Autor: Cristina Călugăr Akyazi
Anul 2020 a fost o adevărată provocare, statele s-au văzut nevoite să răspundă prompt crizei sanitare prin găsirea unor soluții în timp record. Sintagme precum „Lumea nu va mai fi la fel”, „Totul va fi diferit”, „Niciodată nu va mai fi ca în trecut” sunt tot mai frecvent folosite atât în media, cât și în viața de zi cu zi.
Ce semnificație au acestea si ce presupune noua realitate post- COVID-19? Dacă la nivel individual aceste expresii se referă la respectarea unor măsuri de igienă, distanțare pe o perioadă îndelungată, nu același înțeles îl regăsim la nivel politic. Privită din acest punct de vedere, pandemia poate reprezenta factorul declanșator al unei noi ordini globale.
Noua Ordine Mondială se referă la modul în care sunt așezate lucrurile la nivel global: cine deține monopolul economic (un stat, mai multe sau multinaționalele), militar, al AI (inteligența artificială) etc., precum și influența pe care acești actori o au. Fapt de o importanță esențială pentru că „liderul” / „câștigătorul” competiției devine modelul după care restul statelor mici și mijlocii se ghidează (acum înțelegem cu adevărat însemnătatea UE ca putere regională – UNITATEA) în implementarea noilor politici, iar calitatea vieții cetățenilor, libertatea, drepturile omului sunt în joc. Perioada Războiului Rece, bipolarismul (SUA vs Uniunea Sovietică) reflectă cel mai bine felul în care „individul”, „viața privată” pot fi dictate de regimul politic existent, de valorile promovate, precum și de motivația din spatele acțiunilor lor.
Între timp, dinamica politică internațională s-a schimbat, fiind destul de evident faptul că în secolul XXI cel care deține superioritatea tehnologică + AI (inteligența artificială) devine principalul actor politico-economic la nivel global. În acest sens, pandemia este momentul în care începe dărâmarea dominoului, iar cei care rămân în picioare sunt câștigătorii.
Analizând evoluția ultimului an, constatăm că doar China este singura (economie majoră) ce a reușit să înregistreze creștere economică. Mai mult, noile tehnologii, inteligența artificială nu sunt doar promovate, ci și folosite în această țară. Recunoașterea facială este doar un exemplu. Nu trebuie să ne surprindă faptul că în China sunt instalate din ce în ce mai multe camere de acest fel pentru că în ciuda sistemului său economic „hibrid” comunist- capitalist, regimul politic a rămas același – comunism.
Toate aceste elemente indică faptul că unul dintre cei mai importanți actori politico-economici, dacă nu chiar numărul unu, în perioada post-Covid-19 va fi China. Astfel, pentru a-i putea face față, Occidentul trebuie să fie unit. Când spun Occident mă refer la SUA, UE, Canada, Australia. Marea necunoscută în acest puzzle este Rusia. Destinul său depinde de viitoarele alianțe pe care le va face – Est sau Vest.
„Cunoașterea înseamnă putere”, iar în era internetului, atenția se îndreaptă asupra individului, asupra informației, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă nu cumva foarte puternicele multinaționale joacă un rol politic mult mai important decât credem.
Astfel, se conturează un viitor pol al puterii la nivel internațional, un nou actor ce are capacitatea de a influența masele cu o ușurință nemaiîntâlnită, fiind sau nu un pericol la adresa entităților statale, anume Social Media. După principiul geopolitic “Cel care domină marea și țărmurile controlează întreaga lume”, în secolul XXI acest concept se aplică diferit, dar cu același rezultat – “Cel care controlează Social Media domină întreaga lume”.
Despre autoare:
Absolventă a Facultății de Relații Internaționale și Studii Europene „Petru Maior” din Târgu Mureș și șefă de promoție pe universitate, Cristina Călugăr Akyazi are un master în „Istorie globală, Sisteme și Relații Internaționale”.
„Sunt bistrițeancă, din Buduș, iar dorința de a înțelege în profunzime societățile despre care citeam în facultate m-a determinat să călătoresc mult, să întâlnesc oameni interesanți, de culturi diferite. Astfel, am ajuns la concluzia că multiculturalismul înseamnă bogăție, iar libertatea, împreună cu respectarea drepturilor omului, sunt cel mai frumos cadou de care ne bucurăm”, spune despre sine Cristina Călugăr Akyazi.
Năsăudeanul încurajează dialogul, fiind o tribună deschisă spre toți cei interesați să contribuie prin opiniile și ideile lor, asumate și exprimate în scris sub propria semnătură, la o dezbatere constructivă în comunitățile din care fac parte și nu numai.
Materialele publicate în rubrica de OPINIE a Năsăudeanului sunt asumate în totalitate de autorii lor şi nu reprezintă neapărat poziţia redacției nasaudeanul.ro. Punctele de vedere sau opiniile exprimate în textele publicate, precum și responsabilitatea asupra acestora, aparțin în întregime autorilor.
Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține de asemenea în exclusivitate autorilor respectivelor materiale.