8.2 C
Năsăud
marți, 5 noiembrie 2024

Bilanț la 6 luni de administrare liberală a Bistriței. Ce ne încurcă?

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

Întrucât mi-a plăcut programul politic asumat de primarul liberal Ioan Turc, din campania electorală cu care a câștigat alegerile, am salvat o copie. Pentru că suntem aproape la mijlocul anului, lansez public o provocare: care este stadiul de îndeplinire a obiectivelor anunțate, cu care Partidul Național Liberal a câștigat Primăria Bistriței?

Sigur că nu mă aștept la finalizarea vreunui demers concret, dar măcar să se facă public un bilanț la 6 luni și să vină cineva să ne mintă frumos: cum nu s-a putut până acum, că timpul a fost scurt, că bugetul târziu și că moștenirea e groaznică.

Nu vreau să fiu cârcotaș, dar să începi mandatul cu demolarea unor clădiri de patrimoniu (vezi fostul Cinematograf „23 August” și Grădinița „Dumbrava Minunată”), să continui cu un eșec de negociere cu Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene (UCGN) pentru preluarea fostului spital, să cauți o jumătate de an soluții pentru parcări, când ai puncte termice gata pregătite de demolare (niște ferme de șobolani și „adăpost” pentru sărmani), e cam greu de explicat ce s-a întâmplat.

Ioan Turc, 28 septembrie 2020:Le promit (bistrițenilor, n.r.) și mă angajez că tot ceea ce am spus în campania electorală va deveni realitate. Bistrița va deveni un exemplu de bune practici în Ardeal și în România. Așa cum am spus acum două zile, vor veni alții la Bistrița, ca să vadă cum se poate.

Dacă administrația „crețiană” continuă să fie la comandă, nu ai cum să reușești. Când păstrezi șefi ca Monica Pop, Ioan Crețiu, Vasile Marina și Liliana Coceșiu, sigur te așteaptă dimineți grele în care nu știi dacă să semnezi ce îți aduc în mapă sau să te consulți cu încă cineva.

Riscul e mare când ajung procurorii sa pună sechestru pe documente, calculatoare și birouri. Sigur că funcționarii au multe drepturi, dar au și obligații. Metoda clasică comunistă cu rotirea cadrelor îi poate scoate pe toți șefii din sfera de confort. Ei acum sunt preocupați cum să ascundă mai bine matrapazlâcurile de pe vremea lui Crețu și nu să tragă la căruța unui primar nou.

Revenind la programul electoral de succes al PNL Bistrița, am reținut o problemă corect identificată și bine tratată, doar că nu s-a făcut nimic în acest: înființarea centrelor de cartier pentru relația cu cetățenii.

#Centredecartierpentrurelațiacucetățenii. Misiunea Primăriei este de a servi cetățenii. Proximitatea în relația cu cetățeanul este esențială. Se vor crea extensii ale Primăriei în toate cartierele unde cetățenii vor putea să își rezolve rapid și fără cozi problemele legate de taxe, reclamațiile și diversele solicitări. Pe termen mediu, aceste centre vor fi extinse și pentru a mijloci interacțiunea socială, în special în cazul pensionarilor.

Eu am creat un grup pe Facebook unde sa colectez problemele cetățenilor din cartiere. Am participat la dezbaterea bugetului și am ridicat acolo problemele specifice din Ghinda, am participat la ședința de consiliu local și am prezentat problemele din Ghinda și i-am invitat pe consilierii locali sa vină în cartierele abandonate ale Bistriței. Cred că eu am făcut mai multe decât primăria pe acest obiectiv!

Un alt punct important pentru cartierele abandonate este cel al utilităților pe care orice comună le asigură în prezent cetățenilor săi.

#Finalizareaalimentăriicuapășigazînlocalitățileaparținătoare Bistriței. Locuitorii Bistriței sunt toți cei care aparțin de „Bistrița extinsă” și de un viitor proiect al unei zone metropolitane bistrițene. Nu putem însă vorbi despre zonă metropolitană atâta timp cât localitățile aparținătoare nu au canalizare, apă potabilă și gaz. Aceasta cu atât mai mult cu cât tot mai multe familii tinere din Bistrița își construiesc case în aceste localități. Primăria va atrage fonduri europene și guvernamentale, la care va adăuga contribuția locală în vederea rezolvării acestei probleme.

La acest capitol nu am auzit de niciun proiect nou, se continuă doar cele începute. La Ghinda tot satul are apă, dar numai jumătate sunt conectați la canalizare, la fel numai jumătate satul are rețea de gaz. Oare cum e în alte cartiere?

#Lărgireașiasfaltarea rețelei de străzi, modernizarea și recalibrarea rețelei de apă și canalizare, precum și monitorizarea cu tehnologii digitale de la distanță a consumului la utilități pentru evitarea extra-taxării cetățenilor: Bistrița s-a extins fără un plan de sistematizare. Au apărut tot mai multe străzi neasfaltate și neconforme cu standardele de accesibilitate.

Lucrările la infrastructura rutieră au început cu strada City managerului, care a generat și un scandal public. Frumos, nu? La o trecere la nivel cu calea ferată lucrările au durat două luni de zile și a fost nevoie de intervenția primarului pentru urgentarea lor.

Acestea sunt doar trei exemple de administrare penelistă din ultimele 6 luni. Eu nu cred că e bine. Voi ce credeți?

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole