0.3 C
Năsăud
duminică, 19 ianuarie 2025

Centrul din Beclean a vaccinat cu doze Astra Zeneca din lotul retras de la distribuție în Italia

Medicul Valeriu Gheorghiță: „România nu a primit doze din acest lot”

Trebuie citit

Sorin Istrate
Sorin Istrate
Jurnalist cu experiență în presa scrisă, radio și televiziune, membru al Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România - AZIR.

ACTUALIZARE. Vaccinarea cu AstraZeneca va continua, dar autoritățile de la București au decis, joi seara, scoaterea din centrele de vaccinare unde au fost distribuite a dozelor rămase din lotul ABV2856, și înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de România, informează CNCAV.


Lotul AstraZeneca cu probleme, oprit de la distribuire în Italia, a fost folosit și în județul Bistrița-Năsăud. Avem, în exclusivitate, confirmarea și buletinul de vaccinare, ale unui bistrițean care s-a imunizat cu serul respectiv, în centrul din Beclean, pe 23 februarie.

Acum patru zile, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, anunța că restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca va fi ridicată și în România. Medicul a precizat la data respectivă că opțiunea este susținută de date științifice: „Nu aș vrea să se lase înțeles faptul că ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puțin trei recomandări importante. (…) Este important să asigurăm accesul la vaccin a cât mai multor persoane”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Astăzi, la doar câteva zile după precedenta declarație, și după ce nouă state europene au anunțat deja că vor opri temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, Gheorghiță a spus că autoritățile române așteaptă clarificări și, „foarte probabil că, dacă decizia va viza toate loturile de vaccin, și România va lua această decizie”.

El a explicat că este vorba despre un lot de vaccin de 1,6 milioane de doze de la compania AstraZeneca, distribuit în circa 17 state europene, asupra căruia există suspiciunea că ar fi potențial legat de apariția unor fenomene trombotice – cheaguri de sânge – într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare.

„România nu a primit doze din acest lot”, a ținut să precizeze medicul Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19.

În ciuda declarației sale, la scurt timp au început să apară semnale de la mai multe persoane din România că ar fi fost totuși vaccinate chiar cu vaccin din lotul suspectat. În fața evidenței, autoritățile au acceptat că totuși ar fi existat doze din respectivul lot administrate în centre de vaccinare din Timișoara și Iași.

Mai exact, este vorba despre vaccinuri din lotul ABV2856 Astra Zeneca interzis, joi, în Italia după moartea a două persoane. Este un al doilea lot cu probleme, după ABV5300, care nu a fost repartizat României și care a fost oprit deja de la utilizare în nouă țări europene.

Numai că informațiile inițiale referitoare la județele unde au fost administrate astfel de doze sunt contrazise de realitate. Inclusiv în județul Bistrița-Năsăud, respectiv la un centru de vaccinare din orașul Beclean, au fost folosite astfel de doze.

Mărturie este și facsimilul din fotografie care arată negru pe alb că o doză de vaccin împotriva COVID-19, produs de compania Astra Zeneca, din lotul cu numărul ABV2856, a fost administrată unei persoane din județul Bistrița-Năsăud, marți, 23 februarie. Persoana care a primit respectiva doză de vaccin a declarat în exclusivitate pentru Năsăudeanul că mai are cunoștință și de alte persoane din Bistrița, unele cadre didactice la școli din municipiu, care au fost vaccinate cu doze din același lot aflat acum în cercetare la nivel european.

Declarațiile contradictorii ale coordonatorului campaniei de vaccinare din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, vin la scurt timp după un alt moment cel puțin controversat care a inflamat opinia publică, respectiv cel al centrelor cu circuit închis în care mii de persoane au sărit etapele stabilite prin lege vaccinându-se practic peste rând.

„La nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de cazuri de manifestări trombotice (cheaguri de sânge), din aproximativ 3.000.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, iar lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare în momentul de față presupune aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în circa 17 țări europene”, a mai spus în cursul zilei de astăzi medicul Gheorghiță.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole