8.5 C
Năsăud
marți, 8 octombrie 2024

Mini poligon sportiv la Bistrița? De ce nu…

Trebuie citit

Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petrașhttps://patrimoniultransilvan.wordpress.com/
Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com

Vânătorii din Bistrița-Năsăud, în jur de 3.000 de persoane, nu au unde să se antreneze în condiții de siguranță. În județ nu există un poligon subteran, modern, a cărui utilizare să nu fie dependentă de starea vremii și care să permită antrenamente în afara oricărui pericol.

Brigada 81 Mecanizată deține încă, în Bistrița, un teren în fostul poligon din localitatea Unirea, iar Primăria, la rândul ei, a realizat un schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale pentru funcționarea unui Aqua Park, a unei săli de sport și a unei pârtii de schi. Pe lângă toate acestea, inclusiv în Parcul de aventură de pe Cocoș, ar putea funcționa foarte bine un parc pentru jocuri cu arme neletale.

Știați, de exemplu, că avem în județ un membru al echipei Invictus (veterani de război), pe Florin Boc, care este unul dintre campionii României la tir sportiv cu arcul?

JHSE_15_Proc1_06

Programe de reabilitare militară și Mișcarea paralimpică

În România au început să prindă contur din ce în ce mai multe sporturi. Unele pot fi practicate la nivel profesionist, în timp ce altele sunt destinate timpului liber, alături de prieteni.

Tir sportiv. Este un sport individual, una dintre activitățile sportive prezente la Olimpiadă. Tirul sportiv presupune tragerea cu o armă, cu precizie, într-o țintă. Arma folosită la tir sportiv poate să varieze de la pistol până la pușcă sau arc. Acest sport a fost introdus pentru prima dată în Jocurile Olimpice la Atena, în anul 1896, de atunci dezvoltându-se extrem de mult. Astăzi, practicanții pot să participe la 15 probe împărțite în trei discipline: pușcă, pistol sau talere. Federația Română de Tir a fost înființată în anul 1934. La Bistrița s-ar putea organiza competiții naționale și internaționale.

Paintball. Este un sport mult mai nou, devenit foarte popular în rândul tinerilor. Fără să folosească arme reale, de foc, acesta este o sursă extrem de interesantă de distractie. Este un joc de echipă, apărut în anul 1981, în SUA, și poate fi practicat în mai multe orașe din țară. Conform celor de la www.hepy.ro, inițial era folosit pentru pregătirea militară, iar echipamentele erau cele destinate marcării animalelor.

Astăzi, tehnologia a evoluat și paintball-ul este un adevărat sport, practicat în peste 40 de țări. S-a ajuns chiar și la organizarea unor competiții profesioniste și la apariția federațiilor jucătorilor de Paintball. Cei care joacă acest joc pot să își dezvolte capacitatea de a comunica, abordarea strategică și calitățile de lider. Fiind un joc de echipă, implică și doze foarte mari de distracție. La fostul teren de antrenament din Cocoș s-ar putea organiza simplu, fără mari investiții, un teren de paintball, pentru că există deja infrastructura necesară.

Lasertag. Este, de asemenea, un sport de echipă destul de nou, apărut în anul 1979. Poate să fie practicat atât în interior, cât și în exterior. Este apreciat de toți cei care iubesc luptele SF. Este asemănător cu paintball-ul, însă în locul bilelor cu vopsea se trage cu raze laser. Inofensiv și confortabil, aduce o mulțime de avantaje, care mai de care mai interesante.

Toate aceste jocuri sunt variante care implică mișcare, atenție distributivă și dezvoltarea anumitor reacții și reflexe. În ultimii ani, odată cu dezvoltarea gaming-ului, au apărut și jocuri „cu împușcături” care pot fi jucate în locuință.

Ce ziceți, ar putea Primăria Bistrița sau Consiliul Județean să se implice într-un proiect de care ar beneficia direct 3.000 de vânători, circa 2.000 de militari, polițiști și funcționari cu statut special, plus tinerii iubitori de jocuri cu arma sau arcul?

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole