Autor: Camelia Crișan
Mai înainte de toate, îi salut pe colegii de la năsăudeanul.ro. De prea multe ori românii se referă la județul nostru prin apelativul Bistrița și uită Năsăudul, o zonă cel puțin la fel de bogată în cultură și tradiții ca cea a capitalei de județ.
Așa cum probabil unii dintre dvs. știți, am demisionat din USR în mai 2020 dar am continuat să fiu aproape de politică și am făcut consultanță pentru nu mai puțin de 14 campanii electorale la alegerile locale. Sunt și am fost o persoană verticală. Studiile și activitatea mea au fost și sunt publice. În plus, încă din 2009 facultatea la care predau a decis ca toți profesorii să aibă CV-urile postate pe pagina de web, împreună cu publicațiile și proiectele în care suntem implicați. Minciunile sfruntate ale unor foști colegi din USR, mici la caracter, sponsorizate tot de ei în media națională, menite a mă discredita au arătat doar că frica e mare când ai de-a face cu oameni competenți. Nu port pică nimănui, dar am câștigat multă empatie pentru femeile politician. Voi povesti în detaliu cum sunt tratate femeile în politica românească și de ce atât de puține dintre ele mai decid să se implice în viața comunității (în episodul următor).
Acum să ne îndreptăm spre chestiunile arzătoare ale zilei. Știu de indignarea care a pus stăpânire pe bistrițeni după interviul viceprimarului Stan. Evident, cineva ca el nu avea ce căuta în acea poziție publică. Putea sta liniștit pe un post de consilier (oricum nimeni nu știe cine sunt și ce fac consilierii locali), dar fudulia e boală grea. Să nu-l anatemizăm, totuși, pe domnul Stan, că sunt mulți ca el și pe plan local și național. Așa cum zicea bunicul meu feldrihan: „cum îi prin Aldrof, așa-i și prin Pintic“. Avem și la București parte de o nouă coaliție de guvernare, iar așteptările oamenilor sunt mari. Pentru că, cel puțin USR PLUS au indus în rândul votanților un sentiment al speranței combinat cu unul al meritocrației și purității – oameni noi în politică, rețeta garantată a succesului și bunăstării. Nu o să arăt cu degetul nici stângăciile și nici bâlbele – ele sunt inerente oricărui început. Oamenii au nevoie de timp să se rodeze în funcții.
Ce observ însă și mă deranjează este crasa lipsă de leadership a noilor parlamentari și miniștri, bărbați mediocri, cei mai mulți dintre ei (pentru știința dvs., avem doar o femeie în guvern). Nu văd în discursurile lor publice referiri la nevoile societății, nu văd direcție, nu văd cascadare de măsuri – dinspre o viziune de dezvoltare a României către strategii și planuri de acțiune. PNRR-ul (Planul Național de Redresare și Reziliență) – celebrele 30 de miliarde de la UE negociate de președintele Klaus Iohannis, cu care s-au mai lăudat vreo 5 politicieni – acest PNRR e o cârpeală. Se adună idei, se cer politici publice asumate dar în administrația centrală e haos.
Predicția mea este că în acest guvern USR PLUS va juca rolul de sanitar – știți peștii aceia de pe fundul acvariului care-l curăță de mizerii? Vor scoate la lumină găleți de jeg lăsate în urmă de administrația pesedistă și penelistă. Probabil se va lăsa și cu dosare penale: și din alea galbene și din alea roșii și din alea verzi cu roșu. Pentru moment singurul avantaj tactic al USR PLUS este că nu au penali în rândul aleșilor sau numiților publici. Ceea ce, în opinia mea nu va dura mult. Unii din prostie pură sau lipsă de caracter vor băga mâna în borcanul cu miere. E uman, e firesc. Doar că la pluseriști (cum ne place să-i alintăm) căderea va fi de foarte sus, iar dezamăgirea va fi cruntă. Nimeni din România nu se așteaptă ca unii oameni din PNL sau PSD să fie incoruptibili – au furat, vor mai fura, aia e, nici o surpriză. USR PLUS nu va avea parte de nici un fel de îngăduință. Îi va răstigni propriul electorat, pentru că ei l-au educat să fie intransigent până la absurd. Intențiile sunt bune și de unele se vor ține – vor curăța cât vor putea și cât îi vor lăsa partenerii de guvernare. E o lecție politică importantă de învățat aici: pentru binele public și binele comun sunt necesare moderația, calea de mijloc, empatia, dar acestea vin doar o dată cu maturitatea politică – atât a politicienilor cât și a sistemului și culturii organizaționale a partidului din care fac parte.
Ca urmare, nu mai dați cu pietre în domnul Stan. Se va maturiza, va învăța. Sunt sigură de asta. Singura întrebare e dacă trebuie să învețe pe banii publici, pe banii contribuabililor la locul de muncă sau era mai înțelept să se coacă, să se pârguiască pe banii și timpul domniei sale. Dar nu e nici primul, nici ultimul exemplu de acest tip. Promit să revin cu analize comunicaționale și despre starurile naționale ale partidelor vechi. Niște delicatețuri, nu alta!
Despre autoare:
Camelia Crișan este doctor în sociologie și dublă licențiată în psihologie și științele comunicării. Este lector universitar și predă cursuri de leadership, recrutare, selecție și dezvoltarea competențelor în organizații. Face parte în prezent din echipa de cercetare a unui proiect Horizon 2020, care evaluează efectele automatizării și robotizării asupra angajaților. CV-ul incluzând și publicațiile ei academice este disponibil aici:
Năsăudeanul încurajează dialogul, fiind o tribună deschisă spre toți cei interesați să contribuie prin opiniile și ideile lor, asumate și exprimate în scris sub propria semnătură, la o dezbatere constructivă în comunitățile din care fac parte și nu numai.
Materialele publicate în rubrica de OPINIE a Năsăudeanului sunt asumate în totalitate de autorii lor şi nu reprezintă neapărat poziţia redacției nasaudeanul.ro. Punctele de vedere sau opiniile exprimate în textele publicate, precum și responsabilitatea asupra acestora, aparțin în întregime autorilor.
Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține de asemenea în exclusivitate autorilor respectivelor materiale.