21.3 C
Năsăud
marți, 16 iulie 2024

Vizită la nivel înalt, de Ziua Eroilor, la Bistrița

Trebuie citit

În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, evocând memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În acest an, Ziua Eroilor are loc în data de 10 iunie.

În această zi au loc ceremoniale militare şi religioase la nivel naţional organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, activităţi specifice pentru comemorarea eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state, organizate de Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul reprezentanţelor diplomatice româneşti sau oficiilor consulare, programe organizate de Ministerul Educaţiei, prin intermediul inspectoratelor şcolare, dedicate aniversării Zilei Eroilor, în instituţiile de învăţământ din subordine sau aflate în coordonare, de tipul lecţii deschise.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale organizează manifestări comemorative, în funcţie de specificul local, la mausolee ale eroilor, precum şi la cimitire, parcele de onoare şi monumente de război.

La ora 12.00, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere. Festivităţile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălţării Domnului.

În Bistrița, la ceremoniile organizate de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud cu ocazia Zilei Eroilor de joi, 10 iunie, vor participa și președintele Senatului României, Anca Dragu, împreună cu șeful Cancelariei primului ministru, Sergiu-Horia Hossu.

Invităm cu acest prilej bistrițenii să participe la evenimentele organizate în municipiul reședință de județ, cu prilejul Zilei Eroilor. Programul vizitei de lucru a doamnei Anca Dragu, președintele Senatului României, și a șefului Cancelariei Prim-Ministrului, domnul Sergiu-Horia Hossu, include la ora 11:00 o vizită la centrul de vaccinare SVSU din municipiul reședință de județ, urmată de participarea, la ora 12:00, la ceremonia de depunere de coroane, la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş. La ora 12:30 vom avea o conferință de presă comună în Sala Mare a Prefecturii din Bistrița”, a precizat pentru nasaudeanul.ro co-președintele USR Bistrița-Năsăud, deputatul Lorant Sas.

România a pierdut în Marele Război aproape un milion de militari şi civili. Tratatul de la Versailles, semnat în 1919 de fostele ţări beligerante, prevedea, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al celor căzuţi la datorie, potrivit site-ului Ligii Militarilor Profesionişti, www.ligamilitarilor.ro.

Prevederile Tratatului de la Versailles, ce vizau ţara noastră, s-au concretizat prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român. Ţara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.

La rândul său, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca Ziua Eroilor să fie celebrată la praznicul Înălţării Domnului, decizie consfinţită ulterior prin hotărârile sinodale din 1999 şi din 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare naţională bisericească, potrivit Agerpres.

În omagierea eroilor căzuţi la datorie, un rol deosebit de important l-a avut Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, înfiinţată în 1919, sub înaltul patronaj al reginei Maria, care a devenit, în 1927, Societatea „Cultul Eroilor” şi mai târziu, de la 1 august 1940, „Aşezământul Naţional Regina Maria”. Acestei societăţi i se datorează inaugurarea, în anul 1923, a Mormântului Ostaşului Necunoscut, amplasat iniţial în faţa Muzeului Militar Naţional din Parcul Carol, dar şi construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente şi plăci comemorative în majoritatea localităţilor din ţară.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole