând la acest moment, pe lângă președinția Adunării Parlamentare, un post de vicepreședinte și unul de secretar general adjunct responsabil cu relațiile interparlamentare și protocol, în persoana lui Daniel Dulca, fost Secretar al delegației parlamentare române la APCEMN. De asemenea, la finele lunii martie, diplomatul Lazăr Comănescu a fost ales în funcţia de Secretar general al OCEMN, mandatul începând din luna iulie 2021.