18.8 C
Năsăud
duminică, 24 septembrie 2023

Societatea civilă, împotriva super-imunității magistraților

Trebuie citit

Mai multe organizaţii neguvernamentale din ţară şi din străinătate au luat, azi, atitudine împotriva acordării unei super-imunităţi pentru procurorii şi judecătorii români, situație nemaiîntâlnită încă la nivelul Uniunii Europene.

Redăm mai jos comunicatul de presă primit din partea grupului de ONG-uri care solicită din partea coaliției de guvernare desființarea „necondiționată” a SIIJ, nu „la schimb” cu o nouă imunitate pentru magistrați.

Organizațiile semnatare au luat act de adoptarea proiectului de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), de către Camera Deputaților, și își exprimă profundul dezacord față de amendamentul care conferă super-imunități procurorilor și judecătorilor.

Justiția poate fi făcută doar de către instanțe, nu și de organe administrative precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderii disciplinare. 

Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea să blocheze dosare la trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil  (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistrații corupți și certați cu legea. Trocul “super-imunitate” contra “desființarea SIIJ” este inadmisibil și încalcă principiul separației puterilor în stat.  

Dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților este inacceptabil și va diminua mult încrederea în justiție. 

Solicitarea noastră este să se respecte programul de guvernare care prevede desființarea necondiționată a SIIJ, nu o nouă imunitate pentru magistrați.

Semnatari:

Freedom House România

Expert Forum 

Centrul Român de Politici Europene

Societatea Timișoara

Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului

Asociația Valoare Plus

Asociația Centrul Syene pentru Educație

Asociația Femeilor Românce din Italia

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole