-7.1 C
Năsăud
vineri, 17 ianuarie 2025

Noi vrem cultură, nu bordură!

Interviu „Scena și Ecranul”, la Radio România Cultural

Trebuie citit

Autor: Ion Lucian Petraș

Joi, ora 15,30, am fost intervievat de Raluca Rădulescu la „Scena și Ecranul”, emisiune specializată pe teatru și film, cea mai bună emisiune radio de cultură după părerea mea. Ideea lor a fost să facem un follow up pentru situația petiției „Salvați Cinematograful 23 August /OMNIA din Bistrița” și de creare a unui teatru.

Am vorbit cu Raluca preț de 11 minute despre noutățile în demersul nostru de a salva Cinematograful. Le-am împărtășit ascultătorilor că sunt impresionat de faptul că, din ceea ce știu eu, nu mai există vreo situație similară în istoria post-decembristă ca un primar, ori reprezentanți ai administratiei locale, să își schimbe decizia la presiunea sau la cererea cetățenilor. Dacă vreți e o lecție de bună guvernare.

Ce învățăm din această lecție? Învățăm că avem drepturi, iar cel mai mare drept este libertatea de exprimare. Altă lecție, cred eu, este pentru guvernanți, care trebuie să organizeze dezbateri publice pe proiectele mari. În fine, o a treia lecție este că presa ar putea fi cu adevărat a patra putere în stat și aici includ tot ce înseamnă mass-media, inclusiv rețelele sociale, fără de care era greu de organizat ceva.

În aceeași ordine de idei, observ că oamenii de cultură și Alianța „Petru Italus Trust” au fost inițiatorii protestului public și apoi am venit noi, cetățenii simpli, care am fost motorul ce a dus demersul nesperat de departe, la un rezultat total opus. Primarul Ioan Turc trebuie felicitat, în primul rând pentru lipsa de orgoliu prostesc cu care ne-a obișnuit vechea administrație, și mai trebuie susținut să ducă la capăt acest demers, respectiv deschiderea în premieră a unui teatru la Bistrița.

De reținut că, din datele de la arhivele naționale, nu a mai funcționat un teatru permanent la Bistrița nici în perioada interbelică, când aici veneau trupe din alte orașe sau erau reprezentații de amatori. Apropo de amatori, județul Bistrița-Năsăud are un fenomen artistic excepțional reprezentat de „Teatrul Nescris” de la Șanț, care a fost descoperit de marele sociolog Dimitrie Gusti. și care trăiește și azi. Aș vrea să văd o piesă de a lor la Bistrița.

În viitor, urmează ca pași importanți, preluarea efectivă de către Primărie a cinematografului, prin Hotărâre de Guvern, și expertiza tehnică a clădirii. Este necesară o minimă lucrare de intervenție de urgență până la momentul restaurării. Am propus un concurs de proiecte internațional pentru restaurarea clădirii, având în vedere că e o clădire „Arta 1900” și poate să fie restaurată astfel încât să reprezinte atât vechiul cât și noul, să aibă funcțiuni moderne și să devină un simbol al Bistriței. Va rămâne în istorie ca teatrul pe care l-au vrut bistrițenii și sunt mândru ca am inițiat această petiție.

Pe de altă parte, trebuie menționat că sunt și bistrițeni care privesc cu neîncredere proiectul, și chiar unii mai înverșunați care sunt împotrivă, și care cred că mai bine s-ar renova stadionul sau alte obiective. Sunt inclusiv oameni de cultură din Bistrița care au spus că nu există public pentru un teatru la Bistrița. Eu îi asigur că suntem cel puțin 1800 de oameni. Noi vrem cultură, nu bordură!

Vreau să anunț public că vom organiza evenimente, împreună cu „Fundația Patrimoniul Transilvan”, pentru a pune încă de pe acum în valoare această clădire. Mă gândeam la aniversarea „Zilei internaționale a curentului Arta 1900” prin iluminarea festivă a cinematografului și realizarea unei proiecții de film în parcarea Lupeni. Așa vom lega și parcarea și cultura într-o bună înțelegere.


Năsăudeanul încurajează dialogul, fiind o tribună deschisă spre toți cei interesați să contribuie prin opiniile și ideile lor, asumate și exprimate în scris sub propria semnătură, la o dezbatere constructivă în comunitățile din care fac parte și nu numai.

Materialele publicate în rubrica de OPINIE a Năsăudeanului sunt asumate în totalitate de autorii lor şi nu reprezintă neapărat poziţia redacției nasaudeanul.ro. Punctele de vedere sau opiniile exprimate în textele publicate, precum și responsabilitatea asupra acestora, aparțin în întregime autorilor.

Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține de asemenea în exclusivitate autorilor respectivelor materiale.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole