16.8 C
Năsăud
marți, 8 octombrie 2024

Tibi şi Alin Uşeriu, voluntari la reparațiile Castelului Brukenthal din Micăsasa

Primarul comunei vrea să restaureze monumentul din fonduri europene

Trebuie citit

Peste 30 de voluntari, printre care şi Tibi Uşeriu şi fratele său, Alin Uşeriu, ajută la repararea acoperişului Castelului baronului Samuel von Brukenthal din comuna sibiană Micăsasa, un obiectiv de interes turistic pe care primarul localităţii, Timotei Păcurar, şi-a propus să-l restaureze, dacă reuşeşte să obţină fonduri europene, informează Agerpres.

„Castelul Brukenthal este un simbol al comunităţii, dar şi al copilăriei pentru cei mai mulţi dintre noi, deoarece până în anul 2001 Castelul Brukenthal a găzduit şcoala. M-am implicat să nu mai să lăsăm lucrurile în paragină şi să facem treabă şi prin această intervenţie de punere în siguranţă de urgenţă suntem cu un pas mai aproape de a reda farmecul de odinioară acestui monument istoric, mai ales că anul acesta se împlinesc 300 de ani de la naşterea baronului Samuel von Brukenthal. Restaurarea castelului este una din priorităţile noastre şi avem în vedere obţinerea de fonduri nerambursabile pentru asta. Clădirea are un potenţial turistic uriaş, iar comunitatea şi judeţul Sibiu au doar de câştigat”, a declarat primarul comunei Micăsasa, Timotei Păcurar.

În ultima săptămână s-au alăturat efortului comun de punere în siguranţă a castelului, zece voluntari Via Transilvanica în frunte cu alergătorul de anduranţă şi ultramaratonistul Tibi Uşeriu şi fratele său, Alin Uşeriu, fondatorul Tăşuleasa Social. De asemenea, atât Primăria Micăsasa, cât şi localnici sprijină aceste lucrări cu materialele necesare. Cazarea şi mâncarea pentru cei 34 de voluntari sunt asigurate de către localnici pe toată perioada lucrărilor.

Primăria Micăsasa, în parteneriat cu Ambulanţa pentru Monumente – Transilvania Sud şi Asociaţia Tăşuleasa Social – Via Transilvanica lucrează la punerea în siguranţă a Castelului Brukenthal din Micăsasa, monument istoric de clasă A. Intervenţia constă în demontarea, trierea şi redispunerea ţiglelor, înlocuirea laţilor degradaţi, decolmatarea jgheaburilor şi completarea părţilor inferioare ale burlanelor.

Micăsasa este ultima localitate din traseul Via Transilvanica cu o lungime de 800 de kilometri. Sâmbătă va fi inaugurată în Micăsasa borna cu portretul lui Samuel von Brukenthal, care marchează traseul realizat de către Via Transilvanica.

(Foto: Via Transilvanica / Facebook)

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole