10.7 C
Năsăud
vineri, 29 martie 2024

Bărbuncașii, încotro?

Instituțiile de cultură au trecut în online. La noi, nimic...

Trebuie citit

Autor: Ion Lucian Petraș

Am văzut ieri un articol despre instituțiile de cultură din Sibiu. Marea lor majoritate au programe foarte bune în mediul online, se promovează pe Facebook, Twitter, Youtube etc… La noi, pe site-urile marilor instituții de cultură din Bistrița-Năsăud, găsim doar materiale vechi, înregistrate și repostate acum în pandemie.

Mă întreb ce lucrează oamenii ăștia pe pandemie? Dacă nu fac nimic, de ce să-i plătim? Ajunge unul să pună filmările vechi pe site, și gata!

În cultura din județul nostru se duc anual 5.000.000 de euro. Unde, pe ce, cum se cheltuiesc aceste sume nu știu, dar rezultatele sunt mediocre. Avem o primă abordare pragmatică la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, unde la propunerea fostului director s-a redus norma la patru ore. Dar și în 4 ore se pot face evenimente live, online, cu aplicații dedicate.

Din păcate, deși cultura este un element educator foarte important, care nu poate fi privit mercantil (adică nu prea ies bani din cultură), observ că ne complacem într-un „dolce far niente” care nu ajută pe nimeni: artiștii se plafonează, poeții scriu pentru ei, scriitorii la fel, avem prea mulți bani aruncați pe folclor. Cu toată stima pentru unii reprezentanți mai de seamă, restul iau bani degeaba, nu produc folclor autentic.

În ultimii doi ani, mai multe instituții de cultură din Sibiu au ales să se apropie de publicul lor și să-și promoveze evenimentele pe care le organizează și prin intermediul aplicațiilor mobile. Sibienii de la Eventya au reușit să pună în practică servicii și produse personalizate pentru fiecare instituție în parte. Probabil mulți dintre cititorii Capital Cultural au deja descărcată în telefon aplicația Sibiu City App cu funcția cea mai folosită „Raportări incidente” sau aplicația Astra Museum App, pentru cei care au vrut să viziteze muzeul de acasă.

Echipa de la Eventya a realizat aplicațiile până acum pentru Sibiu și despre care e bine să știți că le aveți la dispoziție oricând, gratuit. Vedeți aici detaliile:

Capital cultural – Eventya: Provocările noastre sunt provocările clienților noștri

Toate instituțiile de cultură care se respectă au acum aplicații informatice prin care transmit evenimente online, în direct. Sigur că sunt puțini cei care se uită la bărbuncași pe online, că doar au Youtube, dar Palatul Culturii din Bistrița, Muzeul Județean, Centrul Județean de Cultură Bistrița-Năsăud, Centrul „Valeria Peter Predescu” înseamnă mai mult decât bărbuncași, și ar putea trece pe online, în direct, inclusiv cu evenimente cu plată, modică, de cinci lei, spre exemplu.

Filarmonica din Sibiu are câte 10.000 de vizitatori la un spectacol, ceea ce în condiții normale nu se întâmplă, pentru că sala o sală are 400-500 de locuri. Mai mult, au realizat concerte în diferite locații inedite, unde în alte condiții publicul numeros nu are acces, deci valorifică și patrimoniul cultural imobil, prin prezența artiștilor în locuri de renume din Sibiu.

Cum poți face cultură pe pandemie mai bine decât în mod normal? Dacă ai valoare și te adaptezi la nou, și știi să te promovezi, poți să faci mai mult, poți ajunge la oameni care altfel nu au acces la astfel de evenimente pentru că nu își permit. Prin numărul mare de vizitatori din online prețul biletelor poate fii foarte scăzut. Sau chiar gratuit.

De ce nu avem astfel de inițiative la Bistrița? Singurul șef de instituție de cultură care mi-a răspuns este domnul Alexandru Gavrilaș, de la Muzeul Județean, care susține că are în pregătire o astfel de aplicație, fiind în contract cu cei de la Discovery România, pentru a face cam același lucru.

Restul ce au făcut doi ani? Somnul rațiunii naște monștrii de care ne mirăm în fiecare zi la TV și la știri. Lipsa de cultură, nici măcar pentru subzistență, e un pericol pentru orice națiune, iar lipsa de educație (pentru că vedem cu toții ce se întâmplă cu școala acum) e o amenințare la adresa viitorului nostru. Încă nu realizăm acum ce înseamnă acești ani de beznă culturală, dar se pare că mai marii noștri #nevreaproști.


Despre autor:

Fondator al Fundației pentru Patrimoniul Transilvan, Ion Lucian Petraș este absolvent al Liceului „Liviu Rebreanu” din Bistrița, promoția 1993, și al Academiei Naționale de Informații – licență în Psihosociologie și Știinte militare – arma informații, promoția 1998. Expert în analiza de intelligence, domeniu în care a activat 21 de ani, în prezent ofițer în rezervă. Site-uri online: www.analizaintelligence.wordpress.com, www.patrimoniultransilvan.wordpress.com


Năsăudeanul încurajează dialogul, fiind o tribună deschisă spre toți cei interesați să contribuie prin opiniile și ideile lor, asumate și exprimate în scris sub propria semnătură, la o dezbatere constructivă în comunitățile din care fac parte și nu numai.

Materialele publicate în rubrica de OPINIE a Năsăudeanului sunt asumate în totalitate de autorii lor şi nu reprezintă neapărat poziţia redacției nasaudeanul.ro. Punctele de vedere sau opiniile exprimate în textele publicate, precum și responsabilitatea asupra acestora, aparțin în întregime autorilor.

Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține de asemenea în exclusivitate autorilor respectivelor materiale.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole