16.3 C
Năsăud
sâmbătă, 15 iunie 2024

20 martie – Sărbătoarea limbii și culturii franceze

Trebuie citit

Autor: prof. Cristina Iurișniți

În fiecare an, 20 martie este pentru lumea francofonă o zi specială: sărbătoarea limbii și culturii franceze. În aceste zile celebrăm pe cele cinci continente francofonia culturală, dar și francofonia politică, economică și societală.

În acest an, accentul cade pe respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor, egalitatea de șanse, independența economică și lupta împotriva abuzurilor și violenței împotriva a 140 de milioane de femei din spațiul francofon.

OIF a lansat la începutul anului o platformă de resurse educaționale deschise pentru egalitatea de șanse în sistemul educațional. Există încă 250 de milioane de copii din spatiul francofon care nu au acces la educație.

L’OIF lance le 26 janvier 2021 la plateforme RELIEFH : Ressources éducatives libres pour l’égalité femmes-hommes (RELIEFH).

Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), are 50 de ani de existență și numără 88 de state membre care au aderat la valorile de solidaritate, democrație participativă, egalitate de șanse, promovate la nivel mondial, având limba și cultură franceză în centrul acestor valori.

În România și în lume, luna martie stă sub semnul celebrării Francofoniei la nivelul unităților de învățământ, a asociațiilor profesionale, a organizațiilor nonguvernamentale, a instituțiilor publice francofone, precum Institutul Francez, Ambasada Franței, Delegația Wallonie-Bruxelles, Biroul Regional al Organizației Internaționale a Francofoniei – OIF Breco, Federația Internațională a Profesorilor de Limba Franceză (FIPF), ARPF Roumanie, care promovează cooperarea la nivelul comunităților din România cu comunități francofone.

Anul acesta, 60 de clase de elevi și 60 de profesori români participă la un proiect intercultural între România și Senegal, țară fondatoare a OIF.

Tot azi, 20 martie, s-a lansat Biblioteca digitală la care vor avea acces gratuit profesorii de limba franceză din lumea întreagă.

LA BIBLIOTHÈQUE NUMÉRIQUE


Valorile promovate în lume de marea familie a Francofoniei, pacea, democrația și drepturile omului, diversitatea culturală, solidaritatea pentru dezvoltarea economică și diversitatea culturală a țărilor, a determinat România să facă parte din instituția Francofoniei, din anul 1991, în calitate de observator, devenind apoi – în anul 1993 – membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei / OIF.

Pentru Bistrița-Năsăud, 20 martie – Ziua Internațională a Francofoniei, înseamnă sărbătorirea acestei zile la nivelul unităților de învățământ din județ, prin activități didactice și artistice, înseamnă recunoașterea importanței unei diplome recunoscute la nivel mondial, a celor peste 60 de elevi francofoni, care au promovat examenul de obținere a Diplomei internaționale de atestare a competențelor lingvistice de comunicare în limba franceză (DELF).

În 2019, Sezonul cultural Franța – România a fost o oportunitate extraordinară de a relansa activitățile de colaborare dintre două comunități înfrățite, Bistrița-Besançon, la nivel cultural, educațional, istoric, dar și economic si turistic, prin promovarea produselor tradiționale locale.

Promovarea oportunităților Francofoniei este în beneficiul comunităților și permite accesul la schimburi de bune practici în toate domeniile: politic, economic, social și educațional, schimburile de experiențe între Bistrița și Besançon, oficializate încă din 1997, fiind un exemplu concret pe zona parteneriatului bilateral dintre două comunități francofone.

Limba franceză este, în mod evident, o șansă în dezvoltarea personală și profesională a tinerilor noștri, un atu în plus în CV-ul Europass, conferind acestora oportunități educaționale și profesionale, acces în universitățile francofone, la burse Erasmus, stagii profesionale, posibilități mai largi de inserție pe piața muncii europene sau a spațiului global francofon.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole