11.5 C
Năsăud
luni, 2 octombrie 2023

Cămașa sunt EU! SânzIEne la muzEU!

Un proiect inedit al Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud, prin Gela Neamțu, Mihaela Bolog și Alina Ilia-Sabo

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

Pe data de 22 iunie a avut loc la Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud o prezentare a proiectului „Cămașa sunt EU! Sânzienele la Muzeu!”, un eveniment care va avea loc joi, 24 iunie, și care deschide o expoziție rezultată în urma unui studiu aprofundat al cămășilor tradiționale din județul nostru, aflate în depozitele muzeului, la secția etnografie și la secția grafică, bunuri de patrimoniu național. Studiul a fost efectuat de o echipă de trei muzeografi bistrițeni Gela Neamțu, Mihaela Bolog (etnografie) și Alina Ilia-Sabo (grafică), rezultatele fiind valorificate într-o expoziție reprezentativă. Pe 24 iunie, deschiderea expoziției reprezintă un eveniment gândit special pentru a marca Ziua internațională a IEI românești, Sânzienele și sărbătoarea creștină a nașterii Sf. Ioan Botezătorul, cu implicarea unor meșteri populari, elevi și zona ONG.

De ce consider că e inedit proiectul acesta? Pentru că iese din zona de confort și de prezentare strict științifică a elementelor și obiectivelor, respectiv rezultatelor studiului etnografic, pentru că inițiază un dialog peste ani între generații, dar mai ales pentru caracterul viu, live al conceptului. Este cel mai ușor să înveți din experiențele trăite și aceste amintiri sunt cele mai longevive, rămân în memorie pentru foarte mulți ani.

Chiar dacă expoziția se va deschide pe 24 iunie a.c., studiul etnografic va continua și experții muzeului vor să alcătuiască chiar un volum științific reprezentativ care să cuprindă cât mai complet zonele județului și particularitățile fiecărei zone în funcție inclusiv de interferențele interculturale, care în Transilvania nu pot să fie ignorate. Tocmai de aceea volumul va avea o ediție în 6 limbi, unele de circulație internațională. Poate acest studiu va contribui și la demersurile recente ale inițiativei „La bloise Roumaine” de a include IA românească în patrimoniul modial UNESCO. Din păcate țara noastră este mult prea puțin reprezentată în acest patrimoniu mondial, atât din vina autorităților (care nu avansează dosare eligibile), dar și din politica UNESCO de a include multe obiective din țările dezavantajate (este memorabilă replica unui oficial UNESCO: păcat că România nu este în Africa).

Gela Neamțu ne prezintă pe scurt ce se va întâmpla de SânzIEne la muzEU: „Am gândit un eveniment special în care patru doamne meșteri populari vor lucra și dialoga cu două clase de elevi, una de la Colegiul Tehnic Infoel și alta de la Colegiul Național Andrei Mureșanu, de la secția în limba maghiară, pentru că am vrut să cuprindem întreaga comunitate, inclusiv etnia maghiară. Este ideea unui dialog între generații, în care tinerii primesc această informație de la cei mai în vârstă care au muncit o viață, cu măiestrie, să realizeze astfel de piese ale portului popular. De asemenea vom avea un atelier de împletit cununi de SânzIEne și fetele nemăritate vor putea să le arunce peste casă la noi în curte muzeului, unde sunt două case de patrimoniu. Am primit cu bucurie implicarea imediată a unor parteneri în proiect, astfel avem o colaborare cu Produs în Bistrița-Năsăud, dar avem și parteneri ca Liceul de muzică Tudor Jarda care va susține un concert cu o mulțime de elevi, un spectacol intitulat Jocul Ielelor. De asemenea, împreună cu Liceul Tehnologic de la Maieru vom realiza un moment menit să exemplifice obiceiurile de Sânzâiene de la Maieru. Iar în finalul evenimentului vom asculta un spectacol deosebit în reprezentația Ansamblului folcloric Dor Românesc care va prezenta o suită de cântece populare din toate zonele județului.”

Principalii „actori” ai proiectului „Cămașa sunt EU! SânzIEne la muzEU!”

Elena Bărbos, Produs în Bistrița-Năsăud: „Asociația noastră este partener din mai multe ipostaze, odată pentru că suntem foarte activi pe zona de păstrare și conservare a tradițiilor populare și meșteșugurilor, iar în al doilea rând suntem prezenți în acest proiect prin Centrul Europe Direct pentru că piesa principală a costumului popular românesc, cămeșa, are o dimensiune europeană și internațională odată cu anul 2013 când la inițiativa La bloise Roumaine a fost adoptată ziua mondială a IEI, la care au aderat peste 50 de state din 6 continente.”

Sesiunea de informare Europe Direct

De asemenea, semnificația creștină a zilei de 24 iunie, respectiv sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul, care se serbează peste tot în lumea creștină, inclusiv în Europa, dar și obiceiurile precreștine de SânzIEne , care se regăsesc în anumite forme în state precum Bulgaria, Polonia, România și Ungaria, până în Suedia.

Aceste tradiții sunt strâns legate în special de Solstițiu de vară, celebrarea Soarelui, a Sânzienelor – zâne bune aducătoare de sănătate, belșug și îndrumare în dragoste, de fertilitatea umană și a naturii. Între cele mai interesante tradiții din spațiul european menționăm: aprinderea focului și săritul peste acesta, pentru purificare și alungarea spiritelor rele, împletitul cununilor și ritalurile legate de acestea – purtatul lor, aruncatul pe acoperiș, plutirea pe ape liniștite; studierea umbrei la răsăritul soarelui pentru prevestirea viitorului, culegerea ierburilor ce capătă în această perioadă puteri vindecătoare; spălatul pe față cu roua dimineții vindecătoare, tăvălitul în roua dimineții; stropitul fetelor care fac cununa de Sânziene.

La război

La evenimentul de prezentare din 22 iunie au fost prezente și două dintre creatoarele populare incluse în proiect, respectiv Oltița Dănilă din localitatea Șanț și Ileana Domide din Rodna, care au prezentat un război de țesut vechi, exemplificând modul tradițional de țesut pânza din care se croiește, mai apoi, cămașa populară. Acestea au oferit detalii privind calitatea deosebită a țesăturii, menționând faptul că se spune despre „cămeșă” că trebuie să fie din pânză mai groasă întrucât se spunea că iarna ține de cald și vara de răcoare.

Nu pot să nu fac referire și la conotațiile identificate de muzeograful Crin-Triandafil Teodorescu care scria într-o postare pe Facebook că această cămeșă a devenit o uniformă grănicerească atunci când a fost purtată cu mândrie și vitejie prin războaiele din Galiția de grănicerii năsăudeni, amintind de faptul că o companie de grăniceri au ascuns steagul lor în cămeșă (atunci când au fost forțați să jure supunere totală Austro-Ungariei) și au venit acasă cu el în semn de protest, unde l-au așezat în biserică.

Să porți o „chemeșă someșană” este ca și cum ai îmbrăca o uniformă, ea aduce multe conotații istorice și patriotice profunde, pe care de multe ori unii dintre noi le ignorăm. Haideți la Muzeu pe 24 iunie a.c., îmbrăcați uniforma de grănicer și serbați astfel Sânzienele și nașterea Sf. Ioan Botezătorul!

Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Centrul EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud – găzduit de Asociația Produs în Bistrița-Năsăud și Filiala Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România, împreună cu Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Colegiul Tehnic INFOEL Bistrița, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru, Colegiul Național „Andrei Mureșanu”.

Programul evenimentului:

16.00 – Vernisajul expoziției „Cămașa sunt EU. Dialog intercultural între generații, avându-i ca protagoniști pe: creatoarele populare Ana Bodescu, Oltița Dănilă, Ileana Domide, Virginia Linu, elevii Colegiului Tehnic INFOEL Bistrița, clasa X A, profesor coordonator Ramona Ciuta, elevii de la Colegiul Național Andrei Mureșanu, clasa IX B profesori coordonatori Müller Krisztina și Poenar-Rus Éva. Publicul de toate vârstele este invitat să se alăture dialogului.

16:40 – Obiceiul Sânzienelor la Maieru, elevii de la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu Maieru, clasa I C, profesor coordonator Măriuța Pop;

17.00 – Concertul anual Jocul Ielelor, elevii de la Liceul de muzică Tudor Jarda, profesori coordonatori: Dragonici Ana-Maria, Bălan-Pahone Cristina, Kovacs Roxana, Platon Doris, Borșoz-Farcaș Mircea, Patrașciuc Ovidiu, Tomi Alina, Deac Melinda, Popa Ioana, Bătinaș Leila, Oniga Elene, Vasile Răzvan, Vasile Bianca, Muntean Corina și corepetitorii: Truț Bianca, Tofan Radu, Lepădatu Cristian;

19.00 – 20.00 – Taraful tradițional „Dor Românesc” – cântece și jocuri tradiționale din toate subzonele folclorice ale județului;

16.00 – 20.00 – Produs în Bistrița-Năsăud, coord. Elena Bărbos și creatoarele populare: Ana și Cornelia Bodescu, Oltita Dănilă, Ileana Domide, Virginia și Gina Linul;

16.00 – 20.00 – Coroniță înrotată – atelier de împletit cununi de sânziene elevii claselor IX A și X A de la Colegiul Tehnic INFOEL Bistrița, profesori coordonatori: Felicia Bîz și Ramona Ciuta;

16.00 – 20.00 – Cine poartă coroniță? – colț amenajat pentru realizarea de fotografii;

Toate acțiunile se vor organiza în conformitate cu regulile de combatere a răspândirii COVID-19. Masca este obligatorie în spațiul de desfășurare a evenimentului.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole