27.6 C
Năsăud
duminică, 24 septembrie 2023

Expoziţie cu opere în realitate augmentată la Paris

Trebuie citit

Grand Palais Ephemere din Paris găzduieşte sâmbătă şi duminică primul festival de realitate augmentată organizat vreodată, în cadrul căruia opere în mişcare şi virtuale pot fi urmărite prin intermediul celui de-al „treilea ochi” – ecranul unei tablete sau al unui smartphone, informează AFP.

„Este o premieră în Franţa şi în lume”, a subliniat pentru AFP Roei Amit, director pentru operaţiuni digitale în cadrul Asociaţiei muzeelor naţionale (Réunion des musées nationaux, RMN)-Grand Palais.

„Sunt opere ale unor tineri artişti, opere virtuale care există, aici şi acum! Dar pe care nu le descoperim decât prin intermediul ecranelor. Ecranul este asemănător unui al treilea ochi, care ne permite să dezvoltăm relaţii cu operele”, a explicat acesta.

Instalat în parcul Champ de Mars, nu departe de Turnul Eiffel, într-un spaţiu expoziţional cu o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, proiectat de arhitectul Jean-Michel Wilmotte pentru a fi deschis temporar pe durata lucrărilor de renovare de la Grand Palais, festivalul „Palais augmenté” propune un anumit tip de artă contemporană care poate fi practicată exclusiv de artişti ce stăpânesc tehnologiile digitale de ultimă generaţie.

„Palais augmenté”, Le festival des nouvelles perceptions.
Foto: palaisaugmente.fr

Vizitatorii sunt invitaţi să vină gratuit (cu rezervare prealabilă), echipaţi cu un telefon mobil care să aibă bateria încărcată, a precizat RMN. Vor trebui să descarce o aplicaţie necesară vizualizării operelor şi vor fi ghidaţi de custozi.

În timp ce se plimbă prin incintă, vizitatorii vor putea vedea pe ecrane felul în care operele virtuale se desfăşoară în spaţiu: mâini care împing asemenea unor tentacule, flori fantastice, sau un monstru enorm care se plimbă la înălţimea tavanului, depune ouă şi face comentarii despre actualitate, istorie, cultură şi arhitectura clădirii. Unul dintre proiecte permite vizitatorilor, echipaţi cu un dispozitiv 5G oferit în mod special de către custozi, să genereze urme virtuale.

Cinci artişti şi două şcoli de arte vizuale, GOBELINS din Paris şi ECAL din Lausanne, au participat la această provocare.

„Cu toţii au în jur de 30 de ani, au crescut cu instrumente digitale şi se află în avangardă. Multe dintre temele lor sunt legate de ecologie, vegetal, spaţiu”, a subliniat Roei Ami.

SursăAgerpres
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole