12.4 C
Năsăud
marți, 8 octombrie 2024

Vaccinurile anti-COVID-19 produse de China și Rusia, o soluție pentru Europa?

Trebuie citit

Autor: Mădălina Olariu

Campania de vaccinare anti SARS-CoV-2 în Uniunea Europeană a început din luna decembrie a anului trecut, când vaccinul produs de Pfizer – BioNTech a fost aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Începând cu luna martie a acestui an, sunt patru vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în UE, produse de Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca și Johnson and Johnson.

Cu toate acestea, campania de imunizare a europenilor șchiopătează: doar cei de la Pfizer au respectat graficul de livrare după ce au crescut capacitatea de producție, în rest Moderna și Oxford / AstraZeneca au anunțat că nu vor putea să respecte numărul de doze angajate în primă fază. Mai mult decât atât, în momentul de față există o dezbatere la nivel european cu privire la unele reacții adverse cauzate de vaccinul produs de Oxford / AstraZeneca, dezbatere care a dus la sistarea vaccinării cu acest ser în mai multe țări, printre care și Germania și Italia, în ciuda faptului că Agenția Europeană a Medicamentului a explicat că nu există fundament științific pentru o astfel de decizii.

În acest context, din ce în ce mai multe priviri sunt aruncate asupra vaccinurilor produse de către China și Rusia, care sunt puternic contestate, dar care se folosesc în momentul de față în unele țări din lume. Ba mai mult, inclusiv țări din Europa, iau în calcul autorizarea în regim de urgență la nivel național a vaccinului rusesc Sputnik V. De altfel, Ungaria și Slovacia deja au făcut acest pas, iar reprezentanții Austriei au precizat că iau în considerare o măsură similară, fiind discuții și în Cehia.

Vaccinul rus pare eficient, dar încă au loc evaluări în Europa

Vaccinul produs în Rusia a ridicat mai multe semne de întrebare încă de când Vladimir Putin a anunțat public finalizarea acestuia și începerea unei campanii naționale de imunizare. Au curs acuzații că nu a fost testat suficient, că nu au fost luate în considerare efectele adverse posibile și că imunizarea a început mult prea devreme. Cu toate acestea, în prezent acesta este folosit pe scară largă în peste 39 de țări, inclusiv în Serbia, Belarus, Brazilia, Argentina, India sau Mexic, pe lângă cele europene prezentate deja. Ba chiar există acuzații din partea Kremlinului că se duce o campanie de împiedicare a vaccinării cu Sputnik V la nivel global, conform Reuters.

În ciuda aprobării sale pentru utilizare pe scară largă în Rusia înaintea finalizării și centralizării tuturor studiilor de fază a III-a, vaccinul are în spate un „CV” impresionant. Este dezvoltat de către Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology, o entitate științifică din Rusia recunoscută la nivel internațional, iar grupul de cercetători a fost coordonat de oameni de știință care au lucrat la vaccinul pentru Ebola și pentru MERS, una dintre primele epidemii de coronavirus înregistrate în lume.

La începutul lunii februarie, o analiză a datelor puse la dispoziție de producător oamenilor de știință pentru recenzii independente a dus la publicarea unui articol științific într-o revistă renumită la nivel internațional – The Lancet. Recenzorii au precizat că studiile arată o eficiență de aproape 92% a vaccinului produs în Rusia, fără a avea efecte adverse majore. De altfel, începând cu acel moment, a fost solicitată inclusiv aprobarea pentru utilizare în Europa – Agenția Europeană a Medicamentului analizând în această perioadă datele primite pentru a putea lua o decizie.

Dincolo de partea științifică, există și o puternică componentă geopolitică a vaccinului care a stârnit fricțiuni inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Au fost oficiali ai EMA care au avertizat deja țările că nu este indicată autorizarea în regim de urgență a vaccinului până la finalizarea unei ample analize. Un astfel de oficial a zis că autorizarea în regim de urgență este echivalentul „unei rulete rusești” și a spus că momentan nu au fost primite toate datele necesare pentru a se realiza o evaluare obiectivă. Însă EMA a confirmat că se lucrează la un astfel de proces începând cu data de 4 martie.

China, date ținute la secret

Dacă situația cu Sputnik V este clară până la un punct, nu același lucru se poate spune despre vaccinul produs în China. Este vorba, de fapt, despre trei companii care au produs vaccinuri aflate în stadii foarte avansate de dezvoltare, două dintre ele fiind folosite și în străinătate, produse de Sinovac și Sinopharm. Nu se cunoaște exact care este eficiența niciunuia dintre cele două cu exactitate.

CoronaVac, produs de Sinovac, a publicat studii de faza I și faza a II realizate pe aproape 1.000 de persoane care arătau că este destul de eficient în stoparea formelor grave ale infecției cu COVID-19 încât poate fi administrat populației. De altfel, acesta este folosit în regim de urgență încă din iulie în China. Ajungând la studiile de fază a III-a, care sunt cele mai ample, au apărut date contradictorii legate de vaccin: Turcia și Indonezia, care au administrat serul inclusiv în partea de cercetare preliminară, au raportat eficiențe cuprinse între 92% și 65%. Mai mult, Brazilia, care a achiziționat și foarte multe doze, a constatat inițial o eficiență de 78%, dar ulterior un studiu amănunțit a arătat că aceasta este de doar aproximativ 50,4%.

Serul produs de cealaltă companie – Sinopharm – a avut publicate în decembrie și rezultate ale studiilor de fază a treia, care arătau o eficiență generală de 78%. Acesta este folosit puternic în Emiratele Arabe Unite, care este una dintre țările care, alături de Israel și UK, stau cel mai bine cu procentul total de persoane vaccinate. Aici, datele de eficiență au fost de peste 85%.

Cifrele bune ale vaccinului l-au făcut să fie distribuit în multe zone ale lumii care nu au avut acces la serurile autorizate în UE. Astfel, acesta s-a folosit proeminent în Emiratele Arabe Unite, China, Afganistan, dar și Iran, Iraq sau Afganistan. Cifrele preliminare de la finalul lunii februarie au arătat că peste 43 de milioane de doze au fost administrate în toată lumea, dintre care 34 de milioane în China. La începutul lunii martie, Emiratele Arabe Unite aveau administrate deja 6 milioane de doze și cifrele pe această campanie de imunizare în masă arătau o eficiență de 79%, iar oficialitățile au precizat că nu a fost raportat vreun caz grav rezultat în urma infectării cu COVID-19 în rândul celor vaccinați. Însă există raportări în media internațională care arată că eficiența în Emirate în rândul unor pacienți ar fi atât de scăzută încât este necesar să fie administrată și a treia doză pentru a crește răspunsul imun.

De altfel, principala acuzație la nivel mondial adusă regimului de la Beijing este secretizarea unor date care ar arăta cert eficiența și siguranța serurilor produse de către cercetătorii chinezi.


Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul Sănătate la „Ziarul de Iași”, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.

A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei „Opinia Studențească”, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.

Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului “COVID-19 FactsNotFake – The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TVRadio TrinitasZiarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

SursăPressHUB
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole