0.8 C
Năsăud
luni, 28 noiembrie 2022

Clasa politică, oglinda societății

Trebuie citit

Autor: Cristina Călugăr Akyazi

Primii ani de după Revoluție au fost perioada „Speranței” în România, dar lipsa unei direcții concrete a statului, problemele financiare cu care se confruntau oamenii rămași fără locuri de muncă, absența unor schimbări reale în societate, au făcut ca poporul să își piardă definitiv nădejdea că lucrurile vor merge mai bine.

Perpetuarea acestui fenomen ireversibil (sau nu), continuă în ciuda faptului că România a evoluat mult în ultimii 15 ani. Atunci când un popor își pierde speranța, rămane fără curajul de a face pașii necesari pentru a-și construi un viitor în acea țară.

De ce pleacă românii în străinătate? Pentru că acolo simt că vor avea un viitor mai bun: stabilitate financiară, educație de calitate pentru copii, un sistem de sănătate bine pus la punct. Pierdem tot mai mulți tineri, adică forța vitală a țării. Fără ei devine dificilă înaintarea economică pentru că aceștia reprezintă seva României (sudori, electricieni, constructori, specialiști în dierse domenii etc.).

Problema reală nu apare atunci când cetățenii își pierd încrederea în autoritâți, ci când aceștia sunt îndreptățiți să o facă.

Contrar a ceea ce pare, acest articol nu este o critică la adresa autorităților, ci a societății românești în general. Undeva am greșit și continuăm să o facem. Dăm vina pe clasa politică – „corupți”, „hoți”, „toți sunt la fel” – dar uităm că noi (noi = majoritatea cetățenilor) suntem cei care merg sau nu la vot.

Noi suntem primii cărora dacă ni se oferă ocazia „punem o vorbă bună” pentru ca fiul sau fiica incompetent/ă să aibă un loc de muncă pe bani publici, ne complacem în mocirlă pentru că „așa e în România”. Mai mult, arătăm apreciere și respect față de cei care „se descurcă”, în loc să condamnăm direct astfel de practici. Oare, nu promovăm valori greșite? Bunul-simț, modestia, onestitatea par să își găsească locul din ce în ce mai puțin în societatea românească.

Acesta este motivul pentru care românii își părăsesc locurile natale, majoritatea dorindu-și doar un minim al decenței, nu neapărat să tragă lozul cel mare. Cauza principală a acestei crize nu este de natură economică, ci umană, socială.

Clasa poltică este oglinda poporului. Nu putem aștepta mai mult de la politicieni atât timp cât noi rămânem la fel, refuzându-ne progresul nostru ca indivizi. Este extrem de ușor să criticăm, așa că haideți să fim parte a schimbării, conștientizând că societatea este un puzzle uriaș în care fiecare dintre noi este o piesa. Haideți să reclădim ceea ce s-a distrus, începând cu un zâmbet și o vorbă bună.


Despre autoare:

Absolventă a Facultății de Relații Internaționale și Studii Europene „Petru Maior” din Târgu Mureș și șefă de promoție pe universitate, Cristina Călugăr Akyazi are un master în „Istorie globală, Sisteme și Relații Internaționale”.

„Sunt bistrițeancă, din Buduș, iar dorința de a înțelege în profunzime societățile despre care citeam în facultate m-a determinat să călătoresc mult, să întâlnesc oameni interesanți, de culturi diferite. Astfel, am ajuns la concluzia că multiculturalismul înseamnă bogăție, iar libertatea, împreună cu respectarea drepturilor omului, sunt cel mai frumos cadou de care ne bucurăm”, spune despre sine Cristina Călugăr Akyazi.


Năsăudeanul încurajează dialogul, fiind o tribună deschisă spre toți cei interesați să contribuie prin opiniile și ideile lor, asumate și exprimate în scris sub propria semnătură, la o dezbatere constructivă în comunitățile din care fac parte și nu numai.

Materialele publicate în rubrica de OPINIE a Năsăudeanului sunt asumate în totalitate de autorii lor şi nu reprezintă neapărat poziţia redacției nasaudeanul.ro. Punctele de vedere sau opiniile exprimate în textele publicate, precum și responsabilitatea asupra acestora, aparțin în întregime autorilor.

Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține de asemenea în exclusivitate autorilor respectivelor materiale.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole