12 C
Năsăud
marți, 16 aprilie 2024

Moţiunea PSD anti-Vlad Voiculescu, respinsă. Deși era în sală, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, nu a votat.

Trebuie citit

Sorin Istrate
Sorin Istrate
Jurnalist cu experiență în presa scrisă, radio și televiziune, membru al Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România - AZIR.

UPDATE: Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, a făcut câteva precizări cu privire la motivul absenței votului său pe moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. El a precizat redacției Năsăudeanul că a votat electronic, de pe tabletă, nefiind prezent fizic în sala de ședință decât după ora 14:00, practic la următoarea ședință de plen. Votul său pe moțiune nu ar fi fost înregistrat din cauza unei disfuncționalități tehnice ce nu a fost singulară, și alți colegi ai săi întâmpinând aceleași dificultăți, ne-a mai precizat deputatul bistrițean.

„Nu am fost astăzi la votul pe moțiune. Am optat pentru votul pe tabletă, iar acolo au fost ceva probleme. Eu am anunțat STS-ul și i-am rugat să verifice. Și alți colegi au mai avut probleme cu tableta și cu sistemul de vot, și nu au reușit să voteze. Numai la plenul comun de la ora 14:00 am reușit să merg, după ce am aflat”, a spus deputatul Robert Sighiartău.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Parlamentarii coaliței de guvernare, formată din PNL, USR-PLUS și UDMR au respins, miercuri, la votul din Camera Deputaţilor, moţiunea simplă inițiată de social-democraţi împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Votul a venit la două zile după dezbaterea moțiunii, când social-democraţii şi cei din arcul guvernamental şi-au aruncat cuvinte grele de la tribuna Parlamentului. Textul moţiunii – intitulate cu emfază „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor” – fusese citit, luni, de către senatorul PSD Alexandru Rafila.

Deși era previzibilă căderea moțiunii la votul de astăzi, sunt interesante cifrele rezultate după numărătoare. Astfel, după cum s-a putut urmări și în transmisiunea în direct a ședinței Camerei Deputaților, la ultimul punct de pe ordinea de zi, respectiv votarea moțiunii simple, s-au înregistrat 161 de voturi „împotrivă”, 140 „pentru” și o abţinere, iar doi deputaţi nu au vrut să voteze.

Ședința Camerei Deputaților din data de 17.02.2021 – Sursa: YouTube – Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor

Din structura votului defalcată pe formațiuni politice, vedem că din cei 93 de deputați ai PNL au votat 85 „contra” și unul „pentru”, iar 7 nu au votat. Cei de la USR PLUS, respectiv 55 de deputați, au votat în bloc „contra”, de la UDMR doar 19 au fost împotrivă din 20, un deputat al minorității maghiare nevotând deloc.

Conform informațiilor noastre, unul din cei 7 parlamentari ai Partidului Național Liberal care nu a votat este chiar deputatul bistrițean Robert-Ionatan Sighiartău, deși acesta era prezent în sală. Ba mai mult chiar, cu două minute înainte de votul moțiunii simple inițiate de PSD împotriva ministrului Sănătății al Guvernului susținut de coaliția din care face parte, deputatul Sighiartău, care este și secretarul general al PNL, își exprimase votul la precedentul punct de pe ordinea de zi, penultimul al zilei de miercuri. Practic cartela sa de vot se afla încă în cititorul electronic când a venit momentul votării moțiunii.

Grosul voturilor în favoarea moțiunii, insuficiente pentru trecerea acesteia, au venit de la PSD, cu 107 voturi din 110 deputați (3 nu au votat), respectiv AUR, cu 31 de voturi „pentru” din 32 de deputați (un singur deputat nu a votat). Cele mai multe „absențe” la vot s-au înregistrat din partea grupului celorlalte minorități naționale, respectiv 12 din 18 parlamentari. Doi deputați de la minorități au votat „contra”, unul „pentru”, iar unul s-a abținut de la vot.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -spot_img

Ultimele articole