12.4 C
Năsăud
marți, 8 octombrie 2024

Împotriva cui luptați, domnule Primar?

Trebuie citit

Autor: Camelia Crișan

În data de 11 martie 2021, primarul municipiului Bistrița vine în fața noastră cu o conferință de presă atent planificată. Explică despre linii verzi, centuri ocolitoare, gunoaie îngropate, ce mai, o minunăție! Ai zice că ești în Aarhus, Danemarca, nu în micul nostru burg transilvan.

Toate bune și frumoase doar că, pe la minutul 12.45, dl. Turc comite pocinogul. Adică, ne explică savant că propunerea privind legarea cu verde a unor cartiere va însemna desființarea unor locuri de parcare. Așadar dacă alea dispar, trebuie înlocuite cu altele, continuă argumentarea edilul. Și strecoară șiret între noile zone propuse pe stăzile Trandafirilor și Independenței, o bombiță: lărgirea unei parcări de pe strada Lupeni, care să acopere și amplasamentul fostului Cinematograf 23 August, a cărei fațadă stă maiestuoasă pe Bd. Republicii.

Atunci când n-ai o viziune coerentă lucrezi pe cârpeală. Asta-mi pare mie că face Primarul și onor consilierii personali. Nu comentez nimic în plus față de ceea ce se știe deja. Când ai aghiotanți care știu mai puțin decât tine, asta înseamnă că vrei lingușitori. Iar când ei îți servesc soluții fără să se informeze, degeaba îi plătești.

La o minimă documentare aflăm că: „Cinema 23 August este situat în situl arheologic „Orașul Medieval Bistrița“ – monument de clasa A – datând din sec. XII, și e înscris în lista monumentelor istorice și de arhitectură cu codul LMI BN-I-s-A-20239. Nu poate fi demolat. E nevoie de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. În acest caz se poate aviza doar reabilitarea clădirii cu păstrarea obligatorie a volumetriei obiectivului.“ e opinia doamnei inginer Olimpia Hrișman, de la H&P Housing Project, Bistrița.

Aceste date se regăsesc și pe site-ul primăriei (vezi poza), deci tind să cred că tinerii consilieri nu știu unde să se uite. Dacă totuși Primarul și-a luat avizele pe proiect, întrebarea e cum? Cine i le-a dat? Există vreo încălcare a legii sau doar se pregătește una? Sau e doar un caz demn de hainele împăratului, când primarul umblă gol prin fața presei, fără să știe ce are în ogradă?

Până vom găsi răspuns la întrebările de mai sus, mi-aș permite să-i dau domnului Primar și echipei domniei sale câteva idei și contra-argumente. Dacă ideea dvs. de a face un oraș verde conduce la realizarea mai multor parcări, înseamnă că ați eșuat lamentabil în proiect, înainte de a-l implementa. Bănuiesc că ați făcut măsurători de trafic, aveți big data, pe care să vă bazați aceste decizii. Bănuiesc că știți că ideea de verde și ecologie înseamnă DESCURAJAREA transportului auto, nu încurajarea lui. Din câte știu eu în zona Cinema 23 August nu sunt blocuri sau ansambluri rezidențiale construite recent, nici centre comerciale, deci opțiunea de a amenaja acolo o parcare e pur și simplu ineptă.

Ați putea în schimb să priviți dezvoltarea orașului în ansamblu. Din nou, dacă v-ați uita la date ați vedea că, demografic vorbind, Bistrița atrage familii tinere, care vin din centre universitare. Generația Y și milenialii au așteptări înalte referitoare la calitatea vieții. Iar unele dintre aceste așteptări vizează viața culturală a orașului. Iar aici chiar suntem la coada României, alături de Teleorman, Călărași, Mehedinți și Sălaj – ultimele capitale de județ fără un teatru. Așadar, priviți dezvoltarea integrat. Nu-i puneți pe oameni să aleagă: ori – ori, ci, ca un bun gospodar și om de echipă ce pretindeți că sunteți, gândiți în termeni de și-și. Și ecologie, și cultură. Un oraș și pentru oameni, și pentru mașini.

Altfel ne puneți în fața unei dileme importante, pe noi plătitorii de taxe și impozite. Iar dilema noastră n-o să vă placă: cine pe cine servește aici? Dvs. pe noi, cei care vă plătim leafa sau noi pe dvs.? Eu aș zice că dvs., dle Primar, serviți interesul public. Iar interesul public e să avem un oraș în care să ne placă să trăim și unde investițiile locale reflectă viitorul și grija pentru comunitate.

Așadar, așezați-vă la masă și găsiți soluții care să nu însemne distrugerea spiritului orașului, ca să faceți loc la betoane. Luptați pentru interesul public, nu împotriva oamenilor! Valoarea orașului stă în cetățenii lui, în creațiile lor, în inovații. Mai țineți minte ce s-a întâmplat când a ars Biserica Evanghelică? Am certitudinea că nu vreți ca Cinema 23 August să fie piatra dvs. de moară. Făceți-l să fie teatrul pe care acest oraș nu l-a avut niciodată, ctitoria unei administrații locale, care în loc să pună istoria în genunchi, o conservă și o înalță.

Sursa foto: kotib.ro


Despre autoare:

Camelia Crișan este doctor în sociologie și dublă licențiată în psihologie și științele comunicării. Este lector universitar și predă cursuri de leadership, recrutare, selecție și dezvoltarea competențelor în organizații. Face parte în prezent din echipa de cercetare a unui proiect Horizon 2020, care evaluează efectele automatizării și robotizării asupra angajaților. CV-ul incluzând și publicațiile ei academice este disponibil aici:

https://www.comunicare.ro/uploads/Profesori/Camelia%20Crisan/CV_Ro-Camelia-Crisan_EUROPASS-oct-2016.pdf


Năsăudeanul încurajează dialogul, fiind o tribună deschisă spre toți cei interesați să contribuie prin opiniile și ideile lor, asumate și exprimate în scris sub propria semnătură, la o dezbatere constructivă în comunitățile din care fac parte și nu numai.

Materialele publicate în rubrica de OPINIE a Năsăudeanului sunt asumate în totalitate de autorii lor şi nu reprezintă neapărat poziţia redacției nasaudeanul.ro. Punctele de vedere sau opiniile exprimate în textele publicate, precum și responsabilitatea asupra acestora, aparțin în întregime autorilor.

Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține de asemenea în exclusivitate autorilor respectivelor materiale.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole