16.3 C
Năsăud
sâmbătă, 15 iunie 2024

„Conducerea femeilor: pentru un viitor egal în lumea Covid-19”

Tema anului 2021 pentru Ziua Internațională a Femeii

Trebuie citit

Autor: Cristina Iurișniți

Sărbătorim ziua femeii începând cu 1977, când ONU a stabilit acesta zi la nivel mondial ca fiind Ziua internațională a drepturilor fundamentale ale femeilor.

În momentul de față, potrivit INS aproximativ 52% dîn populația României sunt femei. La nivel mondial cifra e de 51%.

În fiecare an, de 8 martie, nu e vorba doar de flori si mesaje de apreciere. E vorba despre Ziua drepturilor fundamentale ale femeii, despre statutul femeii in societatea de azi, care, evident este tot mai digitalizată, mai informatizată. Violența împotriva femeilor din mediul online și în special violența domestică care duce până la abuzuri grave sau crime, trebuie condamnată cu fermitate.

De asemenea femeile nu trebuie sa fie remunerate discriminatoriu la competente egale! In Romania decalajul este de 10% in zonele de decizie sau in meserii, posturi in mod traditional masculine.

Femeile nu sunt cetățeni de mâna a doua! Femeile reprezinta 52% din populația României dar și a lumii. Ele trebuie să fie reprezentate conform structurii populației la nivel economic, social dar și politic, la nivelul deciziei.

Tema din acest an pentru Ziua Internațională a Femeii, „Conducerea femeilor: pentru un viitor egal în lumea Covid-19”, sărbătorește eforturile uriașe ale tinerelor, ale femeilor din întreaga lume în lupta continuă împotriva discriminării de orice tip, pentru obținerea si recunoașterea drepturilor fundamentale, pentru egalitate de șanse între femei și bărbați.

Pandemia Covid-19 evidențiază golurile care urmează a fi umplute. Participarea deplină și efectivă a femeilor și accesul acestora la poziții de conducere în toate domeniile vieții promovează progresul tuturor. Din păcate, femeile rămân subreprezentate în sfera publică și în funcțiile de luare a deciziilor, așa cum arată recentul raport al secretarului general al Organizației Națiunilor Unite.
Femeile dețin doar 24,9% din funcțiile parlamentare naționale.

În România avem în momentul de față doar 17 % femei în Parlament față de 19% în legislatura 2016-2020. În ritmul actual al progresului, vor trece încă 130 de ani până se va realiza egalitatea de gen în rândul șefilor de guvern.

Femeile sunt, de asemenea, în fruntea luptei împotriva COVID-19, ca lucrători de front și profesioniști din domeniul sănătății, ca oameni de știință, medici și îngrijitori, totuși sunt plătite cu 11% mai puțin decât omologii lor de sex masculin la nivel global.

Femeile trebuie să lupte în continuare pentru drepturile lor, pentru respect, apreciere și susținere în orice domeniu al societății: social ,economic sau politic. Ele sunt artizanii armoniei, iubirii și vieții.

La mulți ani tuturor fetelor și femeilor din România și din lume!


Năsăudeanul încurajează dialogul, fiind o tribună deschisă spre toți cei interesați să contribuie prin opiniile și ideile lor, asumate și exprimate în scris sub propria semnătură, la o dezbatere constructivă în comunitățile din care fac parte și nu numai.

Materialele publicate în rubrica de OPINIE a Năsăudeanului sunt asumate în totalitate de autorii lor şi nu reprezintă neapărat poziţia redacției nasaudeanul.ro. Punctele de vedere sau opiniile exprimate în textele publicate, precum și responsabilitatea asupra acestora, aparțin în întregime autorilor.

Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține de asemenea în exclusivitate autorilor respectivelor materiale.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole